"Van egy hely, „ahol mindent szabad, de semmit nem muszáj”, egy hely, ahol egy valószerűtlenül színes világ fogad minket. Ez a Sziget!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Jön a 25. Sziget!

Van egy hely, „ahol mindent szabad, de semmit nem muszáj”, egy hely, ahol egy valószerűtlenül színes világ fogad minket. Ez a Sziget!

Immár 25. alkalommal indulunk hosszú tömött sorokban a Hajógyári-sziget felé, hogy aztán egy hétre magunk mögött hagyjuk a problémákat, és átadjuk magunkat a „fesztivál-életérzésnek”.   

 

Zenés piknikből európai nagyfesztivál


„Egy zötykölődő mikrobuszban kezdődött minden. Tavasz volt, még nem zöld, de már reményekkel teli. Félúton a főváros és a vidéki helyszín között, egy azóta elfeledett Sziámi-koncertről hazafelé tartva, Müller Péter Sziámi zenész, költő, színházi-filmes ember és Gerendai Károly koncertszervező hosszasan fantáziáltak...” Így kezdődött a történet, valamikor 93 márciusában, és vált valósággá még abban az évben, augusztus 19. és 26. között az azóta Európa legnagyobbjainak csapatából kétszer is a legjobbnak választott Sziget, akkor Diáksziget néven. A Sziget hatalmas utat járt be az elmúlt 24 évben, fennállása alatt összesen 7 millió 928 ezer látogató volt kíváncsi Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciójára, és a 25. Szigeten várják a szervezők a kezdetektől számított nyolcmilliomodik látogatót.

 

Fotó: Csudai Sándor

 

A színes programokon és a sokszínű koncertkínálaton keresztül a Sziget lett a legmenőbb és legismertebb hazai márka, egyben a kulturális sokszínűség szinonimája. A szervezők az évek folyamán nemcsak a nagynevű fellépőknek és elismert zenei előadóknak biztosítottak helyet a fesztiválon, de legalább ilyen nagy hangsúlyt fektettek a hagyományőrzésre, a társadalmi felelősségvállalásra, a művészetre és kultúrára, valamint a zenei nevelésre is. A Sziget idén tovább fejleszti a már megkezdett környezettudatos tevékenységét a fenntartható fesztiválozás és ennek kommunikációja terén. Ennek jegyében például ez évtől betiltják a műanyag evőeszközök és tányérok használatát a Szigeten, helyette fából és lebomló anyagból készült termékek kerülnek majd a vendéglátóhelyiségekbe, továbbá igyekeznek radikálisan visszaszorítani az ivóvízpazarlást is.

 

A fenntarthatóság mellett több fontos üzenet is megjelenik a Szabadság Szigetének zászlaján. 2017-ben a Sziget is csatlakozott az Európai Fesztiválszövetség (Yourope) Take a Stand nevű kezdeményezéséhez. Ennek lényege, hogy a fesztiválozó közönséget meggyőzze a fiatalabb generációk kulcsszerepéről a jelen és jövő közéletének formálásában. A Take a Stand olyan kulcskérdésekre próbálja felhívni a figyelmet – és ezáltal ösztönözni a társadalmi párbeszédet –, mint a közügyekben való szerepvállalás, a kulturális tolerancia, a kisebbségekkel szembeni szolidaritás és a folyamatos, kölcsönös tanulásra való nyitottság.

 

A programokon végigtekintve úgy tűnik, hogy a Sziget kínálata idén sem okoz csalódást! A látogatókat most is változatos zenei programok, világhírű sztárfellépők, hajnalig tartó bulik és kulturális élmények várják.

 

Sokszínű zenei kínálat, világhírű fellépők   


2017-ben augusztus 9. és 16. között ugyanolyan változatos programkavalkád sodor minket színpadtól színpadig, sátortól sátorig, mint ahogyan a korábbi években már megszokhattuk.

