"Kiemelnek a tömegből, és önbizalmat adnak, mégis félünk viselni őket. Pedig a kalapok az idei ősz legizgalmasabb kiegészítői! "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A kiegészítők királynője

Kiemelnek a tömegből, és önbizalmat adnak, mégis félünk viselni őket. Pedig a kalapok az idei ősz legizgalmasabb kiegészítői!

„A kalap mindenkié. Mindenkinek van feje, ami magában hordozza a kalap viselésének lehetőségét” – mondta egyszer Philip Treacy, híres kalapkészítő. A tervező szerint ezek a különleges kiegészítők rendkívül sok lehetőséget rejtenek magukban, csupán meg kell tanulunk viselni őket.

 

A nőtársadalom Európában a 16. században kezdett el komolyabban érdeklődni a kalapok iránt. A 19. századra aztán ez lett a női ruhatár egyik legfontosabb darabja, melyet számtalan fazonban, formában és színben készítettek. A hölgyek egészen az 1960-as évekig szinte sosem léptek utcára fejfedő nélkül. Ekkorra ugyanis egyre több nő kezdett munkába állni, a különböző kalapcsodák pedig szép lassan kimentek a divatból. Ezután néhány évtizeden keresztül a kalapok a padlás egy eldugott zugában hevertek közvetlenül a kesztyűk és a legyezők mellett, várva arra, hogy valaki újra felfedezze őket. Mostanra ennek is eljött az ideje, ezek a mutatós kiegészítők ismét nagyon népszerűek, sokan mégis félünk viselni őket. „Nem is olyan régen ez a kiegészítő még konformista tartozéknak számított, majd elérkeztek az 1960-as évek, és a fiatalok már nem akartak kalapot viselni. Ma lázadónak számít, aki feltűnő fejfedőket visel. A kalap ugyanaz maradt, de a jelentése változott” – állítja Philip Treacy.

 

A megfelelő darab kiválasztása persze nem könnyű feladat, ebben próbál segítségünkre lenni a 2015/2016-os őszi–téli trendelőrejelzés!

 

A francia barett


2015-ben a legnagyobb divatházak is előszeretettel választották a franciák kedvencét, a barettet, amelynek népszerűsége a 15. század óta töretlen. Számtalan módon viselhetjük: nagyszerűen illik szövetkabáthoz és bundához vagy műszőrme kabáthoz, de jó párost alkothat egyszerű csinos őszi ruhával, garbóval, esetleg egy nőies peplum fazonú szettel is. Többek között a Faynél, a Paul & Joe és a Gucci divatháznál is kiemelt szerepet kapott ez a darab. A Marc by Marc Jacobs szegecsekkel díszítette a baretteket, míg Paul & Joe sokkal romantikusabb irányvonalat képviselt, és bársonyból készítette el a kalapjait.

 

 

Maszkulin kalapok


Az androgün megjelenés újra trend, így bátran kísérletezhetünk férfias fejfedőkkel is. Míg nyáron a közepes vagy széles karimájú kalapok távol tartják a meleget, addig télen védenek a hideg ellen. A közkedvelt fedora kalap az 1920-as évek óta meghatározó kiegészítő, idén is előkelő helyet kapott a kifutókon. Tökéletes kiegészítője a bohókás szetteknek, de ha inkább elegáns összeállításra vágyunk, akár egy letisztult szabásvonalú ruhával, vagy ballonkabáttal is párosíthatjuk. John Galliano kifinomult angol bájt kölcsönzött kalapjainak, melyek rövidebb karimájukkal kevésbé fedik az arcot, így a hangsúly a sminkre és a fülbevalóra került. Vivienne Westwood hatalmas kalapóriásai az Alíz csodaországban furcsa szereplője előtt tiszteleg, Ralph Laurent pedig a western világa és a cowboyok ihlették meg. Ezek a klasszikus stílusú fejfedők, akárhova menjünk is, vonzzák a tekintetet.

 

 

Lovasok előnyben


A lovaglósapka már nemcsak a sportok világában, de a hétköznapokban is megállja a helyét. Itt is éltek a tervezők az anyagok és színek adta lehetőségekkel. Emilio Pucci úgy döntött, szakít a hagyománnyal, és véget vet a fedora kalap uralmának. Helyette divatos lovaglósapkákat csempészett az őszi kollekcióba. Lanvinnél már 2014-ben is láthattunk ilyen fazonú darabokat: akkor tollakkal, most pedig rojtokkal díszítette kreációit.

 

 

Szőrme- és tüllkreációk


Mostanra már megszokhattuk, hogy az őszi–téli időszakban a szőrmesapkák valahogy mindig helyet kapnak a kifutón. Ralph Laurennél, Monclernél, és Tommy Hilfigernél is feltűntek a szőrmés darabok. Nem csoda, hogy ilyen népszerűek, hiszen melegen tartanak, és luxushatást keltenek, emellett bármilyen egyszerű kabátot feldobnak. Az idei év másik különlegessége a tüllös díszítés, amely rendkívül mutatós és elegáns, bármilyen alkalmi viselethez megfelelő kiegészítő lehet. Esküvőkhöz, bálokhoz, elegáns partikhoz egyaránt tökéletes választás. 

 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2015. szeptember
címkék:
Divat
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.