"A La femme 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogram immáron harmadszor indult el idén tavasszal. Mentorral és mentoráltjával beszélgettünk."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Segítség a segítőknek

A La femme 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogram immáron harmadszor indult el idén tavasszal. Mentorral és mentoráltjával beszélgettünk.

Az Amigos a gyerekekért egyetemistákból álló jótékonysági szervezet, melynek tagjai kórházban ápolt, súlyosan beteg gyermekekkel foglalkoznak. A csapatot alkotó mintegy 52 önkéntes fiatal Budapest négy kórházába jár, nyelvet tanít, beszélget, játszik a kis betegekkel. A hiteles kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak − önkéntesként és támogatóként egyaránt.

 

Az Amigos megálmodója és lelke, a 23 éves Fábián Sára három éve, elsős egyetemistaként kezdte szervezni a kórházi látogatásokat tíz barátjával. Kisgyermekként, 9 évesen megélt hosszú kórházi kezelése inspirálta a szervezet megalapítására, hogy a kapott törődést valamiképp továbbadja az arra szorulóknak. Azóta sokszorosan túlszárnyalta eredeti elképzeléseit, elkötelezettségének és barátai önzetlen segítségének köszönhetően az Amigos ma már elérte saját határait, és egy újabb kihívás elé került: új alapokra kell helyeznie működését.

 

 

Sára a következő tanévet már Amszterdamban kezdi, egy ekkorára nőtt és napi törődést igénylő, ráadásul valódi közösségként működő szervezetet pedig nem könnyű távvezérléssel irányítani. „Körülbelül egy éve eszméltem arra, hogy ha szeretnék külföldön tanulni, és az ott megszerzett tudást hazahozni, akkor vagy akkorára építjük ki az alapítványt, hogy elbírjon egy fizetett ügyvezetőt, vagy pedig kérdőjelessé válik, hogy képes lesz-e tovább működni – mesélt Sára a felmerült problémáról. – Végül eldőlt a kérdés, megfelelő támogatást kaptunk ahhoz, hogy keressünk egy arra alkalmas embert, aki a távollétemben is vezetheti az Amigókat.” De vajon hogyan kellene kiválasztani a megfelelő ügyvezetőt az alapítvány élére? Ki lesz az, aki egy összeszokott közösség irányítását átveheti? Esetleg nem is egy, hanem több alkalmas emberre kellene bízni a szervezetet?

 

Sára ezen a ponton került be a La femme 50 tehetséges magyar fiataljainak csapatába, és ismerkedett meg a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatójával. Horváth Magyary Nóra nagy örömmel vállalta a mentor szerepét Sára mellett, miután kiderült, hogy egy valóban nemes, hiteles ügyben kell segítséget nyújtania. Azonnal munkához is láttak, hogy együtt biztosítsák az Amigók jövőjét. Horváth Magyary Nóra 26 éve dolgozik kommunikációs szakemberként, komoly tapasztalattal rendelkezik a válságkommunikációban, vállalati kampányszervezésben, nem utolsósorban pedig a K&H gyógyvarázs mesedoktorok társadalmi önkéntességi program elindítója. Tökéletes párost alkottak tehát, és a kölcsönös szimpátia is hamar kialakult. „Amikor először megláttam Sárát, egy szerény, halk szavú, szemével is mosolygós, csinos fiatal lány állt előttem. Majd amikor elkezdtünk beszélgetni, szinte rögtön a munkájáról, fő feladatáról, az Amigosról mesélt. Egyszerre láttam a szemében eltökéltséget és alázatot a cél iránt, örömöt a segítőtársak léte és támogatása, valamint a gyerekeknek szerzett boldogság miatt, s egyben aggodalmat a szervezet jövőjét biztosító feladatokért, ami most a leginkább foglalkoztatja” – mesélt Horváth Magyary Nóra az első találkozásról.

50 TEHETSÉGES MAGYAR FIATAL
Egy ifjú egyetemista, aki tehetségét jótékony cél érdekében használja, és egy kommunikációs szakember, aki tapasztalatával áll a nemes ügy mellé.

