"A digitális idők vívmánya: Nyáry Krisztián irodalmi „szalonja” régi idők nagy embereivel."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Szerelmi legendák terjesztője

A digitális idők vívmánya: Nyáry Krisztián irodalmi „szalonja” régi idők nagy embereivel.

A 2012-es év egyik legemlékezetesebb irodalmi és internetes sikere Nyáry Krisztián nevéhez fűződik, aki szinte napról napra ezrekkel osztja meg a régmúlt pillanatait. Szereplői senki szemében sem idegenek, történetei mégis egészen mások, mint amelyeket az irodalomórákon megtanulhattunk.

 

 

 

- Nyáry Krisztián neve sokáig a politika színteréről volt ismert. Az idei év viszont hatalmas változást hozott, amióta a Facebookon irodalmi „kirándulásra” invitálta ismerőseit. Az írók szerelmi életét bemutató bejegyzéseit tízezrek lájkolták, és ma már az Így szerettek ők című könyvében is olvashatjuk ezeket a történeteket. Honnan jött az ötlet, hogy a politikát irodalomra váltsa, s ne valami másra?

 

- Mindig is kommunikációval foglalkoztam, amiben valóban volt politikai kommunikáció is, de politikus sosem voltam. Egy ideig a kettőt párhuzamosan végeztem, de ma már a politikai életben nem veszek részt. A fővárosi önkormányzat kommunikációsaként dolgoztam, de ez inkább közkeletű tájékoztatás volt, melynek része volt a polgármester személye is. Irodalommal 15 éve foglalkozom, éppúgy, mint kommunikációval.

A pécsi egyetemen végeztem irodalom és művészettudomány-esztétika szakon, majd ott maradtam tanítani. 1997-ig dolgoztam ott. Az irodalom, s amit a Facebookon csinálok, a mai napig a hobbim.

 

- Facebook-bejegyzései elképesztő gyorsasággal váltak népszerűvé, pedig az ember azt gondolná, hogy nincs ekkora érdeklődés az irodalom iránt. Mi a titka?

 

- Mi a titok? Ami talán a legelső ok, hogy ez egy képes műfaj. A Facebookot azért találták ki, hogy az emberek képes tartalmakat osszanak meg. Ha nem lennének képek, tized ennyien olvasnák az oldalt. Nagyon sokat számítanak a fotók, erre figyelnek fel először az emberek. A másik a szerelem, a párkapcsolati téma. Ez akkor is érdekes, ha a szomszédunkkal történik, nemhogy egy ismert szerzővel. Sokaknak azért fontos, hogy a saját magánéleti dolgaikat összehasonlíthassák másokéival. Bár nem vagyok ennek szakértője, úgy gondolom, van körülbelül 10-15-féle szerelmi séma, s ennek a mátrixában élünk mindannyian. Ez igazolódik vissza a kommentekből is. A harmadik a hősök személye. Ezeknek az embereknek a művei ott vannak a polcokon, valamilyen viszonyban vagyunk velük, szeretjük a történeteiket. S az általam megosztott történetek nem közismertek. Még a célközönségem számára sem, akik a fővárosi, nagyvárosi diplomás, értelmiségi nők közül kerülnek ki. Pedig ezeket nem én találom ki, de valahogy mégsem jut el az emberekhez, azért, mert maga az irodalomtudomány arisztokratikus, és az információk csak egy szűk körhöz jutnak el. Ez egy nagyon zárt világ, saját nyelvezettel. Én is szólaltam már meg ezen a nyelven, de mivel csak ez a speciális közönség értette, még középiskolás szintre sem jutott el.

 

- De akkor honnan szedi össze az információkat? Internetről esetleg?

 

- Mivel én is ezekben a körökben forogtam, a kollégáimtól kaptam az első 15 történetet, ami utána már a fejemben volt, s csak annyi dolgom volt vele, hogy kicsit utánanézzek, az évszámok stimmelnek-e. Igazából csak le kellett írnom őket, s utána az egyik hozta maga után a másikat. Amelyek már kicsit keresősebbek voltak, ott annyi helyzetelőnyöm volt, hogy tudtam, hol kell keresnem. Levéltárakban, múzeumokban, s igen, az internetről. Szerencsére már szinte minden fent van a világhálón, csak tudni kell keresni.

Riedl Annamária Riedl Annamária cikke 2012. december
címkék:
Internet | Irodalom | Könyv | Író
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.