"Székesfehérvár, a magyar királyok koronázóvárosa Magyarországon 1916 óta nem látott ünnepi eseménysorozatra készül. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Magyar királyok ünnepe

Székesfehérvár, a magyar királyok koronázóvárosa Magyarországon 1916 óta nem látott ünnepi eseménysorozatra készül.

Székesfehérvár elhatározta, hogy Koronázási Ünnepi Játékok címmel egy évente megrendezendő ünnep keretén belül megidézi az ott koronázott, illetve ott nyugvó nagy királyaink alakjait.

Szikora János megfogalmazása szerint: „Hagyományt élesztünk újra, és ezzel új hagyományt szeretnénk teremteni. Ezentúl minden évben néhány napra feltámad majd és a fehérvári falak közé költözik a középkor világa, főszerepben egy-egy nagy királyunk alakjával. Reményeink szerint így az emberek emlékezetében lassan felépül majd az a Pantheon, amelyben történelmünk minden sorsfordító nagy alakja elnyeri végre méltó helyét.”


Látványterv

 

 

A maga nemében páratlan ünnepi program ötlete a színház szellemi műhelyében formálódott ki, és híven tükrözi a 2012 augusztusában a Vörösmarty Színház igazgatói székét elnyerő Szikora János és csapatának szándékát: a magyar történelemben szakrális fővárosként és koronázóvárosként évszázados hagyományokkal büszkélkedő Székesfehérváron érdemes feleleveníteni a gazdag múltat, és a művészet erejével megidézni a rendkívüli eseményt. A színház azt vállalta, hogy minden évet egy-egy király alakjának szentel: a fehérvári Szent István Emlékévhez kapcsolódóan 2013-ban ez a történelmi alak maga Szent István.

 

A Koronázási Ünnepi Játékok fő eseményei közé tartozik a történelmi óriásbábok felvonulása. Szent István, Géza, Sarolt, Gizella, Szent Imre és Asztrik püspök négy és fél méter magas bábjait Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész tervezte, a kiviteli munkálatokban székesfehérvári iskolák tanulói is részt vettek. A bábok nagyszabású hagyományőrző felvonuláson gördülnek végig Székesfehérvár történelmi belvárosán. A történelmi Fő utca házainak falain a Képes Krónika, az Anjou Krónika és a Vásári Kódex festett képeinek segítségével monumentális, mozgó „történelmi képregényként” elevenednek meg Szent István életének eseményei.

 

A Koronázási Ünnepi Játékok fénypontja maga a Koronázási szertartásjáték, amely autentikus helyszínen, az egykori Nagyboldogasszony-bazilika helyén, királyaink koronázó helyszínén, Magyarország legnagyobb épített szabadtéri színpadán valósul meg grandiózus díszletek között, több mint száz fő részvételével. A főszerepeket Tordy Géza, Trokán Péter, Mihályi Győző,Varju Kálmán, Lábodi Ádám alakítják. Az oratorikus játék rendezője Szikora János.

 

 

Koronázási szertartásjáték - István

oratórium

 

Helyszín:

Székesfehérvár, Koronázó tér:

Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely

 

Időpontok:

augusztus 17. és 18., 21:00

(esőnap: augusztus 19., 21:00) 

La femme La femme cikke 2013. augusztus
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.