"Egy genocídium, mellyel mindeddig nem túl sokat foglalkoztak a történészek."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Az orosz arisztokrácia végnapjai

Egy genocídium, mellyel mindeddig nem túl sokat foglalkoztak a történészek.

„Olyan események közelednek, amelyekhez hasonlót nem látott a világ a barbárok támadásai óta. Mindaz, ami életünket képezi, fölöslegesnek fog tűnni a világ számára. A barbárság újabb periódusa fog kezdődni, ami el fog tartani évtizedekig.” (1914 májusában mondta ezeket a szavakat Nyikolaj Vrangel báró a vele együtt iszogató Valentyin Zubov grófnak.)

 Hamarosan bekövetkezett, amit Vrangel báró megjósolt: forradalom, polgárháború, totális diktatúra, lágerek, tömeggyilkosságok – és e történelmi kataklizma részeként az orosz arisztokrácia elpusztítása.

 Vérfagyasztó incidensek tömkelege, lángoló paloták, udvarházak és birtokok, éjszakai menekülések a fosztogató vöröskatona-bandák, parasztok, szovjethivatalnokok elől, sokszoros bebörtönzések, lelki terror, kivégzések, száműzések: annak története, hogyan hullottak szét és pusztultak el ezek az évszázados múltú, dúsgazdag, művészet- és kultúrapártoló dinasztiák, a régi Oroszországgal egyetemben.

 Annak története is ugyanakkor, hogyan élték, élhették túl egyesek – a „bivsije”, a „régiek”, a „hajdanvoltak”, a „levitézlettek” – ezt a világégést, hogyan próbáltak helyet találni maguknak a Szovjetunió új, ellenséges közegében, illetve természetesen külföldön, az emigráció legtöbbször igen keserű kenyerén.

 Douglas Smith russzista történész, korábban az amerikai külügyminisztérium Oroszországban dolgozó tisztviselője, a Szabad Európa Rádió oroszszakértője, jelenleg a University of Washington professzora, eddig három könyvet publikált az orosz történelemről: Nagy Katalin koráról, az orosz szabadkőművességről, illetve Patyomkin herceg és Katalin levelezéséről.
(Európa Könyvkiadó)

La femme La femme cikke 2015. március
címkék:
Irodalom
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.