"Az idei évtől eggyel több, immár kilenc nő lehet Richter Aranyanyu-díjas.(X)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ötéves a Richter Aranyanyu Díj

Az idei évtől eggyel több, immár kilenc nő lehet Richter Aranyanyu-díjas.(X)

Az ötödik születésnapját ünneplő, ma már igazi sikertörténetnek számító kezdeményezés ebben az évben új kategóriával bővül. 2015-ben az orvosnők, pedagógusok és egészségügyi dolgozók mellett a szociális területen nap mint nap kemény munkát végző nők közül is kikerül két Aranyanyu Díjazott. Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője az alábbiakban látja mindennek a fontosságát.

 

Május 14-én, a jubileumi gálán jelentették be, hogy ettől az évtől a szociális szférában dolgozó nőkre is lehet szavazni. Miért pont erre a szakterületre esett a választás?


Az alapítók, a Richter és Rácz Zsuzsa író szerették volna az ötödik évfordulónkat méltó módon megünnepelni. Sokat gondolkodtunk rajta, hogyan tehetnénk ezt meg. Már a Richter Aranyanyu-díj alapításakor felmerült a szociális terület, de végül az oktatás és egészségügy mellett döntöttünk, hiszen ezek azok a forráshiányos területek, melyeket a Richter Gedeon Nyrt. is támogat. Mivel az ezen a területen dolgozók nyolcvan százaléka nő, s ők is kevés erkölcsi elismerés mellett végeznek példamutató munkát, erre a szakterületre esett a választás.

 

 

Vélhetően, az egyik legtágabb szektor lesz a szerteágazó részterületeivel, ami a gyermekgondozástól az idősek támogatásán át a hajléktalanokig terjed, sőt még ezeken is túl.


Nem vagyok ebben biztos. Ha megnézzük, hányan dolgoznak szociális munkaterületen, nem nagyobb körről beszélünk, mint az oktatás vagy az egészségügy egésze. Természetesen itt is egy-egy zsűri-, illetve közönségdíjat adunk át idén ősszel.

 

Dobó Kata zsűritag említette az évfordulóra készült image-filmben, hogy szerinte már nem is biztos, hogy elég egy évben egy díjkiosztó gála, hanem akár havonta is lehetne, annyi az elismerésre érdemes nők száma. Ha persze nem is havonta, de tervben van évente két díjkiosztó gála megrendezése?


Ennek a díjnak a presztízsét és súlyát az adja, hogy egyszer osztjuk ki egy évben, valamint a mi lehetőségeink is ennyit engednek meg.,

 

Miután dr. Kelemen Edit megkapta néhány éve a díjat, egy magánszemélyekből álló összefogásnak köszönhetően sikerült új lélegeztetőt vásárolni az újszülött osztálynak. Van más ilyen pozitív példa is?


A legtöbb esetben a díj odaítélése egyfajta publicitással is együtt jár. Több olyan esetről tudunk, amikor valaki Richter Aranyanyu Díjazott lett, s a környezete ennek köszönhetően próbált segíteni. Ma már a díj egyfajta katalizátorként is működik, hiszen minden esetben van pozitív utóélete a gálán történteknek. A társadalomban akár támogatási kezdeményezést is el tud indítani. Nagyon fontos, hogy a Richter Aranyanyu Díj valóban egyedülálló kezdeményezésként indult öt évvel ezelőtt, és mára nagyon magas társadalmi elismertsége lett. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk ebben az időszakban, s számtalan pályázati anyag érkezett be hozzánk. Komolyabb paradigmaváltáshoz ez nyilván kevés, de kezdő lépésnek nagyon fontos.

 

Ha belegondolunk, több kötetnyi írás gyűlt már össze a díjban nem részesültek történeteiből az elmúlt években, melyek ugyanúgy, mint a díjazottak esetében, elgondolkodtató eseményeket rejtenek magukban.


Felmerült már ötletként a könyvkiadás, de egyelőre nem tudjuk, hogyan tudnánk megvalósítani. Természetesen nem vetettük el a gondolatot, hiszen a történetek mindenképp megérnék, hogy nyilvánosság elé kerüljenek.

La femme La femme cikke 2015. augusztus
címkék:
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.