"Ryan Murphy új sorozatában megismerhetjük Gianni Versace, a híres tervező meggyilkolásának hátborzongató részleteit. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy divatikon meggyilkolásának története

Ryan Murphy új sorozatában megismerhetjük Gianni Versace, a híres tervező meggyilkolásának hátborzongató részleteit.

Gianni Versacénak mindene megvolt: sikeres üzleti vállalkozás, fényűzés, pénz, híres barátok és egy hűséges társ – ám egyik sem tudta megóvni attól a végzetes eseménytől, amelynek 1997 nyarán áldozatul esett. Az 50 éves Gianni Versace 1997. július 15-én éppen a szokásos reggeli sétájáról tért haza otthonába, amikor Miami Beach-i villájának lépcsőitől néhány lépésnyire meggyilkolták. A lövéseket a 27 éves Andrew Cunanan adta le, akiről később kiderült, hogy legalább öt férfi halála szárad a lelkén. A sorozatgyilkost a rendőrségnek nem sikerült elfognia, de kilenc nappal később Miamiban öngyilkos lett, ugyanazzal a fegyverrel, amellyel a legendás tervezőt is megölte. Az eset mélyen megrengette a világot és mindazokat, akik ismerték a divatikon munkásságát. Temetésén olyan hírességek is jelen voltak, mint Diana hercegnő, Naomi Campbell vagy Elton John. Giorgio Armani így emlékezett meg a designerről: „Gianni Versace halála sokként ért. Versace egyike volt azoknak tervezőknek, akik az olasz divat sikerét szimbolizálták szerte a világon.”

 

 

Egy gyilkos elme


A tragikus esemény pillanatában még nem lehetett tudni, hogy Versace halála összefüggésben áll a meleg közösség ellen egy hónapokkal korábban kezdődött merényletsorozattal. Az elkövető első áldozata egyik legjobb barátja, Jeffrey Trail volt, akit a sikeres építész, David Madson házában találtak meg. Ezt követően Andrew Cunanan egykori szerelmével, Madsonnal is végzett, majd ámokfutását a 75 éves Lee Miglin és William Reese meggyilkolásával folytatta.

 

A 27 éves Cunananról később kiderült, hogy megrögzött hazudozó, drogokkal és marihuánával kereskedett, továbbá előszeretettel kereste az idősebb gazdag meleg férfiak kegyeit, hogy költekezéseit és fényűző életmódját finanszírozhassa. Barátai és ismerősei olyan divatos, gyakran elbűvölő és exhibicionista személyiségként emlékeztek rá, aki állítólag rendkívül magas intelligenciával rendelkezett, és mestere volt az átváltozásnak, valamint a meggyőzésnek.

 

A Versace ellen elkövetett merénylet pontos indítékaira búcsúlevél híján a mai napig nem derült fény, a Vanity Fair értesülései szerint azonban Cunanan minden jel szerint személyesen is ismerte a divatmogult. A szemtanúk beszámolói alapján a két férfi még 1990-ben San Franciscóban találkozott, ahova Versace azért látogatott, hogy jelmezeket tervezzen a San Franciscó-i Operának.

 

Tévéképernyőn a tragédia


A híres designer és a sorozatgyilkos kapcsolatáról még több részletet tudhatunk meg az amerikai FX csatorna új sorozatából, amely várhatóan 2018 januárjában kerül képernyőre. Az American Crime Story nagy sikerű The People vs. O.J. Simpson című első évada után a készítők most a Versace-botrányt veszik nagyító alá. A produkció Maureen Orth, a Vanity Fair írójának Vulgar Favors című könyve alapján készült, és Gianni Versace meggyilkolásának eseményeit dolgozza fel a lehetséges indítékokat is számba véve. A tervező testvérét és egyben a Versace-ház jelenlegi tulajdonosát, Donatella Versacét Penelopé Cruz alakítja, a sorozatgyilkost Darren Criss, a designer élettársát Ricky Martin, magát a legendás divatmogult pedig Edgar Ramirez jeleníti majd meg a tévéképernyőn.

