"Hercegek, arisztokraták gyermekei nevelkednek a drága bentlakásos iskolákban: a többségük a svájci Alpok hegycsúcsai között található."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Iskolák arisztokrata gyermekeknek

Hercegek, arisztokraták gyermekei nevelkednek a drága bentlakásos iskolákban: a többségük a svájci Alpok hegycsúcsai között található.

Leendő hercegek és királyok nőnek fel a világ legdrágább bentlakásos intézményeiben, van, ahol annyira szigorúak a titoktartási előírások, hogy a híres-neves diákokról se tudhatunk meg semmit. És persze nemcsak a legkiválóbb egyetemekre készítenek fel ezek az intézmények, hanem kellemes kikapcsolódási lehetőségeket nyújtanak már a diákévek alatt is. Egyik-másik Kambodzsába visz el, a svájci iskolák hétvégi programjában pedig éppúgy szerepel a síelés, mint hétköznap az uszodahasználat. Meg is kérik ezért az iskolák a díjukat: évente több tízezer fontot jelent ez a gyermekeiket a legjobb körülmények között tudó szülőknek.

 

A Telegraph idén összeállította a világ legdrágább bentlakásos iskoláinak TOP10-es listáját, amelyen legutolsó helyre az 1664-ben alapított angliai Charterhouse került. Persze az iskola minden szempontból kiváló, különösen a művészeti területen emelkedik ki a többi közül: évente hét-kilenc színházi darabot mutatnak be, természetesen telt ház előtt. A drámán kívül körülbelül 80 tanórán kívüli foglalkozásból, vagy ha jobban tetszik, klubtagság közül válogathatnak a diákok az alternatív zenétől a mozin keresztül a borászattal foglalkozó csoportokig.

 

 

A lista nyolcadik helyén, Svájc francia ajkú területén a Brillantmont International School áll. Az iskola nyolc épülete egy salakos teniszpálya körül helyezkedik el, és a szobák egy része, bár igaz, nem mindegyik, a Genfi-tóra néz; a többi diáknak meg kell elégednie az Alpok látványával. Persze így nem maradhat ki az iskolai programok közül a sítúra sem, amelyet januártól áprilisig minden hétvégébe beillesztenek. Mindezért a szülők évente 44-50 ezer fontot fizetnek, azaz 18 millió forintnál is magasabb összeget.

 

A drága bentlakásos iskolákban természetesen nem csak adott ország diákjai tanulnak, a hetedik helyezett svájci Leysin American School 350 nebulója például 60 különböző országból érkezik. Na persze ők sem csak Svájcban töltik iskolai éveiket, az intézménnyel olyan helyekre járnak kirándulni, mint Firenze, Barcelona, Kína vagy éppen Egyiptom, bár az iskola falai között sem unatkoznak: síelni járnak, több könyvtár közül válogathatnak, vagy ha kedvük tartja, squasholni mennek. A szülők mindezért 66 ezer fontot fizetnek ki évente, és ha más nem, az talán kárpótolja őket, hogy gyermekeik 99 százaléka tovább tanul a világ valamely kiváló egyetemén.

 

Már lassan a legdrágább intézménynél tartunk, amikor a szintén svájci Beau Soleil, College Alpin Internationalről beszélünk. Az iskola védjegye a kihívást jelentő utak és expedíciók szervezése, hiszen a diákokat elviszik Tanzániába, Ghánába, Kambodzsába, vagy éppen megmásszák a Kilimandzsárót. Mivel az intézmény szintén a havas Alpokban helyezkedik el, a sípálya itt sincs messzebb néhány méternél. Minden szezonban a téli sportok veszik át a főszerepet, hétvégéken síelni mennek a diákok a csaknem 80 ezer fontos tandíjáért. A legdrágább bentlakásos iskolában tanult már monacói herceg és belga király is: 1880-ban fiúiskolaként nyitotta meg kapuit a svájci Le Rosey, majd 1967-től lányok is beiratkozhatnak az intézménybe. Az oktatás két nyelven zajlik, de nem is ez az igazán különleges, hanem hogy öt diákra jut egy tanár, és hogy jakuzzival és szaunával ellátott wellness-központ, 25 méteres úszómedence, na meg gördeszka pálya várja a diákokat, a szabadtéri színpadról már nem is beszélve. Emellett még használhatnak a nebulók egy 11 és fél méter hosszú jachtot, egy golfpályát és 30 lóval egy lovas központot.

 

Mint látszik, a legdrágább bentlakásos iskolák Svájcban találhatók, csupán a TOP10-es lista utolsó két helyén áll egy-egy angol iskola, már ha a tandíj szerint soroljuk az intézményeket. A díjskála igen széles: ezekben az elit iskolákban 35-től 85 ezer fontig terjed a tandíj. Arra pedig már inkább filmes élményeinkből következtethetünk, hogy a legjobb körülmények között tanuló, sokszor renitens, elkényeztetett diákok népesítik be a termeket. Azt, hogy valóban elkényeztetettek-e az arisztokrata, újgazdag fiatalok és a sztárok gyermekei, innen nehéz megítélni, az viszont biztos, hogy a napi betevőért nem kell aggódnia annak, akinek a tandíján felül a szülei külön fizetnek az egyenruháért, a könyvekért és a jegyzetekért. A svájci Le Rosey például többe kerül, mint a világ legjobb egyetemi képzései. Persze mindehhez a felvételin is teljesíteni kell, az említett iskolában például a diákok csupán tíz százaléka érkezhet egyazon országból, így képzelhetjük, mekkora harc folyik az amerikai jómódú családok között, hogy ide írathassák be gyermekeiket. 

 

Fotó: www.thecharterhouse.org

Takács Erzsébet Takács Erzsébet cikke 2016. szeptember
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.