"A filmvásznon elevenednek meg az itáliai opera legendás évszázadai. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Élő zenetörténet 3D-ben

A filmvásznon elevenednek meg az itáliai opera legendás évszázadai.

A milánói Scala – A csodák palotája című dokumentumfilm lélegzetelállító utazásra invitálja nézőit az előadóművészetek egyik legszentebb templomába. Az évszázadokon átívelő utazás, melyben egymást keresztezi múlt és jelen, emlékekből, archív felvételekből és az opera-, balett- és koncerttörténet legnagyobb neveivel fémjelzett felvételekből áll össze. A filmben olyan legendás karmestereket láthatunk és hallhatunk, mint – többek közt – Herbert von Karajan vagy Arturo Toscanini, továbbá olyan művészek hangja csendül fel, mint Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, Maria Callas vagy Renata Tebaldi.  A milánói Scalában (teljes nevén: Teatro alla Scala di Milano) egyszerre érhetjük tetten a műalkotás születését, előadásának formálódását és maradéktalan megtapasztalását: itt él és lélegzik minden, amit az elmúlt évszázadokban a Scala falai közt létrehoztak.

 

 

Az operaházat olyan nevek tették halhatatlanná, mint Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Maria Callas vagy az utóbbi években Claudio Abbado vagy Riccardo Muti. A filmben olyan hírességek idézik meg a Scala történetét, mint Daniel Barenboim és Riccardo Chailly karmesterek, Mirella Freni és Plácido Domingo énekesek, továbbá Carla Fracci és Roberto Bolle táncosok. A zenészeken és szakértőkön túl a rajongók is szót kapnak ebben a rendkívül színes képet mutató, témáját alaposan körbejáró filmben, mely mindezeken túl fényképeket, rajzokat, festményeket és videofelvételeket is felsorakoztat.

 

1778-as ünnepélyes átadását követően a Scala vált az olasz opera megkerülhetetlen központjává. A bársonyfüggöny, a faszínpad és a zenekari székek az elmúlt évszázadok során annyi érzelmet szívtak magukba, hogy e sok érzelem még ma is minden este előbukkan, amikor a fények elalszanak, a nézőtér elcsendesedik, és megkezdődik az előadás. A kamerák Sandro Lombardi narrátor hangjának kíséretében minden egyes mellékfolyosóra elvezetnek bennünket, hogy 237 év történetében merülhessünk el; ez pedig ritka élmény a nézőnek, aki a felfedezések és revelációk fenséges özönét tapasztalhatja meg szoros egymásutánban.

 

 

E sokrétű dokumentumfilm kézen fogva vezet minket a történelem kacskaringós évszázadain keresztül. Elsősorban a Scalára összpontosít, de egyúttal felidézi a szemünk előtt felsorakozó történelmi korszakok olasz és európai zenei, társadalmi és a politikai eseményeit is.

 

Remek alkalom, hogy egyszerre áldozzunk (csaknem) valamennyi művészeti ág oltárán: a színes 3D–2D-ben vetített, szinkronizált, olasz ismeretterjesztő filmet (hossza: 90 perc) Magyarországon a Pannónia Szórakoztató Kft. mutatja be, és 2016. február 18-tól látható.

La femme La femme cikke 2016. február
címkék:
Film | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.