"avagy a Bornai-sejtés"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A Sors kvantumfizikája

avagy a Bornai-sejtés

"Az emberek egy könyvtől azt várják, derüljön ki belőle, hogy mi hogyan van. A kvantum-elmélet arra tanít bennünket, hogy inkább arra figyeljünk, mi minden lehetséges.

Úgy gondolom, a tudomány szereptévesztésben van. Az igazság megmondójaként tekint magára, és mindenkitől elvárja, hogy elismerje ezt a jogát. Azért nem azt írom, "a tudósok" szereptévesztésben vannak, mert az egyes ember nem feltétlenül érzékeli, nem feltétlenül fogadja el, vagy építi be életébe a nagyobb dimenziójú folyamatokat. Ami a makro-világban nyilvánvaló, a mikro-világban egészen más törvényeknek engedelmeskedik. A szub-atomi részecske, azaz a magánember magyarázkodásra kényszerül. Ha viszont magyarázkodni kell, elvész a távlat, a tendencia elmosódik, előkerül a személyes érdek, és a személyeskedés, a szép szándék méltatlan veszekedésbe fullad. Hasonlatos ez ahhoz a különbséghez, amire a mai fizika úgy tekint, mint a mi méreteink és a fotonok világának méretei közötti – eleddig elképzelhetetlenül nagy – differencia. Ezekre a kétféle léptékben dolgozó folyamatokra ugyanis más és más szabályok vonatkoznak, és éppen ez a felfedezés röpítette a kvantumfizikát a legkülönösebb, legelgondolkodtatóbb varázslatok magasságába. Miért ne találhatnánk párhuzamokat a bennünket körülvevő fizikai világ és egyéni viselkedésünk, vagy társadalmi mozgásaink között? Azt gondolom, sok a párhuzam, ezen a világon minden ugyanarra a rugóra jár, engedjük hát szabadjára felfedezőkedvünket. Ha keressük ezeket a párhuzamokat, mindenütt ott találjuk őket, ahová csak nézünk, és ezek a párhuzamosok nem a végtelenben találkoznak, hanem egymásba fonódnak. A kvantumvilágban az sem csodálatos, ha a párhuzamosok derékszöget zárnak be egymással. Erősre szőtt szövetükbe öltözve éljük meg úgy ezt a világot, mint magának a múló időnek dübörgését." (Bornai Tibor)

Kossuth Kiadó

La femme La femme cikke 2015. július
címkék:
Irodalom
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.