"Ne hazudj a bolygónak! címmel adja elő új, rendkívüli show-ját a műfajteremtő magyar társulat."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Pörgő tánc és akrobatikus újcirkusz

Ne hazudj a bolygónak! címmel adja elő új, rendkívüli show-ját a műfajteremtő magyar társulat.

A magyar néptáncművészet egyedülálló szereplője az Urban Verbunk. Művészeti igazgatója, Moussa Ahmed Magyarország egyik legismertebb fiatal táncművésze, aki a világ leggyorsabb néptáncosa megtisztelő címmel is büszkélkedhet. Csapata bevallottan új stílust kíván megteremteni: a táncművészet egy olyan ágát, amellyel a rohanó életmódban élő emberekre akar hatni. Azokra, akiket ezernyi digitális inger vesz körül, akik már hozzászoktak a pillanatok változásához, a felfokozott tempóhoz. Akik ezt várják el a művészetben, a színpadokon megjelenő előadásokban is.

 

Ennek jegyében született meg az együttes legújabb, Ne hazudj a bolygónak! (Don’t Lie to the Planet!) című produkciója is, melyet a 2023. decemberi, telt házas bemutatót követően újra előad: 2024. február 15-én és március 10-én Budapesten, a RAM-ART Színházban.

A különleges színpadi darab a magyar néptánc hagyományaira épül, ám az emberi őserő szárnyalásával és kifejezőerejével, dacolva a műfaji határoknak.

A show-ban pörgő táncszínházat látunk akrobatikus újcirkuszi elemekkel, s tánctechnikai bravúrok jelennek meg a látványos, mozgalmas színpadképekben. A grandiózus jelenetekből nem hiányoznak a pirotechnikai látványosságok, a vetített képek, sem de a vízzel feltöltött tánctér is rendkívülinek számít. Az erőteljes, olykor akrobatikus mozgást kiegészíti a szimfonikus alapokon nyugvó zene: a komolyzene legismertebb művei csendülnek fel crossover hangzásban, szerves egységben világhírű popelőadók népszerű slágereivel.

 

Vagyis a produkcióban egyszerre jelenik meg a tánc, a színház, a mozi, a koncert.

A forma azonban nem öncélú, elemei mind az előadás tartalmát, mondanivalóját szolgálják. A társulat e produkciójához nagyon is aktuális témát választott. Az emberiség történetének huszonnegyedik órájában jár, félő, hogy az általa okozott környezeti ártalmak döntő hatással lesznek a Föld jövőjére. Az életet teremtő bolygó veszélyben van, s mindenkinek most kell tenni azért, hogy unokáink számára élhető világot hagyhassunk hátra. Mert mi vagyunk az első nemzedék, amely már saját bőrén érzi a klímaváltozás káros hatásait, és egyben talán az utolsó is, amely még tud tenni ellene, hogy az ne váljon visszafordíthatatlan folyamattá.

 

 

A produkció érdekessége, hogy megjelenik benne a világunkat alkotó négy őselem: a tűz, a víz, a föld és a levegő, de mellette, mintegy kommentátorként, az „ötödik elem”, a mesterséges intelligencia is…

La femme La femme cikke 2024. február
címkék:
Színház | Urban Verbunk
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.