"Úgy érzi, itt a legjobb pillanat, hogy eszközeiben megerősödve, professzionális körülmények között dolgozhasson, hogy a szélesebb közönség előtt is bizonyíthassa szakmai..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Szabó Szonja

Jó időben

Úgy érzi, itt a legjobb pillanat, hogy eszközeiben megerősödve, professzionális körülmények között dolgozhasson, hogy a szélesebb közönség előtt is bizonyíthassa szakmai rátermettségét, hogy bátran mondhassa: „rendező vagyok”.

Az irodalom iránti érdeklődése vonzotta a Pázmány bölcsészkarára, ahol írott sajtó szakirányon szerzett diplomát. Előkelő helyen végzett a Nap Tv Riporter kerestetik című műsorában, egyetemi tanulmányai mellett a Magyar Televízió szerkesztő-riportereként dolgozott néhány évig, mégsem lett újságíró. Írói ambíciói hamar a fikció irányába terelték, így került Almási Tamás osztályába a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A diplomái megszerzése óta eltelt időszakban állami források nélkül, többnyire önköltségen készített filmeket. Nem azért, mert ezt követendő példának gondolja, vagy bravúrnak, hanem mert ez volt az egyetlen lehetősége arra, hogy fejlődni, tanulni tudjon. Eddigi rövidfilmjei, a Roadmovie, a Turiszt vagy a Tune felkeltették mind a szakma, mind korosztálya közönségének érdeklődését.

 

Komoly dolgok című hetvenperces mozija a 41. Magyar Filmszemlén elnyerte a diákzsűri fődíját tévéfilm kategóriában. 2012 őszén a Kino mozi vetítette, és ha minden jól alakul, az idei évben a Magyar Televízió is műsorára tűzi majd. Legújabb kisfilmje, a Prágai hétvége a mozdulatlan, poros nyári délutánok hangulatát idézi, a perspektívák beszűküléséről szól. Három srác történetét meséli el, akik egy világvégi magyar faluban élnek. Miközben mindenki az éves Ki mit tud verseny lázában ég, melynek fődíja egy prágai hétvége, a három fiú élete egyenként döntő fordulathoz ér. Filmjeiben egyaránt szerepeltet pályakezdő fiatalokat és tapasztalt színészeket is. Felkérésére ezúttal Söptei Andrea, Ádám Tamás és Gáspár Tibor is igent mondott.

 

Társadalmi érzékenységéről tesz tanúbizonyságot frissen bemutatott Ammen című dokumentumfilmje, melyet hét éven át forgatott egy kis szatmári falu cigánysorán. Azoknak a helyi romáknak az életét követte nyomon, akik nem sokkal ezelőtt megtértek, és felvették a baptista vallást. A film többek között arra keresi a választ, hogy a megtérés segítheti-e társadalmi beilleszkedésüket.

 

 

 

Szabadidejében fotóz, több ízben rendeztek már kiállítást képeiből. Azokat a felvételeket tartja igazán értékeseknek, melyek úgy ragadnak meg egyetlen pillanatot, hogy mégis teljes történeteket, sorsokat elevenítenek meg. Azt mondja, az igazán jó film ilyen pillanatok láncolata.

Olyan filmeket szeretne készíteni, amelyek amellett, hogy értéket hordoznak, szórakoztatóak is, s iróniával világítanak rá az ember kisszerűségére. A La femme 50 tehetséges fiatal program ideje alatt készül benyújtani első egész estés játékfilmjének tervét a Magyar Nemzeti Filmalaphoz.

Pataki Ági
"Remélem, szerencsés találkozás lesz a kettőnké, segíteni tudunk szakmai karrierje elindításában, és az együttműködés mindenki számára inspiratív lesz…"