"Locsolkodás helyett kiváló magyar mozik a húsvéti hétvégére."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Különleges nők magyar filmekben

Locsolkodás helyett kiváló magyar mozik a húsvéti hétvégére.

Sokan a magyar Netflixként emlegetik a Filmio streaming-szolgáltatást, mely a Nemzeti Filmintézet gondozásában biztosít lehetőséget arra, hogy magyar alkotásokat nézhessünk képernyőnkön. Egyetlen kattintással varázsolhatunk játék- vagy dokumentumfilmeket televíziónkra, laptopunk, tabletünk monitorjára vagy akár okostelefonunk kijelzőjére. Bezártságunk nehéz heteiben este nyolc óra után nem mindegy, milyen elfoglaltságot, szórakozást találunk magunk és családunk számára, így külön öröm, hogy hazai igényes művek között is válogathatunk.

 

Folyamatosan bővül a kínálat, így márciusban is gyarapodott a választható művek száma. Közöttük két olyan játékfilmmel, mely különös női sorsokkal ismertet meg bennünket.

 

Deák Krisztina 2012-ben rendezte az Aglaját Ónodi Eszter és Móga Piroska főszereplésével. A történetben egy magyar–román cirkuszi mutatványos család a jobb élet reményében menekül nyugatra Romániából az 1980-as évek elején. Ha porondon akarnak maradni, egyedi mutatvánnyal, egy világszámmal kell előállniuk. A mama, Sabine kidolgozza a mutatványt, melyben a saját haján lóg a kupolában, miközben égő fáklyákkal zsonglőrködik. Kislánya, Aglaja attól retteg minden este, hogy a mamáját baleset éri. Ez a rettegés szővi át életét, pedig egyszer majd neki kell a helyébe lépnie…

Sokszínű, kegyetlen, de szerethető figurának élte meg szerepét Ónodi Eszter, akinek a forgatás előtt életformát kellett váltania, és több kilótól kellett megszabadulnia, hogy hitelesen tudja megformálni az artistanő szerepét. A film előzetese itt megtekinthető.

 

Kovács András 1984-es rendezői munkája a kétrészes Vörös grófnőBásti Juli és Bács Ferenc főszereplésével. A film cselekménye a XX. század elején, az Andrássyak és a Károlyiak fénykorában kezdődik, és az 1918–19-es viharos időszakban az őszirózsás forradalom, majd a Tanácsköztársaság bukását követően, a Károlyi-házaspár emigrációjának kezdetéig tart. Károlyi Mihályné Andrássy Katinka naplója alapján, az ő szemszögéből ismerjük meg a viharos eseményeket. A filmből megismerhetjük egy különleges személyiség, egy határozott jellemű nő történetét, aki férje révén a történelem kereszttüzébe kerül, mégis mindvégig képes szuverén egyéniség maradni.

 

Filmio: kizárólag magyar filmekkel

 

2020 novemberében indult útjára az új filmes streaming-szolgáltató, melynek legfőbb jellegzetessége, hogy kínálatában kizárólag magyar játék-, dokumentum- tévé- és animációs film szerepel. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó mozifilmes választék kezdetben több mint másfélszáz alkotásból állt, azóta a művek száma hónapról hónapra gyarapodik.

 

Az elmúlt évek közönségsikerei éppúgy megtalálhatók az oldalon, mint digitálisan felújított, újra kiváló kép- és hangminőséggel rendelkező régi klasszikusok. Közülük megtekinthető például a Hyppolit a lakáj, a Körhinta, a Meseautó, a Szindbád, A tizedes meg a többiek, a Fényes szelek, az Egri csillagok, Az én XX. századom, a Mephisto, a Macskafogó, a Szaffi és a Vuk. A tanú című Bacsó Péter-film felújítása a cenzúrázatlan változatban streamingelhető.

A közönségfilmek közül tetszés szerinti időpontban nézhetjük meg – vagy nézhetjük újra – a Valami Amerika mindhárom részét, a Swing, az Eldorádó, a Kincsem, a BÚÉK, az 1945, a Budapest noir vagy A viszkis című sikerfilmeket.

 

A csak Magyarországon elérhető online filmtár regisztrációt követően, előfizetéses rendszerben használható. A tervek szerint az új magyar játékfilmek a mozipremiert követően először ezen az oldalon lesznek elérhetők, igaz, ezzel most egy darabig még várnunk kell, hisz a pandémia idején sajnos a filmszínházak is zárva tartanak, s a magyar filmek premierje is hónapról hónapra csúszik. Az elképzelések szerint idővel a nem elsősorban moziforgalmazásra szánt filmek bemutatóját a Filmio honlapján tartják majd.

 

Női sorsok

 

Az érdeklődők számára az oldal szerkesztői igyekeznek eligazítani a kínálatban. Rendszeresen tematikus csoportosítással segítenek a választásban. Többek között Újdonságok, Legnépszerűbb, Filmklasszikusok, 2000 utáni filmek, Vígjáték cím alatt is összegyűjtik a műveket. 2021 márciusában Hősök és történetek címmel az 1848-as szabadságharc emléke előtt tisztelgő filmválogatással is jelentkeztek (80 huszár, Szírmok, virágok, koszorúk, Amerikai anzix). Kiss Manyi születésének 110. évfordulójára – a színésznő 1911. március 12-én született – is ajánlanak filmeket az idősebb korosztálynak (Butaságom története, Mici néni két élete, A csodacsatár, Hannibál tanár úr).

 

A Női sorsok címszó alatt egyszerre kereshetünk olyan magyar filmek között, melyek hősei fantasztikus, különleges lányok, asszonyok, vagy épp ellenkezőleg, az élet hétköznapi szereplői, de valamiért mégis megkapó a sorsuk. Akad közöttük sikerfilm, és méltatlanul háttérbe szorult mű, vígjáték és dráma, világhírű rendezőnő munkája és pályakezdő fiatalé. Érdemes itt válogatni, mert biztos találunk olyan, számunkra izgalmas, érdekes műveket, melyeket annak idején elmulasztottunk, vagy épp újra megnéznénk.

Például Mészáros Márta filmjeit. Az egyik legutóbbi a 2017-es Aurora Borealis – Északi fény, Törőcsik Franciskával a főszerepben. A márciusi újdonságok között fellelhető az 1976-ban készült drámája, a Kilenc hónap, melyet Berek Kati, Monori Lili játékával korát meghazudtoló feminista filmnek tartanak a filmes szakemberek.  Izgalmas filmje az 1980-ban született Örökség is, melynek érdekessége, hogy főszereplője a francia Isabelle Huppert. Az ifjú Törőcsik Mari játékát élvezhetjük a Körhinta (1955), a Kosztolányi-regényből készült Édes Anna (1958) és a Szerelem (1970) című filmekben. Előbbi két alkotást Fábri Zoltán rendezte, az utóbbit Makk Károly.

 

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve 2017-ben elnyerte Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. Akár ezt a filmet is kiválaszthatjuk, ha egy hétköznapi női sors művészi ábrázolására vagyunk kíváncsiak.

Főszereplőjét, Borbély Alexandrát ugyanebben az évben az Európai Filmakadémia a kontinens legjobb színésznőjének választotta.

Falus Tamás Falus Tamás cikke 2021. április
címkék:
Film | Filmio | Magyar filmek
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.