"Hollywoodról mindannyiunknak a Mount Lee oldalán álló fehér betűk ugranak be legelőször. Nem csoda, a kaliforniai kisváros neve immár fogalommá vált."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Nem elég magyarnak lenni!?

Hollywoodról mindannyiunknak a Mount Lee oldalán álló fehér betűk ugranak be legelőször. Nem csoda, a kaliforniai kisváros neve immár fogalommá vált.

És elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy az amerikai film imázsának és üzleti modelljének kialakításában óriási szerep jutott a magyaroknak is. Az amerikai film manapság már nem a régi. Persze léteznek kiváló hollywoodi filmek és színészek ma is, de a nagyvásznas mozgókép mintha elveszítette volna valamikori úttörő szerepét; mostanában már nem a film felé tekintünk legelőször, ha valami újabbra, varázslatosabbra, elevenebbre vágyakozunk. Susan Sontag írta egy, a New York Timesban megjelent cikkében még 1996-ban: „Úgy tűnik, a XX. század vezető művészeteként beharangozott film a század végére hanyatló művészetté válik. (…) De talán nem is annyira a mozi hanyatlásáról van szó, mint inkább az általa ébresztett különleges vonzalom eltűnéséről. Valamikor úgy éreztük, a mozgókép élesen különbözik minden egyéb művészettől, velejéig modernnek, összetéveszthetetlenül közvetlennek tűnt számunkra, valami költőinek és rejtélyesnek és erotikusnak és erkölcsi természetűnek – egyszerre. Egykor úgy éreztük, hogy a mozifilmnek apostolai vannak; küldetése. A mozifilm mindent képes volt magába foglalni imádói szemében.”

 

 

Milyen különös – már-már illetlen – öröm, hogy mi még időben letettük a névjegyünket Hollywoodban; amikor még „a régi” volt. Sőt ami azt illeti, már az álomgyár születésekor jelen voltunk, hiszen a hét legnagyobb hollywoodi filmstúdió közül kettőt magyar

HOLLYWOOD
A hét legnagyobb filmstúdió alapítója közül kettő magyar származású: Zukor Adolf a Paramount, Fuchs Vilmos a Fox mindenható ura volt.
származású személy alapított: a mindössze 14 éves korában Ricséből Amerikába emigráló Zukor Adolf a Paramount, az egzotikus Tolcsváról származó Fuchs Vilmos (William Fox) pedig a legendás Fox atyja lett.

 

A kezdetek


Hollywood enyhén szólva nem vált zökkenőmentesen a világ filmes fővárosává: metodista fellegvárnak indult, a Kansasből érkező Horace Henderson Wilcox és felesége alapította – gyakorlatilag a vadnyugaton. 1887-ben vásárolták meg azt a telket, amelyen előbb egy egészen kis falu épült: az „álomgyár” elődje, még ha nem is eszmei értelemben. Wilcoxék ugyanis elhatározták, hogy jámbor közösségüket a közeli Los Angeles ellentétpárjaként az erény és a mértékletesség jegyében építik és gondozzák majd. Mint Bokor Pál írja Hollywood magyar szemmel című, a témát kimerítően tárgyaló könyvében, Wilcoxnak nyilván eszébe sem jutott, hogy pár évtized múltán szent városuk éppenséggel a „frivol múzsák”

HOLLYWOOD
Hollywood eredetileg metodista fellegvárnak készült, melyet a vallásos Wilcox házaspár a züllött Los Angeles ellentéteként képzelt el.
gyülekezőhelyévé válik, már csak azért sem, mert a derék házaspár nagy igyekezettel próbálta eleve kizárni az efféle lehetőségeket, például ingyen telket adtak volna bármely vallási felekezetnek, amennyiben az hajlandó templomot építeni az imádott területen.

 

A teljes cikk a La femme 2015. téli számában olvasható.

Kemenes Tamás Kemenes Tamás cikke 2016. február
címkék:
Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.