"Híres magyar borvidékeink kiváló programokkal várnak bennünket."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Kalandozás a magyar borvidékeken

Híres magyar borvidékeink kiváló programokkal várnak bennünket.

Hazánk leghíresebb borvidékei végigkísérték történelmünket, némelyek a honfoglalásunk kezdeténél is régebbi időkre néz vissza. A nemzetiségek keveredése új szőlőfajták és új technológiák betelepítését eredményezte. A szőlő gyökerét és levelét megtámadó filoxéra a 18. században a magyar borvidékeket sem kímélte. Szinte elejétől kellett kezdeni a telepítést, azonban az oltványok elterjesztése és az ültetvények áttelepítése sikeresen megoldotta a problémát. A folyamatos fejlődésnek hála hazánk borai közül jó néhány megtalálja helyét a világ legjobbjai között.

 

Badacsonyi borvidék

 

Az 1600 hektáron elterülő Badacsonyi borvidék kiemelkedik a balatoni borvidékek közül. Történelme egészen a római korig vezethető vissza, amikor a hegy lábánál vezető hadiúton haladtak a rómaiak Aquincum felé. Probus császár nevét kapcsolják a nagyobb szőlőtelepítésekhez, az ásatások során számos olyan emlékre bukkantak, melyek a szüret motívumaival díszített római kori épületekből, szobrokból maradtak fenn. A középkorban az ültetvények jelentős része egyházi tulajdonba került.

 

A filoxérajárvány után a szerzetesek új francia szőlőfajtákat telepítettek be, melyek a badacsonyi borvidék különleges klímájának köszönhetően a kitűnő szürkebarát bort adják. A szürkebarát és a rizling mellett előkelő helyet foglal el az ottonel muskotály és a helyi különlegességnek számító kéknyelű is.

 

A környék nagyszerű programokat kínál ingyenesen vezetett túráival Badacsonyban. Sétahajózhatunk a menetrendszerűen induló hajókkal, Kékkúton megtekinthetjük a Levendula portát, vagy Salföldön a majort.

 

Balatonboglári borvidék

 

A hazai gasztronómia tüzes borait a Balatonboglári borvidéknek köszönhetjük, amely azonban nem csupán borairól híres. A boglári pezsgő a hely kiváló adottságainak köszönhetően könnyed, szénsavdús, finom illat és zamat teszi jellegzetessé. Az itt készült borok visszaadják a Dél-Balaton napfényes hangulatát, minősége pedig az igényes fogyasztót és a szakértőket egyaránt meggyőzi. Ez a borvidék 3200 hektáron közel 2800 gazdát foglalkoztat, a szőlőterület kétharmada fehér, egyharmada kékszőlő. Itt jellemzően lösztalaj van, amely jó tápanyag- és vízgazdálkodást tesz lehetővé, és ideális a muskotály borok és pezsgők készítéséhez. Történelme szintén a római korra nyúlik vissza.

 

Olyan nemzetközileg elismert borok származási helye, mint a merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, kékfrankos, cabernet franc. Minden évben nagyszabású szüreti fesztivált rendeznek Balatonbogláron.

 

Villányi borvidék

 

A szubmediterrán éghajlattal rendelkező Villányi borvidék 2100 hektáron biztosít gazdag szőlőtermést. A térség sikerét a modern technika mellett az összeszokott kiváló szakembereknek is tulajdonítják. Villány nagy szerepet játszott hazánk borászatának újjászületésében. A terület ősi történelme a bronzkorig nyúlik vissza, a szőlőművelés eredete pedig egészen a keltákig. A Szársomlyó-hegy oldalából feltárt római kori oltárkő felirata jelentős szőlőtelepítésről árulkodik. A török uralom alatt Villány elpusztult, azonban a szőlőtermelést a környező falvak lakói tovább folytatták, így a később betelepülő szláv és rác népességgel a kadarka fajta és egy új technológia, a héjon erjesztés is jellemző lett a vidékre. Később a törökök németeket hoztak a vidékre, akik a kékoportó szőlőfajtát is magukkal hozták.

 

A villányi vörösborok három csoportja, a portugieser, a kékfrankos és a cabarnet sauvignon kiemelkedő színvonalat képvisel a világ borpalettáján, azonban nem felejtkezhetünk meg a Villányi borvidéken is elterjedt, többféle szőlő házasításából létrejött borkülönlegességről, a cuvée-ről sem.

 

Egri borvidék

 

A dicső történelmi múlttal rendelkező Egerben a 11. században induló szőlőtermesztést a betelepült vallonok lendítették fel, akik honosították a francia szőlőművelés módszerét és a fahordó használatát. Az egyház is fontos szerepet töltött be a szőlőtermelésben, mivel a bor a szertartások nélkülözhetetlen kelléke volt. Így az egri püspökség jelentősen előmozdította a szőlőtermelés fejlesztését, sőt az egyház számára tizedet kellett fizetni a borból.

 

A török hódoltság idején is művelték a szőlőt, mivel komoly bevételt hozott a törököknek. A török kiűzése után a vörösborszőlő-fajták kerültek előtérbe a fehérborszőlő-fajtákkal szemben. A város rohamosan benépesedett, miközben kibontakozott a szőlő-monokultúra. A 18. századi filoxéra teljes pusztulást okozott a szőlőben, az újratelepítések során új fajtákat is ültettek. Ezek közül a szürkebarát és a chardonnay felveszi a versenyt külföldi társaikkal. Az egyik leghíresebb helyi borrá az Egri bikavér vált. Mára 5400 hektárnyi szőlőültetvény terül el a Bükk-hegység déli lankáin.

 

A környék látnivalói között igen népszerű az egri Török Fürdő és a Dobó István Vármúzeum, de nem érdemes kihagyni a Szépasszonyvölgy hangulatos borozóit sem, ahol élvezhető az egri borok eleganciája.

 

Tokaji borvidék

 

A világ első zárt borvidéke. Méltán büszkék lehetünk rá, mivel az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel. A Tokaji bor különlegessége az aszúsodás, ez a jelenség tette világhírűvé. A Tokaji aszút, szamorodnit, sárgamuskotályt, hárslevelűt és furmintot többnyire a „minőségi” kategóriába sorolják be, a különlegesebb minőségű borok azonban kaphatják a „válogatott szüretelésű” vagy akár a „töppedt szőlőből készült” minősítést is.

 

A tokaji bor a királyi és cári udvarok közkedvelt itala volt, emellett az 1800-as években orvosi körökben elterjedt, hogy mértékkel fogyasztva gyógyító és regeneráló hatású. Még a magyar gyógyszerkönyvekben is helyet kapott.

 

Érdemes kirándulóhelynek választani a Tokaji borvidéket, hiszen a különleges borélményeken kívül különböző látnivalók közül válogathatunk, mint a Tokaj vára, a Tokaji Múzeum, vagy éppen a természeti értéket képviselő Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet.  

Kádár Valéria Kádár Valéria cikke 2022. október
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.