"A nők világszinten alulreprezentáltak a politikában, de komoly esély van arra, hogy hamarosan Európa és Amerika első számú vezetője is nő legyen."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Vasladyk

A nők világszinten alulreprezentáltak a politikában, de komoly esély van arra, hogy hamarosan Európa és Amerika első számú vezetője is nő legyen.

A Time magazin által 2015 emberének választott Angela Merkel több mint tíz éve irányítja az EU motorját, Németországot, Hillary Clinton pedig másodszor is versenyben van az amerikai elnökjelöltségért. Megválasztása történelmi pillanat lenne még akkor is, ha egy női vezető önmagában nem feltétlenül hoz feminista forradalmat.

 

Amikor Hillary Clintont arról kérdezték az egyik tévévitában, miben különbözne az ő elnöksége Obamáétól, a következőt felelte: „Szerintem ez nyilvánvaló. Az első női elnök megválasztása azért elég nagy változást jelentene.” Már ebből is látszik, hogy a volt first lady nem fél használni a nemi ütőkártyát a választási játszmák során. Sőt, nagyon is tudatosan építi kampányát arra a tényre, hogy az amerikai demokrácia elmúlt 227 évében még egyszer sem vezette nő a szabadság és egyenlőség földjének tartott országot.

 

 

Feminista fordulat?


Mert az USA elnöki széke sokáig idős, fehér férfiak privilégiumának számított, ezért is lett forradalmi a 2008-as választás, amikor Barack Obama személyében először költözhetett be fekete elnök a Fehér Házba. Obama nagy riválisa akkor épp Hillary Clinton volt a demokrata párton belül, akivel hatalmas csatát vívott az elnökjelöltségért. Clinton abban a kampányban még nem merte kijátszani a nemi kártyát, szándékosan nem erre helyezte a hangsúlyt. „Nem nőként indulok a választáson, hanem úgy, mint a legalkalmasabb és

ELNÖK
"Az amerikai demokrácia 227 évében még egyszer sem vezette nő a szabadság és egyenlőség földjének tartott országot."
legfelkészültebb személy az elnöki feladatkörre” − kerülte meg 2007-ben a neki szegezett kérdést, hogy vajon lesz-e valaha női elnöke az Egyesült Államoknak.

 

Most biztos nem óvatoskodna a válasszal, hisz azóta nagyot fordult vele a világ, és jelenlegi kampányának épp a feminista üzenet adja a gerincét. Ez már abból a szlogenből is tisztán kiolvasható, amelyet pólókra nyomtatva is árul Clinton stábja: „Építsünk magunknak egy olyan Amerikát, ahol az apák nyugodt szívvel mondhatják lányuknak: igen, bármivé válhatsz, amivé csak akarsz.” Van persze, aki visszásnak tartja, hogy Clinton erre hegyezi ki a kampányát, a republikánus jelöltek csatájában hamar elvérző Carly Fiorina például egyértelműen Clintonra utalt, amikor azt mondta: sosem kérne arra senkit, hogy csak azért szavazzon rá, mert nő. A felmérések viszont azt mutatják, sokakat megérint a feminista üzenet: Clinton egyre népszerűbb a

HILLARY CLINTON
Hillary Clinton: „Nem nőként indulok a választáson, hanem úgy, mint a legalkalmasabb személy az elnöki feladatkörre.”
fiatal nők körében, valamint azokban a családokban, ahol lánygyermek is van, nem kizárólag fiúk.

 

A teljes cikk a La femme 2016. tavaszi számában olvasható.

Jankovics Márton Jankovics Márton cikke 2016. május
címkék:
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.