"Különleges koncerttel ünnepli 40. szülinapját a Muzsikás együttes, amely augusztus 6-án, a Sziget fesztivál nulladik napján lép fel."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Muzsikás-ünnep a Szigeten

Különleges koncerttel ünnepli 40. szülinapját a Muzsikás együttes, amely augusztus 6-án, a Sziget fesztivál nulladik napján lép fel.

A hagyományos magyar népzene az egyik legjelentősebb nemzeti értékünk. Hogy a világ erről már tudomást szerzett, nagyban köszönhető a Muzsikás nemzetközi fogadtatásának és sikereinek. A zenekar évtizedek óta jelen van a világ legjelentősebb fesztiváljain és legpatinásabb koncerttermeiben – mint a legismertebb és legkeresettebb magyar népzenei együttes. A hagyományos magyar népzenét, mint minden más zenei műfajjal egyenértékű zenét, elfogadtatták a világgal, felléptek Amerikától Japánig, Hongkongtól Tajvanig, Malajziától Ausztráliáig, Stockholmtól Madridig. Olyan hangversenytermeket töltöttek meg és arattak fergeteges sikereket, mint a londoni Queen Elisabeth Hall és a Royal Festival Hall, az amszterdami Concertgebow, a párizsi Théâtre de la Ville, a római Santa Cecilia nagyterme vagy – hogy a leghíresebbet említsük – a New York-i Carnegie Hall. A népzenei-világzenei közösségen túl befogadta őket a komolyzene hallgatósága, hiszen ennek olyan jeles képviselőivel koncerteztek, mint Jandó Jenő és Schiff András zongoraművészek, a Bartók és a Takács vonósnégyes, a BBC Skót Szimfonikusok, a London Sinfonietta vagy Bălănescu hegedűművész.

 


A Muzsikás együttest 1973 nyarán alapította Sipos Mihály, ifj. Csoóri Sándor és Hamar Dániel. Éri Péter és Sebestyén Márta csatlakozásával 1980-ra jött létre az a legendás ötös, amely a zenekar legnépszerűbb nagylemezeit készítette. Ifj. Csoóri Sándort 1997-ben Porteleki László váltotta fel, vele készült a pályafutásuk szakmai csúcspontját jelentő Bartók album. Sebestyén Mártával 2008-ig dolgoztak együtt. 2005-től gyakori vendégük Petrás Mária moldvai születésű keramikus-iparművész, énekes. Munkásságukat 1995-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1999-ben Kossuth-díjjal, 2008-ban Prima Primissima-díjjal ismerték el. Szintén 2008-ban az európai zenekarok közül elsőnek a Muzsikás kapta meg a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX-díjat.


A fennállásának negyvenedik évfordulóját a Szigeten ünneplő zenekar jubileumi koncertjére meghívta számos hazai és külföldi zenészbarátját; vendégeik között az egyszerű falusi zenészek és énekesek éppúgy megtalálhatók, mint a kimagasló tudású zongoraművész, Jandó Jenő, a világ legjobb ütősegyüttese, az Amadinda, továbbá olyan világsztárok, mint a Londonban élő hegedűművész, Alexander Bălănescu, vagy az amerikai Woven Hand rockegyüttes. Ünnepi műsoruk gerincét most is a hagyományos előadásban megszólaló, egyszerre ősi és modern, tradicionális, illetve aktuális magyar népzene teszi ki. Ennek megfelelően megszólal majd olyan zene is, amely zenei vagy lelki értelemben kapcsolódik a Muzsikáshoz; többek között Bartók egyik zongoraműve, az Amadinda fergeteges ütős darabja, Bălănescu hegedűimprovizációja, valamint a Woven Hand Muzsikás-dallamra épített rockzenéje. Emellett dudások, tekerőlantosok és táncosok teszik az ünnepi koncertet még színesebbé.

 

La femme La femme cikke 2013. augusztus
címkék:
Fesztivál | Hagyomány | Zene
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.