 

A Harper’s Bazaar szerint a show nemcsak a merényletet próbálja minél részletesebben feltárni, de az 1990-es évekre jellemző társadalmi értékekre és előítéletekre is rávilágít. „Az American Crime Story egyes évadjainak megalkotása során arra törekszünk, hogy a bűncselekményeket az adott kor társadalmának keretei között, annak jellemzőivel együtt mutassuk be. Cunanan részben azért úszhatta meg sokáig büntetlenül az általa elkövetett szörnyűségeket, mert az áldozatai melegek voltak, így a rendőrség nem fordított kellő figyelmet a gyilkosságokra” – nyilatkozta a Harper’s Bazaarnak a sorozat készítője, Ryan Murphy. A producer hozzátette, az első rész magával a július 17-i merénylettel foglalkozik, az eseményeket ezután fordított időrendben mutatják majd be, hogy a nézők Cunanan életébe, illetve motivációiba is betekintést nyerhessenek.

 

A film legtöbb kulcsjelenetét a mára szállodaként üzemelő Miami Beach-i Versace-villánál vették fel. „Igazán különleges élmény volt a tervező házánál filmezni, a környezet nagy hatást gyakorolt mindenkire. Donatella a műtárgyakat és bútorokat elvitte ugyan a villából, de minden mást érintetlenül hagyott” – mondta Murphy.

 

 

További érdekesség, hogy a sorozat készítői számos izgalmas párhuzamot fedeztek fel Versace és a gyilkos életútja között. „Bár az eset kapcsán általában mindenki az egyértelmű különbségeket próbálta hangsúlyozni, mi elsősorban a hasonlóságokat szerettük volna megvilágítani. Cunanan relatíve szegény családból származott, ahogyan Versace is. A két férfi életében számos egyezést találtunk, ami azért érdekes, mert míg az egyik ünnepelt zseni volt, aki csodálatos dolgokat hozott létre, addig a másikból sorozatgyilkos lett, és kizárólag a pusztításnak élt. Hogy ez a kettő mégis hogyan találkozott össze, rendkívül fontos a történetmesélés szempontjából – árulta el a sorozat írója, Tom Rob Smith, majd hozzátette: – Cunanan egyáltalán nem tipikus sorozatgyilkos-alkat. A legtöbb elkövetőnél a gyilkosságokat megelőzően már megfigyelhetők bizonyos jelek, apróbb bűncselekmények, például gyújtogatás vagy erőszak. Andrew Cunanan az 1997-es eseményeket megelőző egy évben még magas körökben mozgott, és kifinomult társalgást folytatott művészetről, politikáról. A külső szemlélők közül valószínűleg senki sem gondolta róla, hogy hamarosan brutális gyilkosságokat követ el.”

 

Versace sokak által vitatott AIDS-betegsége szintén helyet kapott a sorozatban. Korábban a rendőrség azt feltételezte, hogy az elkövető AIDS-fertőzöttnek hitte magát, s végül ezért kezdett ámokfutásba. Bár a vizsgálatokat teljes titoktartás mellett végezték el, kiszivárgott feljegyzések szerint a tesztek Andrew Cunanannél negatív, Versacénál pozitív eredményt hoztak. Murphy kiemelte, „abban az időben, ha kiderült valakiről, hogy HIV-pozitív, elveszíthette a vállalkozását, a hírnevét, gyakorlatilag mindent”. Hozzátette, bár a Versace család számára sok szempontból kényelmetlen a téma, a történetből ezt sem szerették volna kihagyni.

 

Mint azt a készítők a Harper’s Bazaar interjújában elárulták, céljuk a film megalkotásával az volt, hogy kiemeljék a tervező fontosságát, trendteremtő és újító szerepét a divatvilágban, melyen Versace örökre rajta hagyta kézjegyét.

 

A The Assassination of Gianni Versace című sorozatot január 17-től vetíti az amerikai FX csatorna.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2017. november
címkék:
Divat | Film
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.