"A szabadban is tartalmasan tölthetjük el a nyárestéket!"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Színes nyári kultúrkínálat

A szabadban is tartalmasan tölthetjük el a nyárestéket!

Garantáltan nem fognak unatkozni, akik szívesen töltik a nyárestéket minőségi kulturális programokon a szabadban. A legismertebb fővárosi és vidéki események idén számos újdonságot és minden eddiginél színesebb programkínálatot ígérnek.

 

Sziget Fesztivál: Billie Eilish is érkezik

 

Augusztus 10-től 15-ig, csütörtöktől keddig tart hazánk legnagyobb és legismertebb fesztiválja, melyet mára Európában is a legjelentősebbek között tartanak számon. Az idén harminc éves rendezvényre több mint félmillió látogatót várnak, akiket a világ több mint ötven országából érkező fellépők műsorai szórakoztatnak hat napon át.

 

Az egyedi hangulat, a koncertáradat, a műfaji sokszínűség még a rétegzene-kedvelőknek is bőséges kínálatot nyújt, de a fő vonzerőt a nagyszínpad világsztár előadói jelentik. A legnagyobb név közülük kétségtelenül Billie Eilish, a 22 éves amerikai énekes-dalszerző, aki négy éve robbant be a világ zenei életébe. Egyedi énekhangja, stílusa, a hagyományostól eltérő öltözködése, de legfőképp a saját maga komponált dalai üstökösként repítették a magasba. Augusztus 15-én, a nagyszínpadon ő zárja majd az hatnapos óriásbulit.

 

 

David Guetta francia house DJ úgy képes összegyúrni keverőasztalán a popot és az elektronikus muzsikát, hogy abból varázslat születik. Augusztus 12-én este bizonyára hatalmas, lüktető tánctérré változtatja a nagyszínpad előtti teret. E színpadra népszerű magyar előadók is helyet követeltek, így a Carson Coma (11-én) és a Halott Pénz (12-én).

 

Több mint kéttucat színpad és stíluskavalkád várja a sok száz előadót, a nézőtereket pedig több százezer szigetlakó tölti majd meg. Lesz pop, rock, mexikói punk, cigányzene és kelta muzsika, de retro és világzene is. A Global Village színpadának fellépőiről a szervezők éppen egy hónappal a nyitány előtt adtak bővebb infókat. Így érkeznek meghívottak a Balkántól Dél-Amerikáig, Malitól Koreáig, Indiától a Közel-Keletig. Lesznek előadók Ukrajnából és Norvégiából, Trinidadból és Szlovákiából, Belgiumból és Pakisztánból.

A legnagyobb kihívást – különösen az esemény utolsó napjaiban – a levegőben szálló sűrű porfelhő jelenti a fesztiválra látogatók számára. A szervezők idén igyekeznek elejét venni a fesztiválozók tűrőképességét (és tüdejét) próbára tevő problémának. Szárazság esetén is folyamatosan biztosítják a locsolást a Duna vizével, valamint egy olyan új pormentesítő kezelést alkalmaznak, amely a levegő páratartalmát használva képes nedves réteget képezni a talajon. Jó hír, hogy higiéniai blokkok is megújulnak, és szinte az összes toitoi wc eltűnik, amelyeket konténeres angol-wc blokkok váltanak fel.

 

A Sziget évek óta készpénzmentes fesztivál: karszalaggal, bankkártyával, mobilfizetéssel lehet kiegyenlíteni a számlákat. A hatnapos fesztiválbérlet mellett lehet vásárolni három napra szóló bérletet és napijegyet is.

 

Művészetek Völgye: az összművészet jegyében

 

Tíz napra ismét a kultúra völgyévé változik Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend, ahol a három település utcáin, terein, udvarain és házaiban szinte végtelen számú összművészeti programra számíthatnak az ideérkezők. Egészen pontosan 3345-re. A 32. Művészetek Völgye 2023. július 21. és július 30. között ismét a Balaton északi partja közelében fekvő három községbe csábítja a kultúra barátait. A fesztivál változatlanul akadálymentesített és kutyabarát. A három települést ingyen lehet felkeresni, az utcák, a vásárok, a falatozók díjmentesen látogathatók, ám a programokra csak érvényes, megvásárolt karszalagokkal lehet belépni.

A Panoráma Színpad a legnevesebb, legtöbb nézőt vonzó programokat kínálja. A nyitónapon, 21-én az Aureovir és a Bohemian Betyars lép fel, 25-én a Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal, őket a Margaret Island követi. A Budapest Bár és a Bagossy Brothers Company 29-én, szombaton számíthat telt házra, csakúgy, mint a zárónapon, vasárnap a Quimby.

 

Az irodalombarátokat többek között Vecsei H. Miklós, Lackfi János, Máté Gábor, Kern András, Varró Dániel, Csuja Imre, Szabó T. Anna, Grecsó Krisztián várja. Akik gyerekekkel érkeznek, ne mulasszák el a Kaláka együttes koncertjét. A jazz-kedvelők is erős programsorozatra számíthatnak Harcsa Veronikával, Borbély Mihállyal. A Hobo Klubban Hobo tíz napon át hat műsorával lép fel.

