"Az idén is felállítják a tavasz, a szerelem és a termékenység jelképét, a májusfát a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Szalagok a szélben

Az idén is felállítják a tavasz, a szerelem és a termékenység jelképét, a májusfát a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.

Május 1-jén rendhagyó programmal várják a nyíregyházi majálisra érkező látogatókat, hiszen az ünnepnapon egy halászattal és halászati eszközökkel kapcsolatos kiállítást is nyitnak a skanzenben, miközben a tiszai halászlé elkészítését is megszemlélhetik az érdeklődők, sőt meg is kóstolhatják a finom étket.

 

 

A májusfaállítás valamikori történetét a Margaréta Néptáncegyüttes tagjai elevenítik fel a 11 órakor kezdődő egész napos program nyitányaként. A pántlikákkal, selyemkendőkkel és vörösboros-üveggel díszített 10-15 méter magas májusfát, csakúgy, mint régen, a szeretett lány háza előtti kerítésnél állítják fel. A fa szerelemvallomásként arra utal, hogy azon a portán élő, eladósorban lévő lánynak már van hódolója.

 

Május elseje persze egykor nem csak a szerelmesek májusfaállításáról, illetve a majálisról, a közös erdei kirándulásról és vidám mulatozásról szólt a falvakban. Időjárásjelző és termésjósló is volt a nap, a népszokás szerint, ha éjjel esett az eső, majd meleg, tiszta időt hozott a nap, akkor bő termésre számíthattak a gazdálkodók. Hűvös, esős idős nap esetén közepes termést várhattak a földeken, ha viszont hideg volt, netán fagyott is éjjel, akkor a terméskilátások nagyon rossznak ígérkeztek az év során.

 

A múzeumfaluban a májusfaállítás után nyitják meg az Ősi mesterségünk: a halászat című kiállítást, ahol halásztevékenységeket, így például halászhálókötést, sárhajó-faragást és haltartó bárka készítést is láthatnak a skanzen látogatói. A gyerekek pedig halászathoz kapcsolódó régi játékokat próbálhatnak ki.

 

A rendezvényen megfőzik a híres tiszai halászlevet, aminek elkészítési fortélyait végigkísérhetik az érdeklődők, hogy otthon ők is megfőzhessék a különlegességet. Kóstolás is lesz, a skanzenbe belépő első száz vendég ízlelheti meg a tiszai halászok legkedveltebb eledelét.

 

A Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu majálisát természetesen kulturális program is kiegészíti május 1-jén, a Vadrózsa Tánccsoport szórakoztatja a felnőtteket, míg a gyermekek a Burattino Bábcsoport vásári komédiáját nézhetik meg.

 

Fotó: indafoto

La femme La femme cikke 2012. április
címkék:
Fesztivál | Hagyomány | Múzeum
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.