"Közgazdász, egyetemi tanár , az MNB alelnöke "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Király Júlia

Király Júlia

Aki embereket gyűjt

Közgazdász, egyetemi tanár , az MNB alelnöke

Pénzügyeket tanít és „embereket gyűjt” a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Sosem gondolta magáról, hogy született vezető lenne. A toleranciát meghatározó értéknek tartja, és a cenzúra nélküli kultúra híve, támogatója.

 

Bölcsészcsaládból származik, Király István irodalomtörténész, Ady-kutató lánya, de a budapesti Fazekas Gimnázium matematika tagozatán érettségizett. Máig úgy gondolja, élete nagy szerencséje, hogy ott kivételes tehetségű tanárai és osztálytársai voltak. Otthon a negyvenezer kötetes családi könyvtár várta – és a grund, ahol mindig is fiúkkal focizott. „A minőségre, a nyitottságra, a toleranciára való igényt hoztam otthonról” – mondja. Számára az értelmiségi életforma szerves része a városi biciklizés is: könnyen el lehet jutni színházba, moziba, kiállításra, a „sarki kocsmába” egy jó beszélgetésre.

 

Elvégezte a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet, ugyanott doktorált. „Az egyetemi könyvtárban szinte mindent megtaláltam angol vagy gyakran orosz nyelven. Nekem az volt az igazi egyetem: a modern közgazdaságtan és pénzelmélet alapjait ott ismertem meg” – emlékszik.

 

A Központi Statisztikai Hivatalnál, majd az Országos Tervhivatalnál töltött évek után a következő fontos állomás a Nemzetközi Bankárképző Központ lett. „Száz János barátom egy Trabantból szólt ki, hogy ideje váltanom, csatlakozzak hozzájuk. Így lettem a negyedik alapító tag. Felállni a katedrára ma is öröm, nem szorongás, a bankárképző pedig több mint két évtizedre meghatározta pályám” – mondja.

 

„Naná, hogy félek – vallja be, amikor a gazdasági válság eddigi és várható hatásai szóba kerülnek. – Még azzal a fantasztikusan felkészült jegybanki csapattal és a rendelkezésre álló óriási információmennyiséggel, a mostanáig megoldott súlyos krízisekkel a hátam mögött is.” Az MNB alelnökeként is úgy gondolja, informális befolyása sokkal nagyobb, mint a formális: „Embereket gyűjtök: régi tanítványaim, barátaim bármikor megtalálnak” – mondja.

 

Sosem gondolta, hogy született vezető lenne, de pályája során nem érezte hátrányát női mivoltának, sőt úgy véli, a férfiak dolga sokkal nehezebb. „Beteges társadalmi nyomás nehezedik rájuk, hogy teljesítsenek. Ebből a szempontból nőnek lenni könnyebb. Ránk olykor már akkor is elismeréssel néznek, ha késsel, villával eszünk. Bizonyos információkból persze kimarad az ember, ha nő: vadászatokból, kanmurikból…” Ő azonban mindennek sosem látta kárát, hiszen gyerekkorától kezdve megtanulta, hogyan kell nőként sikerrel beilleszkedni férfitársaságba.

 

A sokszori próbálkozás után 1990-ben született fia bánatára egyetlen gyermek maradt. „A társadalomnak teljesen természetesen kellene fogadnia, hogy kinek előbb, kinek utóbb érkezik a gyerek, kinek egy, kinek több. Meg kellene teremteni azt az infrastruktúrát, amely biztosítja a nyugodt és megfelelő anyai létet, a bölcsődei, óvodai háttérintézményektől kezdve az adózáson át a részmunkaidőig” – mondja.

 

Még nem tudja, mit csinál majd, ha lejár megbízatása a jegybanknál: operatív vezető már nem akar lenni. „Azt látom, hogy hatékonyan működő magánadományok, magánalapítványok nélkül elsorvadhat a ma még mindig sokszínű kultúra. Ehhez megfelelő intézményi hátteret kell kialakítanunk, ebben lehet szerepem, de még nem döntöttem. Augusztinovics Máriától, a ma élő talán legnagyobb magyar közgazdásztól tanultam, hogy az ember legfeljebb két évre nézzen előre, a távolabbi tervek értelmetlenek; és én ehhez tartom magam” – mondja.

 

Makrogazdasági szakember, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár, 2007 közepe óta a jegybank alelnöke. Sokáig a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatójaként volt ismert. Területei közé tartozott a monetáris politika, a pénzügyi kockázatok kezelése és a stratégiai bankirányítás is. A kilencvenes évek elején a Magyar Nemzeti Bank akkori elnöke, Surányi György tanácsadója és a Fidesz gazdaságpolitikai szakértője volt. Tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Willin-Tóth Kornélia Willin-Tóth Kornélia cikke