A Nagyszínpad esti sávját a –1. napon a világ egyik legsikeresebb énekesnője, a sok grammys P!NK nyitja, és az utolsó napon az elektronikus zene világhírű reprezentánsai, a TOP DJ-k legjobbjai, Dimitri Vegas & Like Mike (B) zárja, az immár hagyományos látvány-csinnadrattával, az EndShow-val. A köztes napok esti sávjában ott lesz például Wiz Khalifa, Kasabian, Macklemore & Ryan Lewis, The Chainsmokers, Birdy és Major Lazer is.

 

A magyar könnyűzenei élet kedvencei a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpadon képviseltetik magukat. A fellépők sorában köszönthetjük többek között a The Bieberst, a Bëlgát, a Sub Bass Monstert, Majkát, a Péterfy Bori & Love Bandet, a 30Y-t, a Mary Popkidst, a Middlemist Redet, a WellHellót és a Kiscsillagot is.

 

Idén is a világ számos pontjáról érkező, felhőtlen szórakozást nyújtó dallamokat részesíti előnyben a Világzenei Színpad, ahol a 25. Sziget alkalmából a világzene legnagyobbjaival találkozhatunk. Olyan közkedvelt előadók kaptak helyet a fesztiválon, mint a szerb Goran Bregović, az elmaradhatatlan Wedding and Funeral Band, a legendás Klezmatics, vagy éppen az elementáris Leningrad.

 

A változatos zenei programok és bulizás mellett természetesen a pihenésre és a kikapcsolódásra is lesz lehetőség. A Sziget Beach – Cökxpôn Chill Garden panorámás folyópartján, színes, óriás csillagdekorációk árnyékában, mesés fényekkel és mámoros illatokkal elvarázsolt chill-out kertben heverészhet chai teát szürcsölgetve, vagy éppen puha szőnyegen táncolhat bárki a felkelő nap sugaraiban, miután feltöltődött energiával a Pránanadi sátorban és a különböző workshopokon.

 

Fotó: Csudai Sándor

Kulturális egyveleg


A kulturális programok kedvelőinek érdemes lesz ellátogatniuk a Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpadához, ahol Kodály Zoltán halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából, a zeneszerző tiszteletére mind az öt napon kórusok nyitják a programot. Emellett természetesen idén is lesz Színház és táncsátor, mely a nemzetközi kortárstáncvilág igazi nagyágyúit mutatja be.

Szerencsére ezúttal sem maradnak ki a fesztivál kínálatából a cirkuszi produkciók, a múzeumi kiállítások, a vetélkedők, a kreativitásnak és képzőművészetnek dedikált workshopok, a formabontó gondolatoknak teret adó beszélgetések, a fontos társadalmi ügyeket érintő előadások és a más-más országból érkező Nagy Utcaszínház-performanszok. Ez utóbbiak már a Sziget legnagyobb látványosságainak számítanak évek óta. Az idei évben a Nagy Utcaszínház egy különleges, kifejezetten a Szigetre készült műsorral kedveskedik a látogatóknak. Két ország kiváló művészei, a francia Collectif Arbuste és az argentin–spanyol Aerial Jockey Strada tagjai dolgoznak azon, hogy egy kifejezetten látványos, emlékezetes előadással kápráztassák el a látogatókat minden este két alkalommal, az A38 melletti réten. 

 

Fotó: Szabó B. 

Indul a bulihajó!


A megszokott helyszínek mellett idén az újdonságok sorában köszönthetjük a Cardbordia sátrat és a Sziget 25 Cruisint. Előbbi az utcaszínházak és a kreatív workshopok szerelmeseinek kedvez, utóbbi pedig a hajós bulizáshoz biztosít kiváló alkalmat augusztus 9. és 13. között. A Sziget 25 Cruisin borítékolhatóan az egyik legizgalmasabb szigethelyszín lesz az idén, hiszen maga is olyan, mint egy folyamatosan mozgásban lévő sziget. A hatalmas hajón bőven van hely barangolni, bámészkodni és természetesen bulizni is, hiszen Közép-Európa legnagyobb mozgó tánctere lesz.

La femme La femme cikke 2017. július
címkék:
Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.