"A női kelléktár legfontosabb darabja, érzéki, csábító, és sosem megy ki a divatból. De vajon honnan ered a népszerűsége?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy több ezer éves női titok

A női kelléktár legfontosabb darabja, érzéki, csábító, és sosem megy ki a divatból. De vajon honnan ered a népszerűsége?

A vörös rúzs megítélése az évek folyamán folyamatosan változott. Volt, amikor az előkelőség szimbóluma volt, máskor dívák ajkát ékesítette, de olyan is előfordult, hogy inkább csak közönségesnek tartották.

 

Rúzstörténelem


Legtöbbször az ókori mezopotámiai nőket szokták emlegetni, mint akik feltalálták és viselték a rúzst, majd zúzott drágakövekkel díszítették az ajkukat. Kicsivel később az ókori rómaiak körében is kifejezetten népszerű volt ez a szépségeszköz, leginkább a felső osztály kiváltságának számított. Az egyiptomiak is követték a divatot, beleértve Kleopátrát, aki állítólag porrá zúzott hangyákat és bogarakat kevert össze méhviaszban, hogy pirosra fesse az ajkát. Az 1500-as évek közepén a rúzs népszerűsége alábbhagyott, a felső osztály körében nem illett viselni, leginkább a prostituáltak és az alacsonyabb osztályú nők védjegyének tartották. I. Erzsébet angol királynő aztán újra divatba hozta, sápadt fehér arcához gyakran viselt világosbíbor rúzst. Az 1770-es évek környékén a vörös ajkak ismét a vita középpontjába kerültek, amikor a brit parlament elfogadott egy törvényt, amely kimondta, hogy a kifestett nők boszorkányok, akik ezzel próbálják rávenni a férfiakat a házasságra.A sminket ebben az időben egyfajta megtévesztésnek tartották.

 

 

A késő 1800-as években aztán ismét fordulat következett be, a Sears Roebuck rúzsokat és pirosítókat kezdett árulni katalógusában. A vörös színt egy kármin nevű bogárból nyerték ki. A rúzst lelkesen viselték a színésznők is, akik sötétíteni szerették volna az ajkukat, hogy kitűnjön a fekete-fehér filmekben. 1915-ben Maurice Levy feltalálta a fémtubust, amely így jelentősen megkönnyítette a rúzs szállítását, ezt megelőzően ugyanis egyszerűen csak selyempapírba csomagolták őket. Ezután a nők a rúzst bárhova magukkal vihették retiküljükben. Egy éven belül az olyan nagy szépségcégek is árusítani kezdték rúzsaikat, mint a Chane, Guerlain vagy Estée Lauder. Az 1940-es években már hihetetlenül kelendő volt, és az olyan cégek, mint a Maybelline, a Revlon és a CoverGirl megcélozta a 16 év körüli korosztályt. Az 50-es években szexi kiegészítője lett minden ruhadarabnak. Sikerében az is közrejátszott, hogy olyan sztárok viselték, mint Marilyn Monroe, Rita Hayworth és Ava Gardner. A 60-as, 70-es években már megjelentek új, izgalmas árnyalatok is, és a vörös csupán egy maradt a sok szín közül. A legnépszerűbbek között voltak a pasztell és nude árnyalatok, emellett a punk mozgalom divatba hozta a lilát és feketét is. A 80-as, 90-es években aztán a vörös ismét a dobogó tetejére lépett, amikor a MAC bevezette első rúzskollekcióját, és a dögös szín Madonna kedvencévé vált. Bár időről időre feltűntek újabb és újabb színek, a vörös mindig is aratott a smink világában.

 

A titok


Nem véletlen, hogy a közlekedési lámpa tilos jelzése, a tűzoltókocsik vagy más figyelmeztető jelzések pirosak. „Az agyunk úgy van bedrótozva, hogy felfigyeljünk erre a színre” – mondja Andrew Elliot New York-i pszichológus. Ha valaki az ajkán viseli a vöröset, ugyancsak vonzza a tekinteteket. Tanulmányok bebizonyították, hogy a vörös szín puszta látványa növelheti a vérnyomást, gyorsíthatja a pulzust és a légzést, amitől fizikailag izgatottnak érezhetjük magunkat. Mindennek hátterében pedig az evolúció áll. Egy kísérletben fotókat mutattak különböző színű blúzt viselő nőkről férfiaknak.

 

 

A piros blúzosokat vonzóbbnak, szexuálisan kívánatosabbnak tartották a résztvevők. A piros ajkak ugyanilyen tudatalatti választ váltanak ki a férfinép körében. A piros szín emellett a versenyeken is hasznunkra lehet. A Durham Egyetemen végzett kísérlet szerint azok az olimpikonok, akik piros ruhát viseltek birkózás vagy bokszolás közben, több mérkőzést nyertek. „Mindez azt bizonyítja, hogy a piros színnek uralkodó ereje van, és bár önmagában nyilván nem vezethet győzelemhez, jelentős előnyt adhat az ellenfelekkel szemben.” A legtöbb szakértő egyetért, hogy a vörös ajkak a női nemi szervet jelképezik, a száj kiemelése a rúzzsal szexuális felhívás. Aki szívesen viseli ezt a színt, nem fél megmutatni a nőiességét, és szabadabban gondolkodik. Ami egyáltalán nem jelent rosszat. Sok nő létezik, aki a vörös rúzs viselését nem szexuális felhívásnak szánja, mindössze önállóságát magabiztosságát kívánja hangsúlyozni. 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2018. április
címkék:
Divat | Szépségápolás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.