"A Richter Főnix Közösség olyan 5 bátor nő történetét mutatta be idén, akik egy-egy nehéz élethelyzetből ismét talpra tudtak állni. (x) "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Történetek, nem csak nőknek

A Richter Főnix Közösség olyan 5 bátor nő történetét mutatta be idén, akik egy-egy nehéz élethelyzetből ismét talpra tudtak állni. (x)

Az alkotók a program folytatását tervezik, mi pedig a kezdeményezésről Beke Zsuzsával, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetőjével beszélgettünk.

 

Miért gondolták úgy, hogy a társadalom női tagjainak hasonló történetei különösen fontosak? 


Amikor azon gondolkodtunk, pontosan milyen tartalommal tudjuk megtölteni a Richter a Nőkért programunk legújabb kezdeményezést, a Richter Főnix Közösséget, akkor fontosnak tartottuk, hogy valós társadalmi problémákra adjunk választ, hívjuk fel rájuk a figyelmet, foglalkozzunk olyan kérdésekkel, amelyek sok esetben tabunak számítanak. A program legfontosabb üzenete úgy szól, hogy mindig van lehetőség az újrakezdésre. Sokszor mondják, hogy a magyarokra jellemző a negatív hozzáállás, a borúlátás. A Richter Főnix Közösséggel erre rácáfolni akartunk. Erős, bátor nők, pozitív példáin keresztül kívántuk bemutatni, hogy a mindig van lehetőség a változtatásra, minden helyzetből léphetünk előre. Ehhez olykor elég a saját erőnk, elszántságunk, olykor pedig mások segítségére is szükségünk van. 

 

 Milyen tapasztalat indította el a kezdeményezést? 


A Richter a Nőkért programunk 8 évében számos olyan kezdeményezésünk volt, ahol olyan problémákkal foglalkoztunk és hoztuk be a köztudatba, amiről kevésbé beszélünk. A tapasztalatunk az volt az elmúlt időszakban, hogy több olyan kérdés is felmerül a mindennapokban, mint például a függőség, a karrierválság, a felelős anyai döntés, ami bár nagyon sok nőt érint, mégsem merünk róla nyíltan, őszintén beszélni. Úgy gondoltuk, kell a jó példa, kell a buzdítás, hogy tudjunk változtatni ezen a folyamaton, hogy elindulhasson egy őszinte dialógus a nehézségekről. A Richter Főnix Közösség a mindennapi élet kihívásaiból merít, olyan hétköznapi kérdéseket tesz az asztalra, amelyek mindannyiunkat, családjainkat, barátainkat érinthetnek, és amikről muszáj beszélnünk.

 

 Az első öt főnixtörténetet idén tavasszal megismerhette a nagyközönség, május végén pedig a Főnix estet is megrendezték. Miként látják most a programot?


Az idén bemutatott hölgyek mertek nemcsak változtatni, hanem a nyilvánosság előtt felvállalni történetüket, újrakezdésüket. Ők is, mi is hiszünk benne, hogy ez másoknak is példát mutathat, másokat is inspirálhat. A Főnix esten ezt a bátorságot ismertük el. Az ilyen visszajelzés, a köszönet, a jó szó segít, erőt ad életünk mindennapjaiban, így a program folytatódik. Június 15-ig vártuk azok jelentkezéseit, történeteit, akik úgy gondolták, hogy olyan változáson mentek át, olyan kihívást kellett leküzdeniük, amely példaértékű, és amelyből mások is meríthetnek. Nagyon sok, nagyon őszinte vallomást, történetet kaptunk. Ez is azt bizonyítja, hogy valami változás elkezdődött, és szükség van a Richter Főnix Közösségre. Első körben Szekeres Pál védnökünkkel és Jakupcsek Gabriellával közösen áttekintjük a beküldött anyagokat, és a beérkezett történetek közül választjuk ki azokat, amelyeket majd bemutatunk a nyilvánosságnak is.

 

A nők az élet legkülönbözőbb területein találják magukat szembe kihívásokkal, folyamatos jelenlétükre van szükség a munkában, a magánéletben, a családban. Miként látják, hogyan teremthető meg ezek összhangja?


A nők számos szerepet élnek meg a mindennapokban. Anyák, házastársak, kollégák, barátok. A Richter a Nőkért programunkon belül folyamatosan kutatjuk, keressük azokat a lehetőségeket, kezdeményezéseket, amelyek minden korban valami olyan hozzáadott értéket jelenthetnek a nőknek – életük bármely szerepét tekintve is –, amelytől boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak lehetnek. Néhány éve a Nőnek lenni jó kampányunkban elvégzett kutatás során a megkérdezett hölgyek 70 százaléka vélte úgy, hogy nőnek lenni jó. A válaszadók szerint azért, mert egy nő átélheti az anyaság örömeit, életet adhat egy gyermeknek, csinos ruhákat viselhet, szép lehet, előzékenyek vele az emberek, ő pedig gondoskodhat másokról. A kutatás visszajelzései megerősítik, hogy a hölgyek számára a női lét megélésének mértékét saját hatásuk és a környezet visszajelzéseinek erőssége határozza meg. A nő a környezettől kapott visszajelzésekből építkezik, számára a viszonyulások a meghatározók, ezeken keresztül határozzák meg magukat. Fontos számára, hogy hasson a környezetére, és a környezet visszahatását érezze, a hatáshoz szükséges erőt pedig a környezete visszajelzéseiből meríti. 

 

Mit gondolnak, miért lehetnek különösen inspirálóak a női pozitív példák? Nőknek szólnak ezek, vagy mindenkinek?  


Mint minden kezdeményezésünknek a Richter a Nőkért programon belül, a Főnix Közösségnek is célja segíteni, hogy egy megbecsültebb, elismertebb, kiegyensúlyozottabb női társadalom irányába tudjunk elmozdulni. Ehhez az kell, hogy maguk a nők egyénileg és közösségben is jobban érezzük magukat, bátrabban, őszintébben tudjanak beszélni az őket érő kihívásokról, nehézségekről. A programot első sorban nőknek hoztuk létre, de az itt bemutatott példák, történetek ugyanúgy megszólíthatnak férfiakat is. A karrierválság, a szülői felelősség, a betegség elviselése, a kitaszítottság, vagy az elvágyódás – csakhogy néhány példát említsek – mind-mind olyan téma, kihívás, ami nemtől függetlenül mindannyiunk életében előfordulhat. 

Takács Erzsébet Takács Erzsébet cikke 2018. június
címkék:
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.