"Ismét látható a magyar filmszínházakban Sergio Leone westernklasszikusa. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Újra Volt egyszer egy Vadnyugat!

Ismét látható a magyar filmszínházakban Sergio Leone westernklasszikusa.

Sokak sírhatják vissza ifjúkorukat, amikor újra jegyet váltanak a mozikba egykori kedvenc filmjükre. Bizony, már csaknem ötven éve, 1968-ban született meg olasz–amerikai–spanyol koprodukcióban az az alkotás, amely a western műfajában alapműnek számít, jeleneteit tanítják az egyetemeken, és a zenéjét még ma is szívesen tűzik műsorukra a rádióadók.

A vadnyugati porfészekbe titokzatos idegen érkezik (Charles Bronson). Az emberek elkerülik a szúrós tekintetű, nyugtalanító alakot, aki beszéd helyett szájharmonikán játszik, de valójában azért érkezett, hogy régi adósságát rendezze a rettegett gyilkossal, Frankkel (Henry Fonda). Frank egy vasúttársaság gátlástalan vezetőjének megbízásából jár városról városra, hogy egyengesse az épülő vasúthálózat útját, vagyis eltegyen láb alól mindenkit, aki akadályozza a vasúttársaság tulajdonosának terveit.

 

 

Bármilyen hihetetlen, Sergio Leone műve az eredeti premiert követően nem volt kasszasiker, és éveknek kellett eltelniük, míg az alkotás klasszikussá vált. S hogy mi az időtálló siker titka? A kiváló meseszövés, melynek hátterében a bosszú áll, a lassúnak tűnő, mégsem unalmas, inkább feszültségteremtő cselekmény, amelynek során, amikor kell, azért elsülnek a fegyverek – és nem is akárhogyan. Része a csaknem fél évszázados sikernek az elsőrangú szereposztás, a kiváló színészi játék is: mind a négy főszereplő – Henry Fonda, Charles Bronson, Jason Robards, Claudia Cardinale – addigi szerepeitől merőben eltérő karaktert alakít. És természetesen a kiváló muzsika, Ennio Morricone szerzeménye is felejthetetlenné teszi a produkciót. (Minden idők egyik legnagyobb hatású filmzeneszerzője különben 2016. január 17-én ismét Budapestre látogat, és a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar élén elvezényli legsikeresebb szerzeményeit, melyek közül nem maradhatnak ki e film dallamai sem.)

 

A mű digitalizált, 4K verziójú változatban született újjá. A 4K-s digitális felújítás során a film negatívját képkockáról képkockára beszkennelik, a folyamat végén képkockánként 8,8 millió pixeles felbontás jön létre, mely pixelszám a HDTV és a Blu-ray felbontása négyszeresének felel meg. Ezzel az új digitális kép egy az egyben képes visszaadni a 35 mm-es film eredeti látványvilágát.

 

A Volt egyszer egy Vadnyugat – immáron digitalizált változatban – Magyarországon 2015. szeptember 24-től látható ismét vásznon, eredeti nyelven, magyar felirattal, a 165 perces, rendezői változatban, a Pannonia Entertainment gondozásában.

Falus Tamás Falus Tamás cikke 2015. szeptember
címkék:
Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.