"Finom, légies jelenség. Nem tudja az okát, de valami minduntalan arra ösztökéli, hogy alkosson. Rajzol. Gondosan, pontosan, aprólékosan. Leül a papír elé, és elindul egy vonal. Aztán..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Batta Eszter

A sokarcú nő és a világ

Finom, légies jelenség. Nem tudja az okát, de valami minduntalan arra ösztökéli, hogy alkosson. Rajzol. Gondosan, pontosan, aprólékosan. Leül a papír elé, és elindul egy vonal. Aztán meg nem áll.

Huszonnégy éves. Egészen más gondolatok foglalkoztatják, mint kortársait, más normák szerint éli az életét. Mint mondja, alázattal és határtalan szorgalommal készül a pályájára. Nehezen tudja szavakba önteni, mi is ez az „eszterség”. Ágas-bogas rajzaival a sokarcú nőt szeretné ábrázolni, de ugyanakkor a világ történései is érdeklik, némely rajzával ezekre is válaszol. Grafikáin ott a nagy mesterek, Picasso, Klimt, Csontváry hatása.
Kétéves kora óta rajzol, az első emléke erről négyéves korából való.

 

A felismerést hamarosan siker követi, a kislány szinte még azt sem tudja, hol van Kína, de már különdíjat kap beküldött rajzára egy ottani pályázaton. Aprólékos, tűfilccel készített fekete-fehér rajz volt. „Az akkori tanáromnak sokat köszönhetek, fontos volt a támogatása az elismerése. Ez az odafigyelő támogatás azóta is hiányzik”- mondja. Magyarországon nincs tehetséggondozás - teszi hozzá. Ez a program sokat tehet azért, hogy ez megváltozzon.


Úgy tapasztalja, hogy nagyon zárt a magyarországi művészvilág, szinte lehetetlen bekerülni. De kiállítási lehetőséghez jutni is nehéz. Úgy érzi, az idősebb generáció részéről nincs meg a segítőkészség, a fiataloknak pedig szükségük volna a támogatásra. Az anyagira is, de még inkább az elvire. A képzőművészeknek kevés a megmutatkozási lehetőségük, a médiumok tehetségkutatatói is csak zenéről, táncról szólnak.

 

Éppen ezért Batta Eszter tudatosan tervezi jövőjét, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola után nem a „művészkedést”, hanem a VISART Művészeti Akadémiát választotta, ahol többek között számítógépes grafikát is tanul. „Itt egy piacképes szakmát sajátítok el, amely – remélem – megélhetést ad a jövőben, és megalapozza a művészi pályámat.”

 

 

A sikerességet nehéz mérni a szakmájában – mondja, mert itthon kevéssé érdekli az embereket a művészet. Jaltát említi, ahol kétszer is járt képeivel egy nemzetközi művészeti fesztiválon. Az ottani alkotói légkör nagyon inspiráló volt számára. Sikerként tartja számon 2010-es bécsi Bezirksmuseum-beli kiállítását, ahol hetvenhat képet állított ki, vagy a 2012-es Erzsébetvárosi kiállítását, ahol ötvenhármat.


Fontos állomás számára A bál című munkája. A kép rendhagyó módon vászonra, nagyon vékony ecsettel felvitt vonalakból készült, a grafika és a festészet ötvözése. Eszter szerint ez az ő útja.

Dr. Basics Beatrix
"A tehetséggondozás,a fiatalok felkarolása fontos. Mert fontos a folytatás, a folyamatosság – legyenek,akik a mai tehetségeket követve a jövő kiválóságai lesznek. És legyen számukra könnyebb e kiválóság elérése."