"Szép ez a kabát, de nincs véletlenül más színben, más anyagból, rövidebb ujjal, hosszabb fazonban, cipzárral? Illéssy Lenke annyiszor találkozott ezekkel a kérdésekkel, hogy rájött:..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Illéssy Lenke

Szolidan vagány stílusban

Szép ez a kabát, de nincs véletlenül más színben, más anyagból, rövidebb ujjal, hosszabb fazonban, cipzárral? Illéssy Lenke annyiszor találkozott ezekkel a kérdésekkel, hogy rájött: az a legjobb, ha vásárlói maguk tervezhetik meg kabátjukat.

Kislány korában nem gondolta volna, hogy egyszer majd hivatásszerűen divattal fog foglalkozni. Református lelkésznek készült, a ruhatervezést meghagyta ikertestvérének, Katának. Aztán 16 éves korában a dédnagymamája megtanította lábbal hajtós varrógéppel varrni, és Illéssy Lenke annyira élvezte ezt, hogy jelentkezett a Moholy- Nagy művészeti Egyetemre textiltervező művésznek. Nagyon hálás lehet a dédinek, nélküle talán soha nem derült volna ki, mennyire tehetséges. „Egy kicsit mindig kételkedem magamban és a tehetségemben, de szerencsére több díj is erősíti az önbizalmamat” – mondja.

 

Még egyetemista korában látott egy divatbemutatót, ahol a ruhák inkább képzőművészeti alkotásnak látszottak, mint hordható öltözéknek. Akkor eldöntötte, ő más úton szeretne járni. Célközönséget keresett, és a választása a várandós nőkre esett. „Ebben az én gyerek utáni vágyam fejeződött ki, bár a magánéletem akkor még nem tartott ott.” Az első darab egy finnországi ösztöndíj idején született, ezért is kapta a finn létige nyomán az olla márkanevet. Ehhez később Lenke családi nevének tréfás változata kapcsolódott, a vállalkozása azóta ille-olla néven ismert.

 

Diplomamunkaként is kismamaruhákat tervezett, és még három évet szentelt a témának, aztán abbahagyta. „Kismamáknak terveztem, miközben annyit dolgoztam, hogy a magánéletemre nem jutott időm. Azóta ez megváltozott, néhány hónapja megszületett a kisfiam, a kilenc hónap alatt hordtam is a saját ruháimat. Nagyon szeretek dolgozni, de ugyanilyen fontos a családom, a szüleim, a férjem, a nagy-és dédszüleim, akik támogatnak, értékelnek, segítenek.”

 

 

 

Lenke szerint a plázák nagy márkáival nehéz lenne versenyezni, nem is kell. A magyar designerek számára a saját kis brand építése lehet kiút. Ezt tette ő is, először egyedül, majd stylist testvérével, Katával. A közönség jól fogadta a termékeiket. Az I. kerületben nyitottak stúdiót, és az interneten is lehet tőlük rendelni. Honlapjuk igazi szenzációja az a lehetőség, hogy bárki megtervezheti a saját kabátját. „Kitaláltam egy szabászati rendszert: 6 lépésben el lehet dönteni, milyen legyen a kabát színe, hossza, gallérja, ujja, zsebe. Ugyanaz a szabásminta teljesen más hatású kabátot eredményez, lehet elegáns, sportos, magyaros vagy klasszikus.”

 

Terveik szerint az eddigiek mellett kosztümök és más ruhadarabok is készülnek majd a rájuk jellemző szolidan vagány stílusban. „Nagyon örülök, hogy Hegedüs Évát, a Gránitbank alapító vezérigazgatóját kaptam mentorként, hiszen ő közgazdász is, üzletasszony is - mondja. - Segítsége nagyon sokat jelent majd az üzleti tervünk, a pénzügyi- és marketingstratégiánk átgondolásában és kialakításában, és pontosan azt a közönséget képviseli, amelyet a ruháinkkal el szeretnénk érni.”

Hegedüs Éva
"Ígéretesnek tartom, hogy Lenke a lehető legnagyobb mértékben igyekszik a modern technika adta lehetőségeket úgy felhasználni, hogy az ügyfelek számára kényelmes és személyre, alakra szabott megoldást nyújtson. "