"Kump Edina és Kőszegi Tamás a La femme 50 tehetséges magyar fiatal program révén ismerte meg egymást, és azóta is „projektalapon” működnek együtt."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A környezetvédő és a filmrendező szinergiája

Kump Edina és Kőszegi Tamás a La femme 50 tehetséges magyar fiatal program révén ismerte meg egymást, és azóta is „projektalapon” működnek együtt.

Amikor az ember beszélget velük, érezni a kettőjük közötti kémiát; elfogadják, értik és tisztelik a másikat azzal együtt, hogy két látszólag nagyon különböző habitusú emberről van szó. Tamás, az immár nemzetközileg is sikeres Mimicry Motions animációs stúdió ügyvezetője, filmrendező és animációs szakember, mintha kicsit illusztrálni akarná a művészekkel kapcsolatos sztereotípiákat, igazi színes egyéniség, szívesen fejezi ki magát nagy kézmozdulatokkal és meglepő mondatokkal. Edina környezetkutató, hulladékcsökkentési szakértő, a hulladékmentes.hu alapítója, visszafogottabb, de a lényeg, hogy már az első projektjük különdíjat nyert.

 

 „Egy környezetvédelmi pályázatra készítettünk egy animációt a beltéri komposztálásról. Szereplőknek a saját rokonainkat kértük fel – egy környezettudatos, illetve egy, a téma iránt kevésbé érdeklődő családot alakítottak. A fő mondanivalónk az volt, hogy akár egy panellakásban is komoly mértékben, mégis könnyedén lehet csökkenteni a háztartási hulladékot. A ládában dolgozó gilisztákkal demonstrált konkrét példa elég érdekes ahhoz, hogy sokak kíváncsiságát felkeltse” – mondja Edina, hozzátéve, hogy szándékosan távolodtak el az olyan klasszikus zöldtémáktól, mint a szelektív hulladékgyűjtés. „A szemléletváltásra hívtuk fel a figyelmet. Néhány éve találtam a pincénkben egy bőrönd, ’80-as évekből származó nejlonzacskót, anno gyűjtési szándékkal tettek el a szüleim. Számukra ez értéket jelentett” – ezt már Tamás meséli, aki szerint az általa művelt animáció kiváló eszköz arra, hogy Edina összetettebb gondolatait közérthető formában adják át. „A kérdés az, hogyan lehet koncentrált figyelmet elérni. Az animáció, némi humorral fűszerezve, kiváló eszköz erre.” Azt, hogy ez mennyire így van, a zsűri is hasonlóan látta, Edina és Tamás közös filmjét különdíjjal jutalmazták.

 

Kőszegi Tamás

II. évad

Mentor: Pataki Ági

Az ELTE Radnóti Gimnáziumban már mozgókép- és médiafakultációra járt, 2007-ben megnyerte a média Országos Közép­iskolás Tanulmányi Versenyt. Az egyetemen film és videó szakpáron tanult, közben Mimicry Motions néven megalapította saját cégét. Három évig készítette The Copyist / A Másoló című animációs rövidfilmjét, mely a világon egyedülálló módon, fénymásolóval készült. A mű, mely mindössze 100 ezer forintból készült, több mint egy tucat nemzetközi fődíjat nyert.


Minőség hulladékmentesen


A siker azon múlt, hogy mindketten a legjobbat akarják elérni a saját szakmájukban, és annak ellenére, hogy egyikük sem ért a másik területéhez, működött közöttük a szinergia. Edina a mindennapokban a hulladékmentes életmóddal foglalkozik saját cége keretein belül: annak idején környezetkutatóként végzett, környezetvédelmi szemléletformálással foglalkozik, főleg hulladékgazdálkodás és fenntartható fejlődés témában.

KŐSZEGI TAMÁS
„Az animáció, némi humorral fűszerezve, kiváló eszköz összetettebb gondolatok átadására közérthető formában.”
A zero waste életmód hazai úttörőjeként pedig a hulladékmentesség vezérfonala köré szervezett webáruházat üzemeltet, tanfolyamokat, előadásokat tart, különböző szolgáltatásokat kínál.

„Ha egy mondatban kellene összegeznem a munkám lényegét, akkor az az lenne, hogyan tudjuk úgy megelőzni, illetve minimalizálni a hulladék keletkezését, hogy az életminőségünkön is emeljen, ugyanakkor szakmailag átgondolt és megalapozott döntéseken nyugodjon” – foglalja össze a lényeget Edina, aki azért pontosan tudja, hogy a már meglévő hulladékkal is kell kezdeni valamit.

