"Egy brüsszeli mondás szerint csak egy igazi belga létezik: a mindenkori király."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Európa legszegényebb királya

Egy brüsszeli mondás szerint csak egy igazi belga létezik: a mindenkori király.

A tavaly június óta tartó belga kormányválság ideje alatt II. Albert király újra és újra bizonyságát adta a mondás igazának. Mert olykor tényleg úgy tűnik, a király az egyetlen ember Belgiumban, aki még hisz abban, hogy áthidalható a flamand és a vallon pártok ellentéte, s fenntartható az ország egysége.

 Idén tavasszal, amikor a flamand kereszténydemokrata Wouter Beke személyében újabb politikust bízott meg a kormányalakítással, már hetedszer tett kísérletet arra, hogy közös nevezőre hozza a minél nagyobb függetlenségre törekvő, holland nyelvű Flandria és a belga szövetségi államszerkezetet megőrizni kívánó, franciaajkú Vallonia álláspontját. Hús-vér embereknél a szakítás általában ágytól és asztaltól való elválással kezdődik, a flamandoknál inkább a „konyhapénzen” folyik a vita. A gazdagabb Flandria ugyanis egyre kevésbé hajlandó saját adóbevételeiből finanszírozni az elmaradottabb Vallonia fejlődését.


A FIÚ
II. Albert király a német eredetű Szász-Coburg-Gothai ház leszármazottja, III. Lipót király és Asztrid svéd hercegnő fiatalabbik fia.
A hatodik belga király, II. Albert egy mélyen megosztott föderális államot örökölt bátyjától, I. Baldvintól. Királyi esküjét 1993. augusztus 9-én, 59 éves korában tette le. Háromnegyed évvel később írta alá az új belga alkotmányt, s azóta aktívan közreműködik a három belga régió – merthogy ide sorolandó a német nyelvű is –, a három közösség és a szövetségi állam együttműködésének megteremtésében. 2006-ban kiállt Belgium három hivatalos nyelvének iskolai oktatása mellett, és elítélte a szeparatizmus minden formáját. Harcos ostorozója az idegengyűlöletnek és a rasszizmusnak: trónra lépése óta a belga szélsőjobboldal egyetlen képviselőjét sem fogadta, jelenlétük az uralkodói rendezvényeken sem kívánatos.

II. Albert király (teljes neve franciául Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugene Marie) a német eredetű Szász-Coburg-Gothai-ház leszármazottja, III. Lipót király és Asztrid svéd hercegnő fiatalabbik fia. Édesanyjára nem nagyon emlékezhet, hiszen alig egyesztendős volt, amikor szülei Svájcban súlyos autóbalesetet szenvedtek, amelyben anyja életét vesztette. Albert nevelését mostohaanyja, Liliána és nővére, Josephine-Charlotte hercegnő irányította.

1 | 2 | 3 | tovább
Seres Attila Seres Attila cikke 2012. június
címkék:
Uralkodók
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.