"Tóth Máté és Kósa Erika a La femme tehetségprogramjának köszönhetően találkoztak, ám együttműködésük valószínűleg a program után is folytatódik majd."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Tervezzünk egészséget!

Tóth Máté és Kósa Erika a La femme tehetségprogramjának köszönhetően találkoztak, ám együttműködésük valószínűleg a program után is folytatódik majd.

„Hogy mit is jelent dizájnernek lenni? Ha megkérdezik tőlem, mit csinálok, azt szoktam felelni: problémákat oldok meg” – mesél választott hivatásáról Tóth Máté. Márpedig sokszor megkérdezik, hiszen a legtöbb embernek, akivel találkozik, csak képlékeny elképzelései vannak arról, mivel is foglalkozik. Nem könnyű ezt elmagyarázni, hiszen nem csupán a forma meghatározásáról van szó, egy termék vagy rendszer tervezésénél annak működésében is el kell mélyülnie. „Ahogy egy tanárom mondta: ha teniszütőt kell tervezned, tanulj meg teniszezni!” – világította meg Máté munkája lényegét. Ő maga nagyon rég elkötelezte magát a dizájn legkülönbözőbb területei mellett: tervezett minibuszt, vitorlást, sporteszközt, pénztárgépet és bútorokat. Az elmúlt években figyelme elsősorban egy ötletes, az egészséges táplálkozásban segítséget nyújtó találmány felé fordult. Máté egyedüli kitalálója, tervezője a Noura névre hallgató találmánynak, melyet a legegyszerűbben talán egészségügyi asszisztensnek lehetne nevezni.

 

A Noura egy olyan rendszer vagy szerkezet, amely szervezetünk állapotát szem előtt tartva tervezi meg étkezéseinket, és ízlésünknek megfelelő recepteket vagy éppen megrendelhető ételeket ajánl számunkra. „Mindig is nagyon szerettem főzni, és szerettem a jó ételeket – mesél Máté a találmányhoz vezető útról. – Viszont nagyon régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy talán nem az kell a szervezetemnek, amit éppen megkívánok. A legtöbb esetben a szénhidrátok valamilyen formájára éhezünk, pedig a testünknek a legritkább esetben van erre szüksége.”

 

 

Ez volt az a felismerés, amely Máté számára kijelölte magát a megoldandó problémát is: hogyan lehetne felmérni szervezetünk állapotát, és egyben ajánlásokat tenni, megtervezni az aktuális állapotunkhoz mért táplálkozásunkat? Az innováció valójában a már meglévő technológiák összevonásából, ötletes felhasználásából áll. Testünk igényeinek felmérése úgynevezett noninvazív, azaz a szervezetbe való behatolás nélküli diagnosztikai eszközök segítségével történik, mint az EKG, a testtömegindex vagy pulzoximéter. Ez után a rendszer a felmért adatok segítségével tervezi meg az ajánlott ételek listáját, személyre szabottan, ízlés szerint, végül meg is rendelhető az ajánlott ételek közül az, amelyikre a választásunk esik.

 

Máté az 50 tehetséges magyar fiatal programba kerülve arra számított, hogy fejlesztéséhez egy dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember segítségét kapja. Nem így történt, hiszen mentorként Kósa Erika tapasztalt üzletasszony, a Kósa Erika Akadémia alapítója állt találmánya és tehetsége szolgálatába. Hogy ez csalódást jelentett-e Máténak? Éppen ellenkezőleg. „Erikával elképesztő szerencsém van, hiszen nem is álmodtam róla, hogy egy ilyen kaliberű mentorom lesz. Ő egy nagyon sikeres üzletember, aki már több projektjét is sikeresen végigvitte, ismeri, tudja, mikor mire van szükség, milyen szemmel kell végignézni a pályán. Ahol én épphogy csak most próbáltam ki magam.” Az első találkozások már meggyőzték őt, hogy jó kezekbe került. Elmondása alapján mégsem a professzionális hozzáállás, az üzleti alapú tanácsok voltak azok, melyek a legnagyobb hatást tették rá. „Már az első találkozásunk alkalmával ajándékot kaptam Erikától. Ebből rögtön látszott, hogy számára mennyire fontosak az emberi gesztusok, és ez a figyelmesség azóta is nagyon szimpatikus számomra. Erika hozzáállása nekem is segített, hogy másképp álljak a dolgokhoz, a tárgyalások, beszélgetések során gondot fordítsak a kapcsolatok emberi oldalára.”

