"Extravagáns szabás, minőségi alapanyagok, méregdrága darabok. A párizsi haute couture divathéten a tervezők ismét elkápráztatták a közönséget. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Couture csodák Párizsból

Extravagáns szabás, minőségi alapanyagok, méregdrága darabok. A párizsi haute couture divathéten a tervezők ismét elkápráztatták a közönséget.

A haute couture fogalma Párizsból indult hódító útjára, a szó jelentése „magas szabászat”, és eredetileg egy francia tervező, Charles Frederick Worth kreációira értették. A kifejezést ma olyan egyedi gyártású, exkluzív divatcikkekre használjuk, amelyeken szinte minden részlet számít, az anyagtól a formákon át a szabásig. Természetesen a kreációk különlegesen elegánsak, és kézzel készülnek, éppen ezért nem az egyszerű földi halandók pénztárcájához szabják őket. Mindemellett azoknak a divatházaknak, amelyek szeretnék megkapni a haute couture címet Franciaországban, szigorú szabályoknak kell megfelelniük. A szabályokat 1945-ben állapították meg, és azóta sem változtak. Az 2014-es őszi/téli kollekciókban régi korok és mesék elevenedtek meg!

 

Chanel


Karl Lagerfeld 2014-es őszi/téli couture kollekciója mindenkit elvarázsolt. A kreációk a Marie Antoinette-korát idézték meg a 80-as évek frizuráival párosítva. A tervező egy modern hercegnőt képzelt el punk frizurával, gazdagon díszített, barokk stílusú darabokban. A designer elmondása szerint a 20. század egyik legnagyobb hatású építésze, Le Corbusier emléke előtt tisztelgett a ruhákkal. A couture kollekció a minél több, annál jobb elvet követte. Idén Lagerfeld láthatóan leginkább a formára és a sziluettekre összpontosított. Az A vonalú ruha ezúttal is központi helyet foglalt el a kreációk között, az összeállításokat csipke, tweed, gyöngyök és kristályhímzések tették különlegessé.

 

 

Versace


Az Atelier Versace 2014 őszi haute couture kollekciója a klasszikus ötvenes évek sziluettjeiről szólt. A tervező egyedi értelmezést adott a báli ruháknak. A karcsú, testre simuló sziluettek és a kerek vállak kombinációja 80-as évek hangulatát idézte meg. Az olyan modellek, mint Mariacarla Boscono és Stella Tennant, merész kék és zöld árnyalatú sminket viseltek, mely kitűnően illett a ruhákhoz. Az Atelier Versace-ruhák kulcseleme a díszítés volt, így a tüskés gallér és a nerc kristálydíszekkel abszolút must-have Atelier szerint.

 

 

Christian Dior


Raf Simons a 2014-es Dior couture bemutatón eklektikus darabok sorát vonultatta fel Párizsban. A bemutató olyan volt, akár egy divattörténeti áttekintés, mely az egyes divatkorszakokat és hatásukat mutatta be a jövőre nézve. A belga designer egy 18. század ihlette drámai ruhaegyüttessel kezdte a Dior-showt, majd a ruhák fokozatosan átalakultak űrhajós egyenruhákká, végül elegáns hosszúnadrágot és kabátot öltöttek a modellek. 

 

 

Armani Privé


Armani Privé couture kollekciója vörös, fehér és fekete színekben pompázott. A bemutató egyszerű, letisztult darabokkal kezdődött, melyek között a pelerin, a zakó és az időtlen Armani-ceruzaszoknya kiemelt helyet kapott. Ezután következtek a couture bemutatóktól már elvárt luxusdarabok, köztük az origamiszerű formák és a geometrikus fazonok. A kabátokon megfigyelhettük némi keleties hatást is. A bemutató végén a klasszikus estélyi ruhák kerültek reflektorfénybe a merész vörös szín és a sok tüll felhasználásával.

 

 

Valentino


Valentino 2014-es őszi haute couture kollekciójának megalkotásában Maria Grazia Chiuri és Pierpaolo Piccioli tervezőket az ókor és a preraffaelita festők művészete inspirálta. A ruhák nagyon nőiesek, könnyedek és lengék voltak. Az egyes darabokhoz átlátszó szövetet használtak, a bőrdíszítések a római istennők öltözékét akarták felidézni. A kollekció domináns színe a fehér, a meghatározó viselet pedig a gladiátorok korát idéző szandál volt. A bemutató természetközeli hangulatban telt, mivel a kifutó köré erdei díszletet varázsoltak.

 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2014. július
címkék:
Divat | Művészet
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.