"A KOGART szervezésében megvalósuló különleges kiállítás két fiatal alkotó együttműködésének izgalmas eredménye."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Afrika arcai

A KOGART szervezésében megvalósuló különleges kiállítás két fiatal alkotó együttműködésének izgalmas eredménye.

Mindkét művész a La femme magazin 50 tehetséges magyar fiatal programjában vett részt, innen ered közös projektjük ötlete is.

 

Szunyoghy Viktória tizenhárom éves korától tudatosan készült a pályára. Hosszú évekig csak a rajzi alapokat tanulta, na meg a „kockológiát”, napi öt-hat órában. Később anatómiát. Csak akkor állt elő saját arcával, stílusával, amikor késznek érezte magát rá. Így aztán festményein az avatatlan szem is látja: tanult, hozzáértő kéz munkái. Első Afrika témájú festészeti sorozatát még a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytatott tanulmányai alatt készítette 2003–2004-ben. Ezek kiindulási alapját biológus nagyapjának – a Természettudományi Múzeum Állattár vezetőjének – az 1950-es években, Afrikában készült fotói szolgáltatták.

 

 

Lantai-Csont Gergely bár 2012-ben közgazdászként végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, egy ideje a fotográfiának mint alkalmazott művészetnek él. Soha nem járt fotósiskolába, inkább autodidakta módon fejlesztette tudását. Kezdetben madarakat fényképezett magyarországi nemzeti parkokban, ezután pedig afrikai kultúrantropológiai témák megörökítésével kezdett el foglalkozni. „Olyan zárt közösségeket, kultúrákat, vallásokat, szektákat mutatok be, amelyekkel hosszú ideje vagy soha nem is foglalkozott a sajtó. Egy-egy expedíciót több hónapos kutatómunka előz meg” – mondja. Azt vallja, egy jó kép 10 százalékban a technikán, 90 százalékban a látásmódon és a fotóalanyon múlik.

 

A National Geographic Traveler által is díjazott fiatal magyar fotográfus 2013 őszén négy hónapos, 11 afrikai országot érintő fotós expedícióra indult, hogy feltárja és megörökítse Kelet-Afrika zárt közösségeinek mindennapi életét, vallási-kulturális rítusait. A több tízezer felvétellel dokumentált utazás során rengeteg fényképet, történetet és videót küldött Szunyoghy Viktória festőművésznek, aki az expedícióval párhuzamosan itt, Magyarországon kezdte el festményein feldolgozni és egyben átértékelni a fotós élményanyagát.

 

A kísérleti együttműködés rávilágít arra, hogy bár a globális világ információáramlása lehetővé teszi az azonnali és szinte teljes megismerést, mégis ugyanazt a témát két különböző látásmódú művész nagyon eltérő művészeti eszközökkel, szemlélettel dolgozza fel. Szunyoghy Viktória és Lantai-Csont Gergely kiállítása a világ számára nehezen megismerhető, rejtőzködő civilizációkat mutat be két különböző vizuális műfaj, a festészet és a fotográfia eszközein keresztül.

 

A kiállítást, amely 2014. október 29-től 2015. január 4-ig látogatható a Kempinski Galériában, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic magazin vezetőszerkesztője nyitja meg.

 

Fotó: Lantai-Csont Gergely

La femme La femme cikke 2014. október
címkék:
Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.