"Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi, átértelmezve ezzel a szerelmi történetet. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

#Orfeusz #Eurüdiké

Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi, átértelmezve ezzel a szerelmi történetet.

Eurüdiké most kortárs világunk poklába száműzetik. Természetesen ide is követi őt szerelme, a görög mitológia híres dalnoka, ám Orfeusz hiába érti még az állatok nyelvét is, ez a világ számára kiismerhetetlen, a líra feltalálója egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik – nincs ereje szembemenni a 21. század világképével. 

 

Megpróbál megfelelni Eurüdiké új ízlésvilágának, de önmagát nem képes megtagadni: a szeretett nőtől teljesen eltérő, lényegileg lassúbb, belső ritmusa nem talál harmóniát megváltozott szerelme hétköznapjaival. Halhatatlannak hitt, még a halált is túlélő szerelmük veszélybe kerül. A boldog, kortalan lassúság értelmezhetetlenné válik a jelen mulandóságában, gyorsaságában.

 

 

Orfeusz újra lemegy az alvilágba a szerelme után, de most a kapcsolatuk válik pokollá.
A táncduó a mítosz világa és a ma valós viszonyai között feszülő ellentétet mutatja be, ám drámaiságában ennél jóval tovább megy, hiszen hőseit is demitologizálja. Orfeusznak és Eurüdikének most nem afféle gigászi ellenfelekkel kell megküzdeniük, mint a halál. A hétköznapok, a változás, a különböző világnézet hozta dicstelen, mégis kemény harc lesz az övék.

Izgalmas vállalkozás ezt a disszonanciát és a különbözőségekben felvillanó, pillanatnyi összecsengéseket pusztán a mozdulatok nyelvére kódolni. A tánc képes megmutatni az emberi kapcsolatok mozgatórúgóit, az újra és újra feszültséget, feloldhatatlan ellentéteket generáló, belső erőket.

 

 

Simkó Beatrix és Grecsó Zoltán együttműködésük sokéves tapasztalatait sűríti duójukba, Dömölky Dániel letisztult látvány- és díszletkonstrukciójában, a Gryllus Ábris sound designer által teremtett atmoszférában.

 

Vígszínház Házi Színpad:
 

2016. november 27.
2016. december 30.
2017. január 16.
2017. január 28.

 

Fotó: Dömölky Dániel

La femme La femme cikke 2016. november
címkék:
Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.