"Az ünnep közeledtével sokakban felmerülhet a kérdés: idén vajon hol pompáznak a világ legértékesebb és legexkluzívabb karácsonyfái?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Karátban mért karácsonyfák

Az ünnep közeledtével sokakban felmerülhet a kérdés: idén vajon hol pompáznak a világ legértékesebb és legexkluzívabb karácsonyfái?

A földrészeket illetően az elmúlt évekhez hasonlóan ismét Ázsia áll az élen. Merthogy idén a japán főváros, Tokió büszkélkedhet a világ legértékesebb karácsonyfájával. A szigetország legújabb ékessége „természetesen” színaranyból készült, és az sem meglepő,  hogy a mutatós szépség a különös aranytárgyairól ismert japán ékszerész-dizájner, Ginza Tanaka nevéhez kötődik. A híres mester ugyanis 2008-ban már jegyzett egy aranyfenyőt: akkori, 24 karátos, 21 kilogramm aranyból készült alkotását hagyományos gömbdíszek helyett drágakövek és gyémántok ékesítették. A több mint 300 millió forintot érő, Oszakában kiállított színarany karácsonyfa minden addigi rekordot megdöntve elnyerte a világ legdrágább karácsonyfája címet. Ám a kreatív ékszerész nem elégedett meg a neves elismeréssel, idén a korábbinál is fényűzőbb darabbal rukkolt elő, és az igyekezetét csakhamar siker koronázta: a tokiói Ginza áruházban található Tanaka ékszerüzlet 2,4 méter magas, 12 kilogrammos, tömör aranyból készült büszkeségét a World Records Academy már el is ismerte a világ legértékesebb karácsonyfájának. Nem csoda: a hatvan darab, színarany, szív alakú dísszel, valamint aranyszalaggal borított remekmű 1,95 millió dollárt (közel 450 millió forintot) ér. A Shogo Kariyazaki virágkötőművész által készített karácsonyfa – a dúsgazdag vevők bánatára – nem eladó, de az ékszerüzletbe betérők december 25-ig megcsodálhatják a világ jelenleg legdrágább karácsonyfáját.

 

Ötletes, szellemes, stílusos

 

A legexkluzívabb karácsonyfák „versenyében” persze Európa sem szeretne lemaradni. A brit főváros egyik leghíresebb és legdrágább szállodája, a londoni Cladrige Hotel az ünnepek közeledtével láthatóan kitesz magáért. A luxushotel vezetősége évről évre neves tervezőket kér fel  az ünnepi dekoráció megalkotására. Az elmúlt két esztendőben a Dior főtervezője, John Galliano, a hotel egyik törzsvendége kapta a megtisztelő feladatot, és álmodta meg a legkevésbé sem hagyományos karácsonyfákat. Galliano tavalyi installációja a tenger élővilágát idézte meg különleges formájával és színeivel: az alkotó ezüstleveleket, rózsaszín korallokat és a tenger sok más különlegességét használta fel a karácsonyfához.

Az igazán egyedülálló kompozíció sokak tetszését elnyerte, ennek ellenére a hotel menedzsmentje idén szakított a kétéves hagyománnyal, és a Lanvin divatház kreatív igazgatóját, a marokkói–izraeli Alber Elbazt bízta meg az ünnepi munkával, aki maga is sokat időzik a hotelben. Elbaz pedig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és igazán stílusos fát alkotott. Mi több, a gömbökkel, nyalókákkal és girlandokkal gazdagon díszített, csillogó, vidám hangulatot árasztó karácsonyfa mellé különleges díszlet dukál, amelyben a hotel alkalmazottjai – Lanvin-egyenruhába öltöztetett marionettbábu-személyzetként – is helyet kaptak. A nem mindennapi látványt a csúcsdísz, a magát a tervezőt megformáló bábú csak fokozza. Képzeljék el Alber Elbazt, amint egy csokornyakkendős, szemüveges, csillogó szárnyú, duci angyalként a fa tetején a csillag mellett domborít.

