"Hosszabb szünet után Magyarországon újra egyre népszerűbbek a művészeti szalonok. Miben rejlik a közösségi műélvezet varázsa?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Művészeti szalonok akkor és most

Hosszabb szünet után Magyarországon újra egyre népszerűbbek a művészeti szalonok. Miben rejlik a közösségi műélvezet varázsa?

Reneszánszukat élik a legendás művészeti szalonok. Némi szünet után újra sikk lett a szalonlátogatás, legyen az zenei, irodalmi vagy bármi egyéb művészeti ághoz kötődő esemény. A művészeti szalonok a boldog békeidők polgári rétegének egyik legfőbb találkozóhelyei voltak, a műélvezet mellett a szociális háló ápolására is remek alkalmat szolgáltatott egy-egy ilyen esemény. A szalonkultúra eredetileg a felvilágosodás kori Franciaországban indult el hódító útjára, de nem kellett hozzá sok idő, hogy Európa több országában is elterjedjen. Ezeket a közösségi eseményeket eleinte előkelő, művészetpártoló családok szalonjaiban (vagyis a korabeli, kissé más funkciót betöltő nappaliban, illetve társalgóban) rendezték meg, innen az elnevezés. Később egyre több kávéház adott otthont ezeknek a kulturális rendezvényeknek.

 

 

Az első irodalmi szalon egyébként a franciaországi Du Maine hercegnő nevéhez köthető, aki boldogtalan házassága elől menekülve belevetette magát az irodalmi pezsgésbe. Otthonában olyan illusztris vendégek fordultak meg, mint Voltaire, Montesquieu vagy Rousseau. Nem meglepő, hogy a szalonkultúra pozitív hatással volt a felvilágosodás eszméinek elterjedésére is. A korabeli szalonoknak a – művészet mellett – szintén nem elhanyagolandó eleme volt a tea, a kávé, a csokoládé és az ehhez hasonló apró élvezeti források. A művészeti szalonokon az előre meghatározott „civil” vendégek mellett képzőművészek, írók, költők, zenészek tették tiszteletüket, akik némi ízelítőt szolgáltattak életművük legfrissebb alkotásaiból. Sajnos a háborús évek, majd a szocializmus véget vetettek a virágzó szalonéletnek, többségük bezárt. Az elmúlt néhány évben azonban valami újra elindult. Egyre több művészeti szalonba látogathatunk el Budapesten, és különösebb protekció sem szükséges ahhoz, hogy átlépjük a vágyott küszöböt. Egy viszonylag jelképes összegért eltölthetünk néhány kellemes órát úgy, ahogy azt a korabeli polgárok tették volna – ízléses enteriőrben, szép tárgyak között, magunkba szíva a szépet és az értéket.

 

Zenei gyökerek

 

Kárászy Szilvia zongoraművész 2008-ban, szülei egykori pozsonyi úti lakásában hozta létre a Kárászy Art Szalont. A rendezvények eleinte csak egy szűk kör számára szóltak, de a nagy népszerűségre való tekintettel, egy évvel később már a nagyközönség is bebocsátást nyerhetett egy-egy eseményre. Bár az alapító alapvetően zenei kötődésű, a Kárászy Szalon egy összművészeti produktum, amelyben ugyanúgy helyet kaphat egy komolyzenei koncert, egy kortárs performansz, egy könyvbemutató vagy éppen egy vintage vásár. A gyönyörűen berendezett lakás igazán autentikus kikapcsolódási lehetőséget kínál a művészetpártolók számára. Néhány évvel később, 2012-ben, a Rózsavölgyi Zeneműbolt épületében is elindult valami új. Az épület fennállásának 100. évfordulóján, Zimányi Zsófia vezetésével megalakult a Rózsavölgyi Szalon, amely egyben kávéházként is funkcionál. Annak ellenére, hogy a szalon névadója a zenei életben alkotott maradandót, a Rózsavölgyi nemcsak hangversenyeknek ad otthont – irodalmi estek, bemutatók, de még gyerekprogramok is kerülnek olykor műsorra.

 

Irodalom a Hadikban

 

Öt évvel ezelőtt Juhász Anna művészeti menedzser gondolt egy nagyot, és újjáélesztette a Hadik Irodalmi Szalont. Az elnevezés nem véletlen, hiszen a havonta egyszer jelentkező rendezvénynek a nagy múltú Hadik Kávéház ad otthont, amely olyan írók kedvelt törzshelye volt, mint Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes vagy Déry Tibor. Akkoriban a Hadik túlmutatott egyszerű törzshelyen, valójában afféle második otthonként működött, ahova egyébként a női hozzátartozók is előszeretettel látogattak el. A legenda szerint a kávéházban borzalmasan rossz kávét adtak (amit mostanra a vezetőség bizonyára orvosolt), ennek ellenére a Hadiknak sikerült beírnia magát az irodalomtörténtbe. A mostani Hadik Irodalmi Szalonok a nevük ellenére nem feltétlenül mindig irodalmi témájúak, a közelmúltban rendeztek lakberendezéssel kapcsolatos, legutóbb pedig a gasztronómiát ünneplő estet. A Hadik-szalonok népszerűségét egyébként mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legtöbbször teltházzal zajlanak, és fiataloktól kezdve az idősebb korosztályig mindenki képviselteti magát.

Hernádi-Bozi Eszter Hernádi-Bozi Eszter cikke 2016. április
címkék:
Irodalom | Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.