"A telomer-hatás"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A fiatalság titka

A telomer-hatás

Mennyi idősnek nézel ki? Milyen idősnek érzed magad? Mit gondolsz, a korodhoz képest fiatalos a külsőd, vagy öregebbnek tűnsz az éveid számánál? Esetleg azt tapasztaltad, hogy az utóbbi években tested gyorsabban öregszik, mint korábban? Van rá magyarázat! Tudj meg többet a telomer-hatásról és lassítsd le az idő kerekét!
A telomereket úgy kell elképzelni, mint a cipőfűző végén lévő apró műanyag tokot. A DNS végén található szerkezet, védőburok, ami sejtosztódás közben a DNS-t védi. A kor előrehaladtával, illetve életmódunk következményeként ezek a telomerek megrövidülnek, végül eltűnnek, így sejtjeink pusztulásnak indulnak és testünk öregedni kezd.
Elizabeth Blackburn 2009-ben Nobel-díjat kapott a telomerek működésének megfejtéséért. Tudományos munkájának köszönhetően ma már tudjuk, hogy sokat tehetünk telomereink hosszának megőrzéséért, mi több, visszaállíthatjuképségüket!
A kulcs a telomeráz névre hallgató enzim aktivizálása, ami arra hivatott, hogy folyamatosan építse, pótolja telomereink végét. Hogyan mozgósítsuk szervezetünkben ezt a rendkívül fontos enzimet? Mit tehetünk azért, hogy intenzív munkára bírjuk és elérjük, hogy az öregedést okozó rövid telomerek helyett a hosszúak kerüljenek túlsúlyba sejtjeinkben? A fiatalság titka című könyv erre az égető kérdésre ad közérthető nyelvre átültetett választ.
Elizabeth Helen Blackburn ausztrál-amerikai molekuláris biológus. 2009-ben Carol W. Greiderrel és Jack W. Szostakkal megosztva elnyerte a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, mert felfedezte a kromoszómák végeit védő telomereket megújító telomeráz enzimet.

(Édesvíz Kiadó)

La femme La femme cikke 2018. május
címkék:
Irodalom
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.