"Ha létezik született összművész, hát ő az. A művészet lányának vallja magát egy Jeanne d'Arc forradalmi szenvedélyével."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Nő nyitott szívvel

Ha létezik született összművész, hát ő az. A művészet lányának vallja magát egy Jeanne d'Arc forradalmi szenvedélyével.

Juliette Binoche nyitott a filmezés, a színház, a tánc, a festészet, az írás irányába. Övé az európai mozi legszebb mosolya. Nem véletlenül nevezték el Julia Roberts francia „megfelelőjének”. Talán még az is rokonítja őket, hogy gyakran esnek szerelembe filmbeli partnerükkel. Juliette Binoche a rajongói legnagyobb fájdalmára nem szép, az alakja sem hibátlan. Ezzel szemben rendkívül fotogén és megejtően bájos. „Mint amikor egy sötét szobában felgyullad a fény” – mondta róla sikerhozó rendezője, André Téchiné, akivel a Randevút forgatta. François Mitterrand pedig odáig merészkedett, hogy nyílt szerelmi vallomást intézett hozzá.

 

 

 

Spiritualizmus és praktikum

 

Juliette igazi vonzerejét a személyisége adja. Érdekes párosítás féktelen idealizmusa és érzéki ragaszkodása a földi dolgokhoz. Egyszerre nagyon spirituális és gyakorlatias. Mindig hanyagul öltözött, külseje kissé zilált, szórakozott. A fodrászszalonokat mintha csak hírből ismerné. Nomád módon viszonyul az élethez. Élvezetes társalgó, a gesztusai a nyelvével szinkronban „pörögnek”. Olykor hosszabb szünetet tart, majd gurgulázó nevetések, ízes kacajok hagyják el a torkát. Rendkívül eredeti és szeretnivaló. Sokan féltik attól, hogy elaprózza magát, amiben van is némi igazság, hiszen több gyenge mozidarabban láthattuk. A romantikus dráma műfaja remekül áll neki még negyvenkilenc éves korában is. Mint amilyen Mila szerepe a Nyitott szívvel című francia filmben. Egy sebészorvos házaspár életét két „váratlan esemény” dúlja fel: a feleség terhes lesz, a férj alkoholista. Mindenre, bulikra, utazásra, szerelemre nyitott életük fordulópontján ismerjük meg őket a nálunk is bemutatott filmben.

 

Tigrisanya

 

Juliette szenvedélyes, bármiről legyen is szó, szerelemről, hivatásról, gyerekekről. A sajátjait soha nem babusgatta, mégis tigrisanyaként védelmezi őket. Sok utazás mellett egy Párizs környéki házban nőttek fel. A húszéves Raphaelnek a mélytengeri búvár André Hallé az apja. Hannah tizennégy éves, Binoche Az angol betegben eljátszott szerepe nyomán kapta a nevét. Benoit Magimeltől született, akivel A század gyermekeit forgatta George Sand és Alfred de Musset szerelméről.

 

 

A családi érzület mindig is erőteljes volt Juliette-ben. Nővérével, Marion Stalens színházi fotográfussal, aki nemrégiben bensőséges dokumentumfilmet szentelt húgának, liberális művészközegben nevelkedtek. A kis Julie fejére maga Charlie Chaplin nyomott csókot, amikor szobrász, színpadi rendező papájával felkeresték őt vevey-i villájában. A mama színészpedagógus, amúgy pedig kiválóan táncol. Binoche nemrégiben a kortárs tánc jegyében szövetkezett a Londonban élő Akram Khan koreográfussal egy kétszemélyes táncestre, amellyel különböző európai fesztiválokra is eljutott. A rajzkészséget apai részről örökölte, de manapság inkább a festészetet műveli. Apai nagyapja festőművész volt, Lengyelországból menekült Párizsba. Anyai részről norvég, holland, sőt brazil beütés is van a családjában. Éppen ezért nem áll távol tőle a kozmopolita lét: a filmezés révén Izraeltől Borneóig, Dél-Afrikától Kambodzsáig bejárta a világot.

 

Szentgyörgyi Rita Szentgyörgyi Rita cikke 2013. június
címkék:
Film | Színész
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.