"Pár hete még szinte az egész világ biztos volt abban, hogy nem férfi, hanem egy nő lesz az Egyesült Államok következő elnöke. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Elnöki arcképcsarnok

Pár hete még szinte az egész világ biztos volt abban, hogy nem férfi, hanem egy nő lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Ám Donald Trump hatalmas meglepetésre legyőzte Hillary Clintont a novemberi választáson. A milliárdos ingatlanfejlesztő lesz az ország első olyan vezetője, aki korábban még soha semmilyen választott közhivatalt nem töltött be. Azt majd az idő dönti el, hogy Trump a vele kapcsolatos reményeket vagy félelmeket váltja-e valóra, hogy fel tud-e nőni az elnöki szerepkörhöz.

 

A kezdeti döbbenet után érdemes kicsit a történelem visszapillantó tükrébe nézni. Az elmúlt száz évben ugyanis különböző vérmérsékletű és felfogású politikusok váltották egymást a vezetői székben. Az is tanulságos, hogy mihez kezdtek, miután örökre kiköltöztek a Fehér Házból. Vajon milyen tervei vannak a januárban leköszönő Obamának?

 

 

Barack Obama

2008−2016

 

„Két hétig csak alszom, aztán elviszem Michelle-t egy jó kis nyaralásra” – viccelődött Obama, mikor egyetemisták kérdezték arról, milyen tervei vannak az elnökség utánra. Az biztosra vehető, hogy nem fog egyhamar eltűnni a színről – ellentétben számos korábbi elnökkel, például elődjével, George W. Bushsal, aki visszavonultan éldegél Texasban. A kampány során még arról is pletykáltak, hogy akár ő kerülhet a Legfelsőbb Bíróság megürült bírói székébe, ám Clinton vereségével ez lehetetlennek tűnik.

BARACK OBAMA
Obama és Michelle előtt minden ajtó nyitva áll.

 

Ő maga azt nyilatkozta, hogy ugyanazt fogja csinálni, amivel elnökké választása előtt is foglalkozott: igyekszik oktatáshoz és munkához segíteni az embereket. Majd elválik, hogy ezt pontosan milyen minőségben teszi, hiszen szinte minden ajtó nyitva áll előtte. Abban biztosak lehetünk, hogy hamarosan várható elnöki memoárja sokmilliós példányszámban fogy majd. Bőven lesz miről mesélnie, hisz sűrű nyolc év áll mögötte. Már azzal történelmet írt, hogy 2008-ban megválasztották az USA első afroamerikai elnökének. Egy évre rá megkapta a béke-Nobel-díjat, népszerűsége pedig a mai napig töretlen annak ellenére, hogy választási ígéretei közül sokat csak részben vagy egyáltalán nem tudott megvalósítani két elnöki ciklusa folyamán (az elődjétől örökölt közel-keleti konfliktust például ő sem tudta megoldani). Legnagyobb politikai teljesítményének a millióknak ellátást ígérő egészségügyi reformot, az Obamacare-t tartják. Donald Trump ugyan többször fogadkozott a kampány során, hogy első dolga lesz ezt megszüntetni, de meglátjuk, beváltja-e fenyegetését.

 

A jó fellépésű Obama mellett a first lady is karizmatikus szónoknak bizonyult, több alapítványt indított a hátrányos helyzetűek megsegítésére. Nem véletlen, hogy Clinton veresége óta egyre többen rebesgetik: Michelle Obama lehetne az első nő, aki áttörheti az üvegplafont, ha egyszer elindul az elnöki székért.

 

Franklin Delano Roosevelt

1933−1945

 

Lincoln mellett őt tartják a legnagyobb amerikai elnöknek, hiszen az Egyesült Államok XX. századi történelmének két hatalmas megrázkódtatásából is kivezette az országot. „Először is hadd adjak hangot azon szilárd meggyőződésemnek, hogy az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az a félelem maga.

 

A teljes cikk a La femme 2016. téli számában olvasható.

Jankovics Márton Jankovics Márton cikke 2016. december
címkék:
Történelem
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.