"Huszonnégy millió forintból valósulnak meg innovatív ötletek a Richter Anna Díjnak köszönhetően. Elindult a közönségszavazás! (x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Innovatív ötletek egészségügyben, oktatásban

Huszonnégy millió forintból valósulnak meg innovatív ötletek a Richter Anna Díjnak köszönhetően. Elindult a közönségszavazás! (x)

A Richter Gedeon Nyrt. hatodszor hirdette meg egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, hiánypótló pályázatát, melyre tavaly óta már középiskolások is küldhetnek be ötleteket. Hazánk egyik legkiemelkedőbb gyógyszercége a Richter Anna Díj pályázat kiírásával őrzi és továbbviszi az alapítócsalád szellemiségét, az innovációba, folyamatos fejlesztésbe vetett hitét.


A pedagógus, orvos, egészségügyi dolgozó, gyógyszerész, junior kategória egy-egy

A ZSŰRI TAGJAI
Beke Zsuzsa a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Szily Nóra újságíró, pszichológus, Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő, Polgár Judit sakknagymester, Kertész Éva a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője és Dr. Barna István belgyógyász, a Semmelweis Egyetem docense
díjazottjait a zsűri tagjai választják majd ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot. A közönségdíj sorsa március 10-ig a szavazók kezében van. A döntős projektötletek a díj hivatalos weboldalán már megtekinthetők, ahol a leadott szavazatok száma alapján dől el, hogy a zsűri által kiválasztott öt csapat mellett ki lesz a hatodik díjazott.


Ismerjük meg, milyen témák kerültek idén a Richter Anna Díj döntőjébe!


Fókuszban a prevenció és az edukáció a mentális és testi jóllétért


Kiégés, elhízás, szorongás, depresszió, magasvérnyomás-betegség, mozgásszegény életmód. Ez csak néhány olyan probléma, amivel egyre több magyar küzd, az egészségügyi statisztikák aggasztóak. Ezek az egészségügyi problémák a gyerekeket sem kímélik. Az európai régióban a felnőttek kétharmada és minden harmadik általánosiskolás-korú gyermek túlsúllyal vagy elhízással él1. Az elmúlt években pedig a mentális zavarok előfordulása is drasztikusan megnőtt a 8-18 éves diákok körében: a WHO adatai szerint ez a probléma a világon minden 7. gyermeket érint!


Nem meglepő, hogy a pályázatok jelentős része is a lakosság mentális és testi jóllétéért szeretne tenni.


Az orvos kategória pályázói közül a Házi Gyermekorvosok Egyesületének csapata a korai elhízással szeretné felvenni a harcot, mert azt vallják: „nem elhízni könnyebb, mint lefogyni”. A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház pszichiátere és kollégái a mentális betegséggel élők szélesebb körében kívánják a mindennapos testmozgás kultúráját elterjeszteni, mert kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres sport a mentális egészség megőrzésének egyik alappillére. A kategória harmadik döntőse, egy elhivatott orvosnő a művészet és példaértékű ismert emberek segítségével kívánja megszólítani azokat, akik betegségük miatt reményvesztettnek érzik magukat. Az egészségügyi intézményekben dolgozók fizikai-mentális-lelki túlterhelése kiégés szindrómához vezethet, amely rányomhatja bélyegét a betegellátás színvonalára is.


A megelőzés a célja az egészségügyi szakdolgozó kategóriában annak a szegedi pszichológusnak, aki az egészségügyben dolgozók kiégéséről szóló könyvet írna, és tenné elérhetővé szakemberek, valamint érintettek számára a díj elnyerése esetén.

A prevencióhoz kapcsolódó döntős csapatok között vannak elhivatott pedagógusok is, akik településük diákjainak nyújtanának segítő kezet, illetve akik országos szinten edukálnák kollégáikat. A Bajai Szakképzési Centrum Jelky András Technikum és Szakképző Iskola igazgatóhelyettese olyan széleskörű mentálhigiénés központ létrehozását tűzte ki célul a város középiskolás korosztálya számára, mely segíti őket az érzelmi és mentális egészségtudatosság kialakításában, megőrzésében.


A Kórházsuli Alapítvány az Új Szent János Kórház Gyermek és Ifjúságpszichiátriai rehabilitációs osztály szakembereinek közreműködésével a pedagógustársadalmat szeretné felkészíteni az egyre növekvő számú mentálisan beteg diák megfelelő támogatására, közösségben tartására, és az őket körülvevő osztálytársak inkluzív nevelésére, egy országos roadshow-val budapesti és vidéki oktatási intézmények tantestületei részére.


Sokoldalú gyógyszerészek


A magasan képzett gyógyszerészek elengedhetetlen szereplői a társadalomnak, miközben manapság a gyógyszerész a hiányszakmák közé tartozik. Ezért is hiánypótló a Debreceni Egyetem végzős hallgatóinak projektötlete, melynek keretében videósorozatot készítenének a gyógyszerész hivatás szépségeiről, mindennapjairól. Szintén fontos és innovatív ötlettel pályázott a szegedi E-patikusok csapata is, akik a kórház keretein túl a betegek otthoni ellátásában is alkalmaznák az automatizált gyógyszerelést (vagyis a betegek napszakok szerinti csomagolásban kapnák meg a szükséges készítményeket, akárcsak a kórházi ellátás során), telemedicinális eszközökkel követve a páciensek paramétereit.


