"A jelenből indul, napjainktól hátrál a múltba Vámos Miklós új regénye, amelynek középpontjában egy titokzatos szöveg áll."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Hattyúk dala

A jelenből indul, napjainktól hátrál a múltba Vámos Miklós új regénye, amelynek középpontjában egy titokzatos szöveg áll.

„Ez egy történelmi regény” – határozza meg a könyv műfaját a szerző, aki öt évig írta ezt a történetet, amely fontos forrásmunkákon, tényeken alapul. A hattyús kézirat mintája például a Yale Egyetem könyvtárában őrzött Voynich-kézirat, amelyről senki sem tudja, miről szól és milyen nyelven íródott. A regény harminckét fejezetében, más-más korszakban tesznek kísérletet arra, hogy a titokzatos hattyús manuscriptumot megfejtsék. „Ez az idő regénye. A változást próbálja megragadni. Fejlődést és visszafejlődést. Elmúlást és múlást. Hanyatlást és a haladást. Gyászt és reményt” – írja a regényről Vámos.

A más-más korszakban játszódó fejezeteket, a könyv cselekményét nemcsak a titokzatos kézirat tartja össze, hanem a helyszín is: Pécs. Vámos Miklós családjának apai ága pécsi származású: az Apáca utcában laktak, a nagyapjának pedig cipőboltja volt a Király utcában. A regény is a városban és környékén játszódik. „Egy város, egy nép, egy törzs históriája” – olvasható a könyv fülszövegében, és nyomon követhető a magyar nyelv kialakulása is.

„Ez egy oda-vissza regény. Miután elolvasta az ember a nyomtatás sorrendjében, talán érdemes elolvasni még egyszer, a végétől indulva, fejezetenként hátrálva előre. Aki akarja, kezdheti rögtön így. Vagy akár összevissza.”

Vámos Miklós október 14-én, pénteken 18 órától mesél új regényéről, a benne felbukkanó titokzatos kéziratról, a városhoz fűződő viszonyáról. A szerző a város iránti tiszteletből elsőként az országban Pécsett mutatja be a könyvet.

(Európa Könyvkiadó)

La femme La femme cikke 2016. október
címkék:
Irodalom
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.