"Gad Elmaleh"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Casablancában született

Gad Elmaleh

A név nem hogy otthonosan cseng a francia fülek számára, hanem egyenesen fülbemászó. Hihetetlen népszerűség, szeretet, érdeklődés övezi gall hazájában Gad Elmalehet, leginkább mint színpadi komikust, illetve 2012 decembere óta mint férjjelöltet, aki elnyerte a monacói hercegi család bizalmát. Égszínkék szempár, Buster Keaton-osan burleszk humor, stílusérzék és közvetlen sárm jellemzi ezt a nyugtalan, ismeretekre szomjas kora negyvenes színészt.

 

 

 

Casablancában született, akárcsak filmszínész példaképe, Jean Reno, akivel a Razzia című háborús filmben szerepelt együtt. Marokkói, francia, kanadai állampolgárként büszkén vállalja kettős arab-zsidó identitását. A keresztneve, Gad héberül szerencsét, jó sorsot jelent, míg az Elmaleh arabul sósat. Évtizedek óta Párizsban él, és minden alkalmat megragad, hogy felszólaljon az arab és a zsidó közösségek békés együttélése, megbékélése érdekében. 2006-ban a marokkói földrengés károsultjainak javára szervezett gyűjtést. Hosszú évek óta az  autista gyerekekkel foglalkozó Igazak csendje alapítvány patrónusa.

Gad Elmaleh arab kereskedő, alkalmi pantomimszínész apjától egyenes ágon örökölte az előadói tehetséget. Némi kitérőt tett ugyan a társadalomtudományok irányába, amikor kanadai rokonai ösztönzésére Montréalban beiratkozott az egyetemre. A katonai szolgálat elől egyenesen Párizsig „futott”, ahol néhány szemesztert lenyomott a Florent kurzuson. Jelenleg színházterem viseli a nevét a jeles francia drámaképzőben. Kezdetben olyannyira nem vette komolyan a színészi hivatást, hogy az Europe 2 reggeli rádióadásába fiktív hallgatóként telefonált be egy bizonyos Momo Zemio, frissen francia állampolgárságot nyert marokkói nevén, aki szökött feleségét keresi az éterben. Olyan sikert aratott vele, hogy a rá következő évben, 1997-ben már bemutathatta első önálló színpadi előadását, majd leforgatta az Üdvözlet, sógor című filmet az algíri Merzak Allouache rendezésében. A francia produkcióban dolgozó román Radu Mihăileanu az Életvonatban egy olyan „színtársulat” tagjává választotta, amelyik a megsemmisítő táborokba tartó szerelvényeken teljesít szolgálatot. Egy méltatlanul elhallgatott filmről van szó, amely nemcsak előbb született, mint Roberto Benigni Oscar-díjas alkotása, Az élet szép, de az olasz rendező állítólag a sztorit is plagizálta. Gad Elmaleh karrierje szempontjából azonban ennek nincs különösebb jelentősége.

 

 

 

Az ezredfordulótól a one man show-k királyaként hódította meg többek között a párizsi Olympia színpadát. A Valóság, ha hazudom című filmben egy csábító képében tűnt fel, A hétköznapi életben romantikus transzvesztitaként. Ez utóbbi adta az ötletet, hogy a szintén marokkói származású Alain Chabat párját alkossa a Szívem csücske, Chouchou-ban. Egyszersmind társ-forgatókönyvíróként is közreműködött a kasszasiker moziban. A francia vígjáték klasszikusának számító François Pignon alakját vitte tovább Francis Veber Topmodell a barátnőm című filmkomédiájában. A Pierre Salvadori rendezte Drágaságomban Audrey Tautou-val alkotott kispályás szélhámos párost, akik a francia Riviéra vastag pénztárcájú balekjaira vadásznak. Két kamerabevetés között Gad a show business egyik fellegvárában, a Broadwayn turnézott, a Bacon Theaterben is, amely nem esik messze Woody Allen szaxofonos klubjától.

 

 

Gadot 2007-ben az év legviccesebb alakjává választották Franciaországban. Belgiumtól Svájcig, Marokkótól Kanadáig a humoristát, a stand up comedy amerikai hagyományainak a továbbvivőjét tisztelik benne. Montréalban és Québecben szintén nevetésrekordokat döntött a Papa a magasban című műsorával, amellyel évekig turnézott francia nyelvterületen. Bámulatosan sokoldalú figura: gitáron és zongorán játszik, énekel, műsort vezet, szkeccseket forgatókönyveket, betétdalokat, sanzonokat ír, és úgy „mellesleg” filmez is. New York, Miami, Los Angeles, London színpadait is megjárta a Másik én vagyok című estjével. Háromszázezer nézőt vonzott vele élőben, és másfél millió példányban kelt el a DVD-kiadás. Hollywood is felfigyelt rá, Spielberg a Tintin kalandjaiban, Woody Allen az Éjfélkor Párizsban című városmozijában szerepeltette. A Jack és Julie-ben olyan partnereket kapott maga mellé, mint Al Pacino, Adam Sandler, Katie Holmes.

 

 

 

Távoli hasonlattal élve, az amúgy színész fivér és rendező nővér közé született Gad lassan, de biztosan menetel a csúcsra, mint a Bennfentes játék című Costa Gavras pénzügyi thriller bankigazgató hőse. Igaz, neki a távlatokat nem a „gazdagoknak adunk, a szegényektől elveszünk” filozófiára építő pénzvilágellenes film világa jelenti, hanem egy hercegkisasszony Monacóból. Charlotte Casiraghi, Caroline hercegnőnek és balesetben elhunyt olasz iparmágnás férjének elsőszülöttje. A modellszakmában és a divatújságírásban egyaránt szárnyait próbálgató barna szépség tizenöt évvel fiatalabb, mint komédiás választottja. Egy louvre-beli partin ismerkedtek meg tavaly, azóta elválaszthatatlanok. Közös lakást bérelnek Párizsban, kósza pletykák is felröppentek Charlotte terhességéről, ám valótlannak bizonyultak. A nőknél „sem elég szép, sem elég csúnya nem vagyok” szlogennel önmagát reklámozó színész eddig többnyire a szakmájából választott partnereket maga mellé. A Cyrano film Roxanne-ját alakító Anne Brochet-val kötött házasságának legszebb hozama tizenkét éves fia, Noel.          

Szentgyörgyi Rita Szentgyörgyi Rita cikke 2001. július
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.