A csapat egy klinikai vizsgálatot szeretne megvalósítani, melyben az automatával támogatott gyógyszerelést a hagyományos megoldással kívánják összehasonlítani. Győzelem esetén a projekt eredményeit hazai és külföldi konferenciákon is bemutatná az innovatív döntős csapat. Szintén gyógyszerész kategóriában a szakmában dolgozók sokoldalúságáról és elhivatottságáról tanúskodik az a veresegyházi projekt, amely az egész várost szeretné mozgásra, egészségesebb életmódra biztatni.


Életek fényben és árnyékban


Magyarországon tavaly jött létre az első traumatudatos nőgyógyászati szakellátás, amelyben a fizikai környezet, a szakemberek szemlélete, a szolgáltatások működtetése egyaránt a traumát elszenvedett, bántalmazott nők szükségleteihez igazodik, és elsősorban a hajlék nélkül élők számára biztosít megoldást. A döntős egészségügyi szakdolgozó csapat célja a traumatudatos szemlélet népszerűsítése széles körben, azt vallják, a kitüntetett figyelmet nem csak a traumán átesett páciensek, de minden nő számára elérhetővé kell tenni.


A szülők fontos szereplői a mindennapoknak, két projekt is őket célozza meg, egyik a korai szakaszra, a szülőségre való felkészülésre fókuszálva, a másik pedig podcast-sorozat formájában nézne egy-egy sokakat érintő kérdéskör mélyére. Bár a szülőség mindkét nemet érinti, sokan hajlamosak még mindig csak női feladatként tekinteni a babagondozásra. Egy integrált szülő-csecsemő konzulens csapat célja, hogy az édesanyák és az édesapák tudatosan készüljenek a gyermek érkezése utáni időszakra. A prevenciós- és rendszerszemlélet segíti megelőzni a szülő-gyermek kapcsolat megterhelődését és elcsúszásait, és a szülői kompetenciák erősítésével támogatja a harmonikus életkezdetet.

A nagyobb, pszichiátriai gondokkal küzdő gyermekek és fiatalok gondozása, szoros utánkövetése intézményi keretek között nem valósítható meg. A kórházból hazatérve azonban a gyermek és a szülők számára is elengedhetetlen lenne a hosszú távú támogatás, amely az élhetőbb hétköznapok, egy boldogabb jövőkép felé emeli a családot. Az Egészséges Lelkű Ifjúságért – Pro Juventa Alapítvány 10 részes szülőklub podcast-sorozatot tervez létrehozni a kihívásokkal küzdő szülők számára. A sorozat témái között megtaláljuk többek között az evészavarokat, az önsértést, a függőségeket, az autizmusra épülő problémákat és a trauma hatását a személyiségfejlődésre.


Empatikus, egymásra és a világra figyelő fiatalok


Miközben konganak a vészharangok, hiszen tényleg rossz állapotban van a mai fiatal generáció, reményre és bizakodásra adnak okot a junior kategória diákjai. Két csapat, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete és a Göllner Mária Waldorf Gimnázium döntősei az egészségtudatosságot és a már sokat említett prevenciót teszik projektjük középpontjába, a harmadik projekt, amit a Toldy Ferenc Gimnázium diákjai álmodtak meg, a klímaváltozással kapcsolatban szerveznének konferenciát, megosztva tudásukat más iskolák diákjaival.


A lelkes fiatalok üzenetei azt mutatják, igenis sokan vannak, akik figyelnek társaikra, az őket körülvevő világ kihívásaira, és készek arra, hogy tegyenek valamit egy szebb, egészségesebb, teljesebb világért.


A zsűri tagjai, Beke Zsuzsa a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Szily Nóra újságíró, pszichológus, Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő, Polgár Judit sakknagymester, Kertész Éva a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány ügyvezetője és Dr. Barna István belgyógyász, a Semmelweis Egyetem docense nagy izgalommal várták az újszerű, kreatív ötleteket tartalmazó pályázatokat. A döntős pályaművek mindegyikéről elmondható, hogy bármelyikük lesz a hat kiválasztott csapat egyike, a projekt megvalósítása nem csupán az adott közösség, de rajtuk túlmutatóan az egész társadalom, mindannyiunk javát szolgálja majd.


A közönségdíjra a szavazatokat a www.richterannadij.hu oldalon lehet leadni. Érdemes követni a díj facebook és instagram oldalát, ahol folyamatosan érdekes információkat olvashatnak és a döntős projektekhez kapcsolódó nyereményjátékokba is bekapcsolódhatnak.


Március 20-án ünnepélyes gála keretében derül fény a díjazottakra, és velük együtt örülhetünk annak, hogy a Richternek köszönhetően mindenki életére ható fantasztikus innovatív ötletek valósulnak meg. Kísérjék figyelemmel a díj életét, szavazzanak az önök szerint legfontosabb projektre, hiszen az egészségügy és az oktatás fejlődése nem csupán a Richter, hanem mindannyiunk szívügye!

La femme La femme cikke 2024. február
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.