 

 Kristállyal ékesítve

 

A New York-i Rockefeller Center karácsonyfája természetesen idén sem maradhat ki a különlegesen értékes és érdekes karácsonyfák sorából. A metropolisz ünnepi jelképévé vált hatalmas fenyő fényei idén november 30-án gyulladtak ki először. A fa díszítésére használt 30 ezer környezetbarát izzót nem kevesebb mint 5 mérföldnyi dróttal rögzítették, a 25 ezer Swarovski kristályból kirakott csillag pedig a hab a tortán, pontosabban, a csúcsdísz a fán.

Mindeközben Sydney hatalmas bevásárlóközpontja, a Queen Victoria Building idén is körülbelül négy emelet magas karácsonyfával köszönti az ünnepet. A méretes örökzöldet 15 ezer Swarovski kristály díszíti, és emellett 40 ezer izzó gondoskodik a csodás látványról.

 

Fényűzés a sivatag közepén

 

2010 decemberében felettébb extravagáns módon emlékeztek meg a karácsonyról az Egyesült Arab Emirátusokban. A fényűző épületeiről, szállodáiról egyébként is híres Abu-Dhabi egyik luxusszállodájában felállították a világ (akkori) legdrágább karácsonyfáját. A sivatagi ország fővárosának szívében pompázó Emirates Palace, ahol korábban is megadták a módját a  karácsony méltó megünneplésének, tavaly különleges ötlettel rukkolt elő. A 13 méter magas fát a luxushotel kör alakú kupolás dísztermében helyezték el. Az ágait ékesítő, „hagyományos” gömb alakú díszek valódi ezüstből és aranyból készültek, de a pazar látványt rubin, gyémánt, igazgyöngy, smaragd és persze arany nyakékek, karkötők és fülbevalók, illetve jó néhány egyedi és limitált darabszámú óra teszi teljessé. A csodás díszek fényét különleges fehér izzósor emeli ki. A dekorációt szolgáltató ékszerész büszkén hangoztatta: összesen 181 gyémánt, gyöngy, smaragd, zafír és egyéb különleges drágakő ékszer járult hozzá a valóban nem mindennapi látványhoz. Hans Olbertz, az önmagát hétcsillagos besorolással illető Emirates Palace luxushotel igazgatója szerint a (mű)fenyőfa már önmagában igen drága volt, tízezer dollárba került, az ékszerek összértéke pedig meghaladta a 11,4 millió dollárt (mintegy 2 milliárd 360 millió forintot), amivel bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe.

Arra a kérdésre, hogy a keresztény ünnepet jellemző fényűző dekoráció látványa, nem sérti-e a muszlim többségű ország lakóinak vallási érzületét, a hotel vezetője határozott nemmel felelt, mondván, kellőképpen toleráns és nagyon liberális országról van szó.

 

Karácsonyfa drágakőből

 

Soo Kee szingapúri ékszerész, aki annak idején először állt elő a gyémánt karácsonyfa ötletével, 2007-ben megalkotta az első remekművét. A majdnem 20 méter magas fára 21 798 darab  gyémánt és 3762 darab kristálygyöngy került, miközben 456 égő ragyogott rajta. A csillogó fenyőt Szingapúrban, a Bugis Junction nevű bevásárlóközpontban csodálhatták meg az arra járók. A figyelemre méltó gyémánt karácsonyfa kereken egymillió dollárt ért.

A mutatós gyémántfa mindössze 40 centiméter magas „kistestvére” ennél is többet, 1,8 millió dollárt (380 millió forintot) kóstált. A 400 dél-afrikai és ausztrál gyémántból kirakott minifát a Takashimaya áruház állította ki szintén 2007-ben Kínában. Arról nem szól a fáma, hogy az ünnepi kínálatban is szereplő gyémántfácska gazdára talált-e.

Ugyanebben az évben Steve Quick, chicagói ékszerész két kiló tömör, 18 karátos aranyból készített karácsonyfát. A félmillió dollárt érő, színarany fát több drágakő is ékesítette. A díszítéséhez felhasznált legnagyobb drágakő egy 4,52 karátos gyémánt volt, amelyet az alkotó a csúcsdíszben helyezett el.

Szűcs Anikó Szűcs Anikó cikke 2011. december
címkék:
Divat | Karácsony | Luxus
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.