"Január 29-én lesz pontosan 25 éve, hogy a Vígszínház bemutatta a legendás A padlás című előadást Marton László rendezésében."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

25 éves A padlás!

Január 29-én lesz pontosan 25 éve, hogy a Vígszínház bemutatta a legendás A padlás című előadást Marton László rendezésében.

A bemutató óta eltelt két és fél évtizedben több generáció nőtt fel Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter szívet melengető meséjén. A január 29-én este 8-kor kezdődő jubileumi előadásra, mely egyben a nyolcszázadaik is lesz, sokan eljönnek a régi szereplők közül. A mostani szereplőkkel együtt ünnepel majd Rudolf Péter, Oberfrank Pál, Hegedűs D. Géza, Szinetár Dóra, Gesztesi Károly és még sokan mások.

 

 

A padlás – mely Sztevanovity Dusán ötletéből született, Presser Gábor zenéjével – minden idők legsikeresebb magyar musicalje, melyet csaknem 30-szor mutattak be az ország különböző színházai. 25 év alatt több mint 800 ezren látták az előadást, és a 13 szerepet összesen 50 színész, több generáció játszotta, egymásnak adva át a tudást. Az egykori szereplők között volt Kaszás Attila, Selmeczi Roland, Sipos András, Tábori Nóra, Vallai Péter és Vizy György – akik már az égi társulat tagjai.

Az eredeti szereposztásból két színész a mai napig játszik az előadásban: Igó Éva kezdetben Süni volt, 350-szer játszotta el azt a szerepet, ma pedig már Mamókaként főzi a szilvásgombócot. Pápai Erika – aki a legtöbbször lépett színpadra A padlásban – az 530 éves Kölyök szellemként debütált, majd egy ideig Süni volt, és most újra Kölyökként játszik az előadásban. Ebben a szerepben negyedik nadrágját, harmadik ingét és második cipőjét koptatja.
A mostani szereposztásból a hazudós Témüllert játszó Fesztbaum Béla Ütegként és Detektívként is színpadra lépett már. A legfiatalabb szereplő pedig Molnár Áron – aki 2013. január 14-én játszotta először az Üteg szerepét, Detektív társa pedig Gyuriska János. Ezt a szerepet eredetileg a nemrég elhunyt kiváló színész, Vallai Péter alakította.

Rádiós szerepét, melyet kifejezetten Kaszás Attila számára írtak a szerzők, Kaszás Attila után sok éven át Oberfrank Pál játszotta, de ma már Szőcs Artúr énekli a gyönyörű dalokat. Barrabás, a gengszter és a Révész sokáig Hegedűs D. Géza volt, ma pedig a színház fiatal tehetsége, Mészáros Máté. Süni Tornyi Ildikó és Péter Kata, de Hullan Zsuzsa is megfordult a szerepben. Lámpás szerepében Rudolf Péter zsörtölődött a társaival, és ma Csőre Gábor és Király Attila játssza ezt a törpe szellemet. A Rubik Ernő által tervezett Varázskönyvnek titkos hajtogatási technikáját még Méhes László tanulta meg Hercegként, ma pedig már Telekes Péter forgatja a könyvet.

 

Robinson, a gép szerepét játszották a legtöbben, tíz színész keltette életre. Mostanában Lázár Balázs vagy Dolmány Attila kölcsönöz hangot a Rádi által tervezett számítógépnek.

La femme La femme cikke 2013. január
címkék:
Színház | Tánc | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.