 

  

 

Beszélgetésünk másnapján a Felső-Tisza-vidékre indult, hogy más önkéntesekkel együtt összeszedje és monitorozza azt a töméntelen – többnyire műanyag – hulladékot, amit a folyó hoz át Magyarországra. „A konyha padlóját is felmossuk újra és újra, pedig folyton bekoszolódik. Természetesen nem elégszünk meg ennyivel, a háttérben nemzetközi együttműködés, szemléletformálás és számos egyéb projekt is fut, amelynek mind az a célja, hogy ne csak kezelje a már kialakult problémát, hanem hatékony megelőző megoldás születhessen” – válaszolja arra a felvetésre, hogy nem reménytelen küzdelem-e az árterek takarítása.

 

Kump Edina

II. évad

Mentor: Gelencsér Margit

Az ELTE környezettudományi szakán végzett, az egyetemi Környezettudományi Klub egyik alapítója, később kommunikációs referensi posztot vállalt, foglalkozott iskolai oktatással, interaktív játékfejlesztéssel és környezetvédelmi nyári táborokkal. Olyan online vállalkozást tervez, amelynek célja, hogy az internet segítségével lebontsa a falakat az emberek és a környezetvédelem között, ennek első lépcsőfoka a Zöld életmód blog. A tehetségprogramban ugyancsak részt vevő Kőszegi Tamással készítettek egy rövid animációs kisfilmet, amely díjat nyert.

 

Közös projektek


Tamás is vállalkozó, animációs filmrendező, egy stúdió igazgatója. Edinához hasonlóan home-office rendszerben dolgozik, épp a napokban fejezett be egy egy hónapos közös munkát amerikai megrendelőjével úgy, hogy személyesen sosem találkoztak. „A virtuális térben bárhol lehet az irodám, ez elég nagy szabadságot ad” – mondja. Többek között fesztiválokra készít animációs filmeket, vállalati megbízásokat teljesít, és mivel egyre sikeresebb és ismertebb a szakmájában, egyre elfoglaltabb is.

 

 Egy dologra azonban mindig van ideje: a közös projektekre. Legutóbb Edina hívására egy összefoglaló kisfilmet készített a tavalyi Zöld Országos Találkozóról, amelynek Edina az egyik főszervezője volt. Az együttműködés a TEDxYouth Budapest konferencián is folytatódott: mindketten előadók voltak – egymástól függetlenül, de mindkettőjüknek sokat jelentett a másik támogatása. Érdekes mellékszál, hogy a TEDx-en felfigyeltek néhány olyan fiatal tehetségre, akiket érdemesnek tartottak arra, hogy bekerüljenek az 50 tehetséges magyar fiatal program nagyon inspiráló közösségébe. Az értékítéletük helyességét jelzi, hogy a „felfedezettek” közül több fiatal is bekerült a támogatandó tehetségek csapatába.

 

Ez még csak a kezdet


„Számomra elsősorban magamba vetett hitet és olyan új ismerősöket adott a program, akik bár nagyon különbözőek, mégis rendkívül inspirálóak. Felemelő volt olyan embereket megismerni, akik őszintén tudnak örülni a másik sikerének, valamint önzetlenül segíteni, ha épp arra volt szükség” – ezt Edina mondja, amire Tamás úgy reflektál, hogy „én nemcsak barátságokat, de üzleti kapcsolatokat is építettem. Abban, hogy a cégem ma virágzik, sőt van olyan terület, ahol piacvezetővé vált Magyarországon, komoly szerepe volt annak a hátszélnek, amit a program adott. Nagyon sok megszólalási lehetőséget kaptam annak idején, ez megint csak olyan esély volt, amelynek értékét nehéz számokban kifejezni”.

 

Mindketten nagyon jó emlékekkel gondolnak vissza a tehetségprogramra, a csapatra és a támogató közegre. Ahogy fogalmaznak, az eddigi közös munkát csak alapozásnak tekintik. Mindketten biztosak abban, hogy jó úton járnak, és abban is, hogy együttműködésük java még csak ezután kezdődik.

La femme La femme cikke 2018. március
címkék:
Tehetség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.