"Közeledik a negyvenedik szülinapja, de belül fiatal lánynak érzi magát."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az ezerféle nő

Közeledik a negyvenedik szülinapja, de belül fiatal lánynak érzi magát.

Véletlenül sem akar tankönyvi „jó anyát” játszani, és dalaiban is kiáll a női lét sokszínűségét tagadó sztereotípiák ellen. A bátor lépések szerinte pozitívan befolyásolják az életünket, míg az elfojtások felemésztik energiánkat. Palya Beát kedvenc kis mexikói falujában értem utol. Fél percen belül úgy éreztem, mintha nem is a világ túlsó végén, csak az asztal másik oldalán ülne.

 

 

Mióta is jársz Mexikóba?


Lassan tíz éve, mára teljesen beépült az életembe. Még nevet is adtunk neki a szervezeti működési szabályzatunkban, mert már ilyenünk is van. Ez a másfél hónapnyi Mexikó az én úgynevezett „strukturálatlan időm”. Itt csapolom le mindazt, ami történt, és tervezem el mindazt, ami történni fog. Lelassulok, egy érzelmi laboratóriumba vonulok vissza, megfigyelem azt, ami bennem zajlik. És ebből szűröm le, hogy mit is is akarok pontosan. Az én nagy erőm, hogy dalokat tudok lepárolni magamból. Ehhez viszont meg kell néznem néha, hogy ki vagyok.

 

Ilyenkor a zenét is félreteszed, vagy azért ott is születnek dalok?


Itt írom a legerősebb dalaimat.Vannak témák, amelyek csak akkor tudnak feltörni bennem, mikor kicsit megnyugszom, és visszavonulok a dolgos mindennapok pezsgéséből. A zenében és az életben egyaránt fontos számomra a hitelesség. Nem akarok semmi olyat mutatni, ami nem én vagyok, ami csak felöltött maszk. Az énekesi életforma magával hozza ezeket a maszkokat. Maga az éneklés, az jó, az a lélek megnyílása, de az élményt körülölelő szakma szerintem néha nagyon egészségtelen.

PALYA BEA
„Nem akarok olyat mutatni, ami nem én vagyok, ami csak egy felöltött maszk. Az énekesi életforma magával hozza ezeket a maszkokat.”

 

Kívülről nézve iszonyatosan pörgős személyiségnek tűnsz. Mennyire megy könnyen a kikapcsolódás?


Baromi nehéz, vért izzadok. Ezért jövök el a világ túlsó végére. Ha könnyen menne, akkor otthon is meg tudnám csinálni. Az első öt mexikói tartózkodásom idején nem is tudtam leállni: könyvet írtam, lemezt készítettem, menedzsert, kiadót vagy épp pasit váltottam. Szóval a pihenés alatt is borzasztóan aktív voltam, pörögtem az otthoni ügyeken, és hetekig tartott, míg elcsitultak a lelkemben a hullámok. A kislányom születése azonban ebben is fontos váltást hozott. Amikor először hoztam magammal Lilit is, csak befeküdtem a függőágyba, néztem a naplementét, és egyből elöntött az érzés, hogy megérkeztem.

 

Tehát van olyan, hogy Palya Bea alámerül a semmittevésben?


Hát, a semmittevés tényleg nehezen megy. Amíg a család másik része sziesztázik, addig én kiülök a kedvenc sziklámra, és énekelgetek, jógázgatok vagy csak nézem a vizet. Az alvásmegvonás egy régi, jól bevált taktikám…

MEXIKÓ
„Mexikóban, amíg a család másik része sziesztázik, én kiülök a kedvenc sziklámra, énekelgetek, jógázgatok vagy csak nézem a vizet.”

 

Közeledik a negyvenedik születésnapod. Jelentenek számodra valamit az ilyen határpillanatok?


Érdekes érzés, mert belül csak egy fiatal lány vagyok, aki nemrég kezdett énekelni. Nekem nincs életközepi válságom, de tudom, sokan ilyenkor jönnek rá, hogy nem is a karrier tesz boldoggá. Én attól vagyok boldog, hogy van egy családom, és emellett szabadon, nagyszerű társakkal építhetem a művészi pályámat.

 

A teljes cikk a La femme 2015. tavaszi számában olvasható.

Jankovics Márton Jankovics Márton cikke 2015. május
címkék:
| Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.