 

Egy kávé mellett kezdtek beszélgetni az Amigos jövőjéről, de Sára azóta mentora munkahelyére is ellátogatott. „Nóra nagyon közvetlen volt, és szerintem én is az tudtam lenni. Nagyon oldottan, szinte barátnős hangulatban tudtunk beszélni fontos kérdésekről is.”

 

A fontos kérdések pedig egymás után merültek fel. Az elkövetkező hetekben közösen építették fel azt a kiválasztási folyamatot, amely az új ügyvezető – ahogy ők hívják: Amigo-felelős – kinevezése felé mutatott. Sárának határozott elképzelése volt arról, hogy az Amigosban dolgozó társai közül válasszák ki utódját, esetleg utódjait, Nóra pedig segített megalkotni azt a szempontrendszert, megvilágítani azokat a kérdéseket, melyek a legalkalmasabbak lehetnek az összetett kiválasztási folyamat megalkotásához. Mentor és mentoráltja 3-4 hetente találkoztak, hogy alaposan átbeszéljék az előttük álló feladatokat. „Ezek a beszélgetések mindig komoly koncentrációt igényelnek tőlem, igazi agytornák – mesél Horváth Magyary Nóra a találkozásokról. – Megkívánják, hogy Sára elgondolkodtató etikai, érzelmi kérdésfelvetései során én magam is szupergyorsan végiggondoljak, mérlegeljek döntési lehetőségeket és azok esetleges következményeit. Példákat keressek saját pályámról, életemből, ami talán neki is segít, hogy újabb aspektusokat vegyen figyelembe. Fontos, hogy a sakktáblán 3-4 lépéssel előre gondolkodjon, hogy a sokak számára látható emberi viselkedés mögött a motivációt, az érdeket, a cselekvést generáló érzelmeket keresse, lássa.”

 

A megfelelő utánpótlás megtalálása nem csupán egy többlépcsős állásinterjút jelentett. Ahogy Sára elmagyarázta: „Az Amigos egy rendhagyó szervezet, ahol a közösségen nagy hangsúly van. A kiválasztási folyamat része tehát, hogy a jelentkezőket jogi, kommunikációs téren is egy szintre hozzuk. A háttértudásban meg kell lennie az egyenlőségnek, ehhez pedig képzést biztosítottunk számukra. A képzési struktúra kialakításában Nóra igazán sokat segített.”

 

A közel három hónapos képzést követően megszületett a döntés, sikerült kiválasztani az alapítvány új vezetőit; két Amigo-felelősre esett a választás, akik együttműködve vezetik majd az alapítványt. Ám a feladatok ezzel nem értek véget, hiszen hátravan még a teendők átadása is, ami a nyár kihívása Sára számára.

 

Az Amigos alapítvány, úgy tűnik, a következő tanévtől is zavartalanul folytathatja tevékenységét, Sára pedig már új feladatokon töri a fejét. Társaival több kórházba is szeretnének eljutni, illetve céljuk, hogy Budapest mellett a nagyobb vidéki intézményekben is segíteni tudjanak. Mindemellett a szervezet egy másfajta bővítését is szeretné elérni, amivel az ápolásra szoruló gyermekek szüleinek nyújthatnának segítséget. A kórházakat járva, gyerekekkel, családokkal megismerkedve rá kellett ugyanis jönnie, egy hosszú kezelés mellett milyen nehéz dolgozni, rugalmas időbeosztású munkát találni. Sára amszterdami tanulmányai után hazatérve ezért szeretné megalapítani az Amigos a szülőkért társadalmi vállalkozást, amely a közvetlen hozzátartozóknak segítene jövedelemhez jutni gyermekük ápolása mellett. Horváth Magyary Nóra pedig továbbra is szívesen segít, osztja meg tapasztalatait mentoráltjával. „Bármikor szívesen állok rendelkezésére. A fizikai távolság ma már nem akadály. Ha ő szeretné, én boldogan folytatom a beszélgetéseinket bármeddig.”

 

Fotó: Tóth Milán

Gönye László Gönye László cikke 2017. július
címkék:
Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.