"Az esőillatú évszak olykor szomorúnak tűnhet, ám van a világon néhány hely, ahol olyan gyönyörű, hogy a szemünk szinte képtelen betelni a látvánnyal!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ősz a világ körül

Az esőillatú évszak olykor szomorúnak tűnhet, ám van a világon néhány hely, ahol olyan gyönyörű, hogy a szemünk szinte képtelen betelni a látvánnyal!

Ősszel a látvány, a hangok és az illatok elbódítják érzékeinket, ám az öröm gyakran melankóliával keveredik. A szeptember, az október és a november gondolata a szomorúság érzésével tölthet el minket. A nyárvégi depresszió miatt gyakran elfeledkezünk az évszak ezernyi csodájáról, arról, hogy az ősznek saját személyisége van. A levelek rozsdavörös, terrakotta, bronz, lila és arany színekben pompáznak, és bizonyos helyeken a világ szebbnek tűnik, mint tavasszal!

 

Zakopane, Lengyelország


A dél-lengyelországi Zakopane számos látnivalót és programot kínál egész évben. Tavasztól őszig egyike a Lengyel-Tátra legszebb kirándulóhelyeinek, míg télen a téli sportok szerelmesei látogatnak főleg ide. Ősszel a természet elalszik, de a hegyek gyönyörű színekben pompáznak. Ilyenkor Zakopane csendesebb és meghittebb. A Tátrában ebben az időszakban még javában tart a hegymászási idény, de aki nem elégszik meg a hegyi túrával, kipróbálhatja a barlangászást vagy a sziklamászást. A kirándulás mellett megismerkedhetünk a felvidéki kultúrával is, az itt élők ugyanis kitartóan őrzik hagyományaikat. Szeptember közepéig regionális folklórfesztivál várja a látogatókat, az őszt pedig a Hegyi Filmek Fesztiválja nyitja meg.

 

New England, USA


Az őszi úti célok közül a végtelen erdőkkel borított New England kihagyhatatlan. Szeptember és november között ez a táj a Föld legszebb őszi színkavalkádjával örvendezteti a látogatót. A környék fái leginkább ezerszínű lombozatukról híresek, melyhez hasonlót sehol a világon nem látni. Szeptemberben és októberben a napok viszonylag melegek és naposak, az éjszakák viszont hidegek. A hideg légtömeg a táj színeit egyik napról a másikra változtatja meg. New England érdekessége, hogy az egyes fatípusok levelei eltérő vegyi összetétellel rendelkeznek. A jól ismert vörös juhar vörösre, a fekete juhar aranyra, a tölgyek cseresznyeszínűre, a cukorjuhar tüzes élénkpirosra vált, a somfák lila színekben, a hikorifák csillogó bronzban pompáznak, míg a bükkök halványokker színt öltenek, a rezgőnyárfa és a mezei nyárfa pedig aranyló sárgává változik. Ha meguntuk a gyalogos kirándulást, New Hampshire hegyei között akár kajak- vagy kenutúrára is indulhatunk, vagy kipróbálhatjuk a vitorlázást a Maine partjainál lévő szigetek között.

 

Loire-völgy, Franciaország


A festői Loire-völgyben szeptembertől novemberig egy pohár gyümölcsös frissítő fehérbor kíséretében gyönyörködhetünk az őszi tájban, a szőlőültetvényekben és a közeli kastélyokban. Az ősz itt a betakarítás ideje, így ha szeretnénk, részt vehetünk a szőlőültetvény-túrák egyikén, így amellett, hogy fantasztikus látványban lehet részünk, még a helyi borokat és gasztronómiai különlegességeket is megkóstolhatjuk. Sokak szerint a Loire-völgy Európa legszebb őszi tája, sőt vetekszik New England szépségével. Az itt található Chenonceau-kastély egyike a legszebb és legvarázslatosabb kastélyoknak egész Franciaországban. Franciás könnyedségben egyszerűen felülmúlhatatlan – méretben és mozgalmasságban azonban könnyen találhatunk nagyobbat. Ehhez ráadásul messzire sem kell menni. Rögtön ott van Chambord, ahol a 156 méter hosszú, 56 méter magas, 77 lépcsőházzal, 282 kandallóval és 426 teremmel felszerelt kastélyt 32 km-es kerítés veszi körül. A legfurcsább az, hogy az elképesztő méretek ellenére a kastély mégis légiesnek tűnik, mi több, kecsesnek. Olyan építészeti csoda, amelyben valószínűleg Leonardo da Vinci is közreműködött, amikor kétirányú spirális főlépcsőjét megtervezték.

 

Toscana, Olaszország


Toscana nemcsak nyáron, de hidegebb évszakban is lenyűgöző. A színek kavalkádja mellett élvezhetjük a kiváló ételeket és borokat is. A szeptember és október még a nyárra emlékeztet, bár a napok természetesen folyamatosan rövidülnek, estére már jobban lehűl a levegő. Mégis, már a novembert közelítjük, mire a természet is fejet hajt az évszak előtt. Az ősz a gomba szezonja, így kedvez a szarvasgomba szerelmeseinek. Élvezhetjük a friss szarvasgombából készült ételeket, és persze a szőlőt és az olajbogyót is, melyek ebben az időszakban érnek, a szüret pedig október közepétől november közepéig tart. Éppen ezért kitűnő alkalom, hogy lássuk, hogyan gyűjtik be a bogyókat, emellett ellátogathatunk a sajtolóüzembe is és számos olívaolajfajtát megkóstolhatunk. A környék több kitűnő bor hazája, Chianti és San Gimignano területén kiváló fehér Vernacciát készítenek. Ha az itteni városokban szeretnénk gyönyörködni, akkor Firenze, Siena, Pisa, San Gimignano a legjobb választás, de megszállhatunk akár egy kis toszkán faluban is. 

La femme La femme cikke 2022. október
címkék:
Utazás | Ősz
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.