A kultúra szinte minden ága képviselteti magát a Völgyben: pop, rock, jazz, világzene, népzene, irodalom, képzőművészet, hagyományos, mozdulat- és improvizatív színház, film, tánc. Lehet majd kézműveskedni, szabadegyetemi előadásokon részt venni. A családi programokon többek között természettudományos oktatók, művésztanárok is részt vesznek. A kapolcsi faluházban az előadásokon a fenntarthatóság témaköre áll majd a középpontban.

 

Paloznaki jazzpiknik

 

Minden évben remek hangulat, könnyedség, színvonalas muzsika jellemzi Paloznakon a jazzpikniket. Idén immár 11. alkalommal, augusztus 3. és 5. között érezhetjük magunkat jól, Észak-Balatontól, Csopaktól szinte kőhajtásnyira.

A Thievery Corporation duója Washingtonból érkezik, Rick Astley Nagy-Britanniából a nyolcvanas évek életérzését hozza el („Never Gonna Give You Up”), csakúgy, mint a szintén brit Level 42, mely újra együtt zenél. Az extravagáns amerikai előadó, Nik West nemcsak kiválóan énekel, de remekül játszik basszusgitáron is. A brit Incognito évtizedek óta a jazz-funk jeles képviselője, változatlanul Jean-Paul „Bluey” Maunick irányításával.

 

Veszprém: Gyárkert, az új kultúrpark

 

2023-ban Veszprém, együtt a Bakony-Balaton régióval, Európa Kulturális Fővárosa címmel büszkélkedhet, megannyi eseménnyel. Utcazene-fesztivál és Kabóciáda családi fesztivál, koncertek, kiállítások, séták a megújult várnegyed megújult épületeiben mind-mind élményt kínálnak a „királynék városában” és a Balaton közelében.

Az egyik legfontosabb kulturális hír, hogy Veszprém belvárosában, az egykori Balaton Bútorgyár területének rehabilitálásával májustól már üzemel a modern, multifunkcionális helyszín, a Gyárkert Kultúrpark. Négy hónap alatt több mint hatvan külföldi és magyar előadó koncertjének ad otthont. Július 22-én például Steve Aoki producer és DJ lép fel, 30-án „a punk keresztapja” jelzővel illetett Iggy Pop, augusztus 9-én pedig a legendás német Kraftwerk csapata, az elektronikus zene úttörője, az Autobahn, a Computerwelt, a Die Roboter előadója. A hírek szerint a zenészek ezeket a darabokat is elővarázsolják szintetizátoraikból. Charlie a zenekarával 17-én érkezik, egy nappal később a Best of Geszti produkció, augusztus 20-án Rúzsa Magdi ad koncertet. A glasgow-i, indie rockot játszó banda, a Franz Ferdinand 29-én látogat a Gyárkertbe.

A Balaton Wine & Gourmet Fesztiválon a balatoni régiót több tucat étterem és borászat képviseli majd 2023. szeptember 21. és 24. között. Franciaország és Argentína a két vendégnemzet, melynek kulináris különlegességeit is alaposan meg lehet ismerni. Ingyenes kóstolók, Michelin-csillagos séfek élményétkezései is csalogatják majd a közönséget. A nagyszínpadon bor-, champagne-, konyak-, calvados-, sajt- és süteménybemutatók és kóstolók követik egymást.

 

Városmajor és Margitsziget

 

Egykoron közös szervezésben, ma már külön utakon, változatlan színvonalon alakul a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Margitszigeti Színház programja.

 

A Városmajor és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása a Még egy kört mindenkinek című premier. A dán játékfilm színpadi adaptációjának főszereplői Thuróczy Szabolcs, Epres Attila, Schruff Milán és Debreczeni Csaba. A július 21-i bemutatót követően 22-én és augusztus 14-én is látható az előadás. Az eredeti mű 2021-ben elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. A Lévi Story! – A Farmerkirály Veszprémből költözik augusztusban 11-én és 12-én Budára. A musical Levi Strauss karrierjét, egyben a farmernadrág születését meséli el Jávori Fegya zenéjével, Kállai István, Kállai Gábor és Müller Péter Sziámi szövegével. A Dumaszínház augusztusban és szeptemberben Bödőcs Tibor önálló estjével lesz jelen.

A Margitszigeten július 27-én a Cotton Club Singers Sinatra című estje látható-hallható. Frank Sinatrát Máté Gábor személyesíti meg, az együttest a Big Band kíséri a Veszprémi Mendelssohn Kamarazenekarral kiegészülve, Malek Miklós vezényletével. Augusztusban Caramel, Fenyő Miklós, a Budapest Bár és a 100 tagú cigányzenekar ad koncertet.

 

Augusztus 12-én Verdi Attila című operáját mutatják be újra. A tavalyi sikeres premier elevenedik meg ismét, Attila szerepét John Relyea énekli.

La femme La femme cikke 2023. július
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.