"Stílszerű helyszínen mutatták be a Richter természettudományos mese- és novellaíró pályázatának legjobbjaiból összeállított kötetet."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Természettudományos mesekönyv

Stílszerű helyszínen mutatták be a Richter természettudományos mese- és novellaíró pályázatának legjobbjaiból összeállított kötetet.

A Magyar Természettudományi Múzeumba szervezett könyvbemutatón a díjazott meseírók mellett a kezdeményezés fővédnökei és a zsűritagok is megjelentek. „Richter TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” elnevezésű mese- és novellaíró pályázat második kiírásának legjobb alkotásaiból összeállított kiadványban általános iskolás és középiskolás szerzők művei olvashatók. Két ifjú írónak már a kezdeményezés első gyűjteményes kiadásában is szerepelt az alkotása.

Fésü Ella és Klement Tamás a Richter Gedeon Nyrt. által életre hívott, A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány (Sz2A) szakmai partnerségével, illetve a Döbrentey Ildikó – Levente Péter művészházaspár védnöksége alatt meghirdetett mese- és novellaíró pályázat első körére is küldött be alkotást. Ella és Tamás pályázatai már akkor elnyerték a zsűri tetszését, így már az első kiírást megörökítő tavalyi antológiában is szerepeltek.

 

A második kiírásra beküldött újabb műveik szintén díjazottak lettek, a pályázatra érkezett legjobb műveket csokorba gyűjtő második könyvben is helyet kapott a két szerző. A két fiatalon kívül további 13 diák művei kerültek be az első, a második Richter TETT-gyűjteménybe. Az utóbbi kötetet – amelynek személyességet és közösséget egyszerre megragadó, a könyvborítón megjelenő, majd a kötet oldalait friss színekben végigkísérő ujjlenyomatmotívummal fémjelzett vizualitása a tervezőgrafikus Czirják-Nagy Zsuzsanna munkája.

„Őszinte örömmel és lelkesedéssel adunk otthont ennek a könyvbemutatónak, amely a természettudományok és az irodalom egészen rendhagyó összefonódásának a lenyomata” – mondta el az eseményen Bernert Zsolt, a múzeum főigazgatója. Prof. Dr. Szántay Csaba, a Richter tudományos főtanácsadója, egészségügy- és oktatástámogatási vezetője, a pályázat egyik ötletgazdája és zsűrijének tagja hozzátette: „ez a könyv több egyszerű könyvnél: mindannyiunk számára kapaszkodót ad, hogy hihessünk abban a generációban, amelyik a világunk jövőjét határozza meg”.


„Biztos vagyok abban, hogy a könyvbemutatóra meghívott diákszerzőknek életre szóló, esetleg sorsfordító élményben van részük, amikor kezükbe foghatják az igényes kiállítású kötetet, s azt fellapozva meglelik benne a saját művüket” – fogalmazott Döbrentey Ildikó Magyar örökség- és Prima díjas író, a Richter TETT- mesepályázat védnöke, a zsűri tagja.

BAJZÁTH MÁRIA
„A könyveket olvasó-gondolkodó emberek írják, és azoknak is íródnak. Ezért ez a könyv számomra a testet öltött remény, az értelmes emberi jövő egyik kézzelfogható záloga.”
Hasonló állásponton volt a szintén zsűritag Bajzáth Mária Nők Lapja Irodalmi Díjas tanár, író, neveléstudományi bölcsész, mesepedagógus, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetője, aki úgy véli: az önmagában pozitív jövőképet generál, hogy az általános iskolás és középiskolás diákok természettudományos történetei könyvalakban jelenhetnek meg.

 

A Richter TETT második kiírására beérkezett 775 érvényes pályamű közül 113 jelenik meg a „Mesék és más történetek a természettudományok világából” címet viselő antológiában, amelynek legfiatalabb szerzője 2015 nyarán, a legidősebb 2004 júniusában született. Az idei szerzőgárdában akad egy testvérpár is, akik egymástól teljesen függetlenül, külön művekkel indultak és lettek díjazottak. A zsűri által elismert pályázók között van egy határon túli csapat is, miután a kezdeményezés Erdélyben, Felvidéken és Kárpátalján is egyre népszerűbb: az első kiírás 45 pályaműve után legutóbb már 74 alkotás érkezett külföldről.

„Azt Jules Verne óta tudjuk, hogy a természettudományok és a képzelet lenyűgöző és szórakoztató elegyet képez, ugyanakkor a fantáziának nem csupán az írásban van óriási szerepe, hanem a tudományos életben is, így ennek trenírozása mindenképpen jó hatással van a gyerekekre” – összegzett Holtzer Péter, az Sz2A elnöke, aki szerint a kezdeményezés lényege pontosan az, hogy a természet és annak megértése felé fordítsa a fiatalok gondolkodását.

 

Az első Richter TETT-antológiához hasonlóan a most átadott könyvek is elérhetők a Richter TETT- mesepályázat honlapján.

La femme La femme cikke 2023. június
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.