"Franciaország legismertebb étele a Pâté en Croûte, vagyis a tésztában sült pástétom. S ennek a világbajnoka, Joseph Viola."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A pástétomok királya

Franciaország legismertebb étele a Pâté en Croûte, vagyis a tésztában sült pástétom. S ennek a világbajnoka, Joseph Viola.

Egy ország kiváló mesterének lenni mindenhol nagy megtiszteltetés. Nincs ez másképp Franciaországban sem. Ez a kitüntetés nem csak a gasztronómiában ismert fogalom. Bármilyen szakma jeles képviselője viselheti ezt a címet, egy a lényeg, kimagasló szakmai tudása legyen.

 

 

 

Joseph Viola még kisgyerekként Vosges-ban álmodozott arról, hogy egyszer majd a séfkabátján viselheti a trikolórt, ami egyet jelent azzal, hogy a jók között is a legjobb. 2004-ben teljesült az álma, megkapta a MOF – Meilleur Ouvrier de France –, vagyis a Szakma Kiváló Mestere címet. Ékes bizonyítékaként annak, hogy mindent a csúcson érdemes elkezdeni.

 

A kezdetektől a két Daniel et Denise-ig

 

A gasztronómia csínját-bínját La Bresse-ben tanulta meg a méltán híres Mrs. és Mr. Remy Les Vallées kezei alatt. Innen nagyjából egyenes út vezetett a siker felé.

A világhírű chef elmondása szerint a titka nagyon egyszerű. Szereti az embereket, és szenvedéllyel főz nekik. Az étterem konyhai dolgozói pedig, könnyítve a chef munkáját, magukénak tudják Joseph Viola alapszabályait, a pontosságot és az igényességet, melyet ma már a lyoni piaci árusok is jól ismernek. Hiszen ha a chef megjelenik a piacon, tudják, elkeltek a legszebb és legfrissebb portékáik. S mi kell még mindehhez? Természetesen a hálás közönség. Amiből akkor sincs hiány, ha a szakma legnagyobbjairól van szó, és akkor sem amikor Lyon lakosai között nézünk szét.

Joseph Viola 2004-ben nyitotta Lyonban az első Daniel et Denise-t, a másodikat pedig 2012-ben. Ma már mindkét hely megkapta a Bib Gourmand-minősítést.

A chef szerint mindkét éttermet hazája szokásai ihlették. S ma már a legszebb lyoni hagyományokat bemutató-továbbvivő két étterem az övé. Ám a tökéletesen felépített bouchon – ejtsd buson – hangulat mit sem érne a vendégek szeretete nélkül. Joseph Viola úgy véli, az éttermekbe betérők az igazi bouchon hangulatot a hangos nevetéssel, az órákon át tartó beszélgetésekkel teszik teljessé, melyekkel elhozzák az otthon légkörét a kockás abroszokkal díszített kisvendéglőkbe.

 

Joseph Viola, a pástétomkirály

 

Viszont hiába a sok kiváló minőségű alapanyag, a gondosan elkészített és szervírozott étel, ha egy francia étterem étlapján nem szerepel az ország tradicionális étele, a tésztában sült pástétom, azaz a Pâté en Croûte. A Daniel et Denise felhozatalában nemcsak hogy szerepel, de a tulajdonos  maga a Pástétomkirály. A megtisztelő cím 2010-ben érte Joseph Violát, amikor megnyerte a franciaországi világbajnokságot, ami a következő évben egyenes utat jelentett a Francia Gasztronómiai Akadémia – Académie Culinaire de France – tagja közé.

Azt gondolom, mindenki ismeri, vagy legalábbis látott már akár képen, akár élőben Pâté en Croûte-ot. Első ránézésre nem tűnhet túl bonyolultnak az elkészítése. Sok esetben nem is az. De a világbajnoki címért mindenképpen kimagasló teljesítményt kell nyújtani, hiszen Franciaország minden apró kis szegletében el tudják készíteni a Pâté en Croûte-ot. Aztán ott vannak a zsűritagok, akik között többen is 2-3 Michelin-csillaggal rendelkeznek: 2013-ban Emmanuel Renault, Régis Marcon és Anne-Sophie Pic képviselte a „csillagosokat” a zsűriben. Őket meggyőzni már önmagában komoly feladat. S természetesen, maguk a versenyzők sem lehetnek kezdő szakácsok. A szakmai zsűri nem a verseny időszakában ismeri meg őket, munkásságukat már évek, akár évtizedek óta figyelemmel kíséri. Erre a versenyre szakmailag kell megérnie a versenyzőnek. S végül, de nem utolsósorban, a jelöltnek a megmérettetésre egészen erős művészi vénával is rendelkeznie kell, nem csak a sütés-főzés minden fortélyának ismeretével, valamint ismernie kell a kiváló minőségű kacsamáj szakszerű felhasználásának ezernyi módját, amely történetesen ennek az ételnek az egyik alapanyaga. Hiszen az itt készülő pályaművek inkább volnának valók múzeumba, mint a tányérra – bár ott is kifejezetten jól mutatnak.

A híres pástétomokat Magyarország is megismerheti, Joseph Viola ugyanis május utolsó napjaiban Magyarországra érkezett. 2013. május 29-én a Chivas Luxury Club meghívásának eleget téve, a magyar gasztronómia ismert szaktanácsadóinak tartott zártkörű szakmai estet a lyoni konyha jegyében, valamint másnap, péntek este, a Budai Gourmet Fesztivál látogatóit invitálja meg a világhírű pástétomok kóstolására, ahol a finom ízek mellett érdekes történeteket is mesél a francia konyháról

Riedl Annamária Riedl Annamária cikke 2013. május
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.