"Temesi Ferenc negyven évvel ezelőtt határozta el, hogy megírja Bartók Béla, a világhírű magyar komponista és zongoraművész regényét. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Bartókra hangolva

Temesi Ferenc negyven évvel ezelőtt határozta el, hogy megírja Bartók Béla, a világhírű magyar komponista és zongoraművész regényét.

Temesi műve a totális 20. század, de a jelenlegibe is belefut. Életrajzi regény abban az értelemben, hogy az író feldolgozta a könyvtári, levéltári forrásokat, az elemzéseket, a visszaemlékezéseket és leveleket, és a műben végigkövethetjük Bartók Béla életútját. Mégsem tekinthető hagyományos életrajzi regénynek. A szerző ugyanis a kronológiából kilépve, nem-lineárisan építi fel Bartók Béla „életjárását”.

 

 

A regény a Fibonacci-számsoron alapszik, az aranymetszésen.  Három szálon fut.  Az egyik szál Bartók Béla sorsa itthon, Magyarországon (1881-1940.) A másik szál az életút záró szakaszát dolgozza fel, az Egyesült Államokban töltött éveket (1940-1945.) A harmadik szál pedig a szerző – vagy ahogy magát nevezi: Életrajzoló – emlékeinek, jegyzeteinek, kommentárjainak, önelemzésének vonulata (1989-2009.)

 

A szálakat nem az időrend, vagy ha úgy tetszik, a történelem szövi össze, hanem olyan vissza-visszatérő „rímek”, mint az utazás, a vasúti kocsik, a nyelv (mint közeg, identitás és játék), a furcsán ismétlődő, egymásra felelő emberi helyzetek.

A mű mindvégig élő, szenvedélyes módon kapcsolódik a jelenhez. És a 21. század egyik alapkérdéséhez: az identitáshoz, az identitáskereséshez. Vajon miből építkezik önazonosságunk? Mit jelent bartóki módon magyarnak lenni?

 

Temesi Ferenc nagyregénye, a Bartók felkavaró életírás.  A mai magyar irodalmi élet jelentős eseménye. Hosszú várakozás előzte meg, előreláthatólag nagy visszhangja lesz.

A könyvet az Alexandra kiadó az Ünnepi Könyvhét keretében 2012. június 9-én mutatja be az A38 hajón. A Bartókra hangolt összművészeti eseményen Tarján Tamás és Vallai Péter mutatják be a regényt. Közreműködnek többek között Török Ádám és a Mini Trió, Dresch Mihály és Lukács Miklós duója, David Yengebarian, Duda Éva és társulata. Az eseményt Böhm György rendezi.

 

Barbárok
Időpont: 2012. június 9. szombat 19 óra
Helyszín: A 38 hajó
Belépőjegy: 500.- forint. Azoknak, akik az Ünnepi Könyvhéten és a helyszínen Temesi Ferenc Bartók című regényét megvásárolják, a belépés ingyenes!

La femme La femme cikke 2012. június
címkék:
Irodalom | Koncert | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.