"Au revoir! – Magyar származású fotográfusok Franciaországban címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

30 világhírű magyar fotós egy kiállításon

Au revoir! – Magyar származású fotográfusok Franciaországban címmel nyílt nemzetközi kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban.

A kiállítást olyan magyar származású fotográfusok műveiből állították össze, akik pályájuk egy jelentős szakaszában Franciaországban, túlnyomó többségében Párizsban éltek. A művek harminc olyan fotóművész életébe, alkotói munkásságába engednek bepillantást, akik együtt, egy kiállításon még sohasem voltak korábban láthatók. A fotótörténeti időutazás neves, magyar származású fotográfusok objektívén keresztül mutatja be közel száz év jelentős eseményeit és az élet hétköznapi pillanatait az 1920-as évektől napjainkig. Olyan világhírű művészek fotóin keresztül, mint André Kertész, Brassai, Robert Capa, Lucien Hervé.

A többnyire francia magán- és közgyűjteményekből kölcsönkapott eredeti fotók között a tárlat olyanokat is bemutat, amelyek most először járnak Budapesten. Köztük André Kertész nemrég megtalált közel száz éves fotói közül három, amelyek korábban soha nem kerültek kiállításra.

 

A nagyszabású kiállítási anyag a két kurátor több éves megszállott kutatásának eredménye. A Cserba Júlia és Cseh Gabriella franciaországi kutatómunkájának köszönhető páratlan gyűjtemény nem csak a harminc magyar fotográfus szakmai-művészi értékéről győzi meg a látogatót, hanem a francia és egyetemes fotóművészetre gyakorolt hatásáról is.

 

 Különleges helyet foglalnak el, így önálló teremben kaptak helyet André Kertész munkái, akinek zsenialitása és életműve fotótörténeti referencia. André Kertész műveit eredeti dokumentumok, tárgyi emlékek egészítik ki, amelyek betekintést engednek alkotói munkájába és a művész személyes életébe. Az emlékek közül minden bizonnyal sokakat megérint majd Kertész édesanyjának fiához írt levele, benne az örökérvényű anyai aggodalommal: „Nagyon örülök, hogy 1½ liter tejet iszol naponta, de az arcodon nem látszik. Keress egy magyar konyhát az talán jobbat tesz neked.”

 

A kiállítás január 5-ig látogatható a Budapesti Történeti Múzeumban. Fontos tudni, hogy a fotók védelme érdekében a kiállítási térben a megszokottnál hűvösebb van.

La femme La femme cikke 2019. október
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.