50 TEHETSÉGES MAGYAR FIATAL
Egy izgalmas termékkoncepció, egy tehetséges dizájner és egy tapasztalt üzletasszony: egy ígéretes együttműködés hozzávalói.

 

Az ifjú dizájner elmondása szerint kettős céllal vágott neki az együttműködésnek. Elsősorban azt várta mentorától, hogy emberileg készítse fel a leendő feladatokra. Hogyan kell felkészülni egy megmérettetésre? Hogyan kell végigvinni egy befektetői prezentációt? Ezekhez a kihívásokhoz a szakmai és kommunikációs készségeken, a tudáson felül mentális erőfeszítésre is szükség van, amelyben egy több évtizedes üzleti karrier tapasztalatai biztosan segítenek. Másrészt a Noura fejlesztésének következő lépéseként a befektetési lehetőségek felkutatása következik, amihez prezentációkat kell tartani, kapcsolatokat kell kiépíteni. Máté ebben ugyancsak számolna mentora tapasztalataival.

 

Máté és Erika között az elmúlt hónapokban intenzív mentor-mentorált kapcsolat alakult ki, az együttműködés mára már túlmutat a szakmai segítségen. Családi környezetben is találkoztak már, így hamar sikerült eljutni addig, hogy a mentorálás baráti hangvételű, oldott együtt gondolkodássá váljék. Természetesen ez csakis a kölcsönös szimpátia légkörében alakulhat így, ami a kezdetektől fogva jellemzi a közös felkészülést. „Máté már az első alkalommal rendkívül szimpatikus volt nekem. Elszánt, okos fiatalembernek ismertem meg, nagyon mély benyomásokat tett rám – mesélt Kósa Erika az első találkozásokról. – Nagyon gyorsan baráti kapcsolat alakult ki köztünk, így nem csak a mentorprogram szervezésében találkozunk, hanem privát is.”

 

Az üzletasszony számára a mentorálás nemcsak egy érdekes kitérő, hanem évek óta szervesen hozzátartozik az életéhez. A La femme 50 tehetséges magyar fiatal programjának eddigi mindhárom évadjában részt vett mentorként, valamint három évtizedes tapasztalattal rendelkezik az üzleti képzés világában is. Néhány éve elhatározta, hogy még nagyobb figyelmet fordít a következő generációk felkészítésére, és megalapította a Kósa Erika Akadémiát. „Fontosnak tartom, hogy akik korábban kezdték a karrierjüket, és az úton előrébb járnak, befutottak, segítsenek azoknak a tehetséges fiataloknak, akik most kezdenek el ezen az úton járni. Számomra ez egy nagyon szép és rendkívül fontos folyamat. Nekem is volt mentorom, én is mentorálok, és egyszer majd az én mentoráltjaim is mentorok lesznek” – beszélt az elkötelezettségéről.

 

Máté munkája Erika segítségével lassan egy új állomás felé segíti a Noura fejlesztését. Rövidesen elkészül az egészségügyi asszisztens rendszere szoftverének béta verziója, és kezdetét veszi a tesztelési folyamat, amelyhez a fiatal dizájner már most is várja a jelentkezőket a noura.life oldalon. Ezzel együtt szükségessé válik a befektetők felkutatása is, hiszen a hardveres fejlesztések költségei már jóval túlmutatnak egy lelkes fejlesztő pénztárcájának lehetőségein. A termékeny mentor−mentorált-együttműködés pedig – ahogy mindketten remélik – valószínűleg a La femme tehetségprogram után is folytatódik. „Én igyekezni fogok, hogy ez a kapcsolat megmaradjon – mondja Máté. – Ha ez kölcsönös, akkor talán észre sem fogjuk venni, hogy már a hivatalos mentorprogram keretein kívül beszélgetünk.”

 

Fotó: Tóth Milán

Gönye László Gönye László cikke 2017. július
címkék:
Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.