"Átok üldözte őket, vagy kihívták maguk ellen a sorsot a Kennedy család tagjai?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A Kennedy-átok

Átok üldözte őket, vagy kihívták maguk ellen a sorsot a Kennedy család tagjai?

Talán nincs még egy olyan család a történelemben, amelyet oly mértékben üldözött volna a balsors, mint a Kennedyket. Az Amerika uralkodócsaládjának is gyakran nevezett família életét a kiemelkedő sikerek mellett súlyos tragédiák pecsételték meg. Pedig történetük mesébe illően kezdődött…

 

 

Egy több mint fél évszázados korszak ért véget, amikor Patrick J. Kennedy mandátuma lejárt az Egyesült Államok Képviselőházában; John F. Kennedy 1947-es kongresszusi pályafutásának kezdete óta egészen 2011-ig mindig volt legalább egy Kennedy az Egyesült Államok Képviselőházában. Történetük maga volt az amerikai álom, klasszikus újvilági sztori, amely id. Patrick Kennedyvel kezdődött, aki a szegénység és éhínség elől menekült el Írországból, és kezdett új életet Bostonban. Ez a csodába illő, a tengerentúlon nem ritka családi sikertörténet, valamint közösségi szerepvállalásuk tette a családot országszerte oly népszerűvé. A közszereplés Patrick Kennedy egyik fiával kezdődött, és JFK elnökké választásával csúcsosodott ki, a sikerekért azonban jócskán meg kellett fizetniük.

 

Rosemary, Joseph, Kathleen, John, Robert

 

Noha a Kennedy-átok egy média által kreált fogalom, közeli ismerősök is osztják a feltevést, miszerint emberi ésszel szinte felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan az a sok szerencsétlenség, amelyekkel a család számos tagjának több generáción keresztül szembe kellett néznie. Az első „áldozatnak” Rosemary Kennedyt szokták tartani, aki mentális problémákkal és súlyos hangulatingadozással küzdött – nem tisztázott, hogy pontosan mivel, és minek a hatására, egyik  testvére szerint a születése során fellépő komplikációkból adódóan –, amelyekkel a család nem igazán tudott mit kezdeni, a társadalmi nyomásról nem is beszélve, hiszen ez a korszak kegyetlenül elutasító volt a megszokottól eltérően viselkedő emberekkel szemben. Rosemary mindössze 23 éves volt, amikor lobotómiát hajtottak végre rajta, ettől fogva – 2005-ben bekövetkezett haláláig – egész életét különböző pszichiátriai intézetekben töltötte. A sor bátyjával, Joseph Kennedy Jr.-ral folytatódott, aki a második világháborúban hunyt el, 29 évesen, miután egy bombarobbanás megsemmisítette a repülőgépét. Négy évvel később a család egyik tagja ismét repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett, a kitagadott húg, Kathleen Franciaország felett lelte halálát. Egy ideig úgy tűnt, a tragédiák sorának vége, és a gyerekek lassan révbe érnek, főleg John Fitzgerald Kennedy elnökké választása után. Ám az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb vezetőjének eseménydús megbízatásából még három év sem telt el, amikor Dallasban merénylet áldozata lett (merénylője állítólag Lee Harvey Oswald volt). Öt évvel később öccsét szintén meggyilkolták: a demokrata elnökjelölt Robert Kennedy szenátort Sirhan Sirhan lőtte le.

 

 

 

Edward, David, Michael…

 

Alig telt el egy év, és a sajtó ismét a Kennedy névtől volt hangos, ezúttal a legfiatalabb fivér, Edward került középpontba, aki halálos autóbalesetet okozott (évekkel korábban már túlélt egy repülőgép-szerencsétlenséget, amelyben a pilóta és egyik segédje életét vesztette). Egy partiról  vezetett hazafelé, amikor autójával lehajtott egy hídról. Vele utazott az esemény egyik résztvevője, Mary Jo Kopechne is, akinek nem sikerült kimenekülnie az elmerülő autóból. Kennedy elmondása szerint mindent megpróbált, hogy megmentse a nőt, de amikor nem sikerült, elhagyta a helyszínt, és csak másnap fordult a hatóságokhoz. Miután elismerte a cserbenhagyást, a börtönt megúszta, de az eset egész életét végigkísérte, és politikai karrierjét kettétörte. Egy televíziós nyilatkozatban Edward Kennedy azt mondta, hogy a baleset éjszakáján azon gondolkodott, hogy valóban létezik-e valamilyen szörnyű átok, amely minden Kennedy fölött ott lebeg. A kérdés másfél évtizeddel később ismét eszébe juthatott, mikor 1984-ben, a korábban meggyilkolt Robert Kennedy fiát holtan találták egy Palm Beach-i hotelszobában: a 28 éves David Kennedy drogtúladagolásba halt bele. Tizenhárom évvel később öccse, Michael szenvedett halálos síbalesetet, amikor Aspenben nekiütközött egy fának. Nem telt el két év, és ismét tragédia történt: JFK fia segédpilóta nélkül, újoncként vezetett repülőgépet, amikor a Martha’s Vineyard-sziget közelében problémák adódtak a landolásnál. John F. Kennedy Jr. kellő rutin hiányában nem tudta megoldani a felmerülő nehézségeket, és a gép az Atlanti-óceánba zuhant. Felesége és sógornője is a gépen utaztak, mind belehaltak az ütközésbe.

 

Önhittség vagy sötét csillag?

 

Hiába tűnik megfejthetetlennek és felfoghatatlannak ennyi tragédia, sokan úgy vélik, hogy a Kennedy család tagjai kihívták maguk ellen a sorsot, és nemegyszer vékony jégen táncoltak. Kétes kimenetelű helyzetekbe mentek bele, amelyek végzetesnek is bizonyultak. „Nem létezik természetfeletti átok, amely üldözné a családot, csupán az önteltség, amellyel azt hitték, hogy minden akadályt legyőzhetnek” – írta Sandy Grandy a Philadelphia News publicistája JFK Jr. halálát követően. Az újságíró cikkéből egyszerre árad a szeretet és az értelmetlen, elkerülhetőnek vélt halálesetek miatti düh. Sokan osztják a véleményét, ők ugyanakkor mind megfeledkeznek arról, hogy minden történés más és más volt, míg a kokain-túladagolás elkerülhető lehetett volna, addig a repülőgép-szerencsétlenség vagy gyilkosság már nem. Az átok persze sajátos nézőpont, de sokak számára – főleg, akik közelebbi kapcsolatban álltak egyikükkel vagy másikukkal – érthetőbb magyarázat, mint bármilyen más, racionális érvelés. Jack Valentini, aki a JFK-éra alatt szolgált a Fehér Házban szintén egy közülük: „Azt gondolom, hogy van egy sötét ördögi csillag, amely dühödten üldözi a Kennedyket. Ilyen rejtélyt másképpen nem lehet megmagyarázni.”

 

Fotók: Wikipedia

Kőrösi Ivett Kőrösi Ivett cikke 2012. március
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.