"Író, újságíró"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Rácz Zsuzsa

Rácz Zsuzsa

A tabutörő

Író, újságíró

Regénye tette ismertté, amelyben felvázolta a magyar szingli, Kéki Kata portréját. Családanya, idén egy női, életvezetési tanácsokat adó klubot alapított. Kevés számára a nap huszonnégy órája, de még a feleséggé, anyává válás folyamatát bemutató új regényét is meg szeretné írni.

 

Komoly teherbírás kell ahhoz, hogy rengeteg feladatát elvégezze a tőle telhető legjobban. A már évek óta nem elszánt szingliként, hanem feleségként és édesanyaként élő Rácz Zsuzsa egy támogató női klubot hozott létre a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával. Itt a hozzá hasonló gondokkal küzdő nők azt is meg tudják beszélni, hogy milyen nehéz egyeztetni háziasszonyi, anyai feladataikat a munkával és a karrierrel. Az április óta működő Terézanyu Klubban alkalom és tér nyílt arra, hogy a nők javítani tudják önbecsülésüket és társadalmi megbecsülésüket is.

 

Rácz Zsuzsa 2002-ben robbant be az irodalmi életbe az Állítsátok meg Terézanyut! című könyvvel. Százötvenezer példány fogyott el belőle. Igen ritka ez a magyar piacon, ahol egy szépirodalmi mű esetében négy-ötezer példány már sikernek számít, a 15-20 ezres példányszám pedig igazi bestsellert jelent.

 

„Terézanyunak köszönhetem, hogy megvehettem életem első lakását” – mondja. Mégsem az anyagi sikerek motiválták az írásra: hét esztendőt várt a folytatás, a Nesze Neked Terézanyu! megjelentetésével. Abból ötvenezer példány kelt el.

 

A női szerepek egész Közép- és Kelet-Európában sokat változtak a rendszerváltozás óta. Hiányzik a jelenlegi könyvtermésből annak megfogalmazása, hogyan élnek ma másképpen a nők, mennyiben mások az igényeik. Ezt az űrt töltötte ki a párkeresés nehézségeit, a szingliséget bemutató Terézanyu.

 

Következő, Kovácsné munkacímmel készülő regénye a feleséggé, anyává válásról szól majd. „Már tinédzserkoromban izgatott, hogy Veres Pálné a Veres Pál felesége volt, de ezen túl ugyan ki lehetett az a nő, aki a név mögött rejlett?” – kérdi. Ma természetesen árnyaltabban látja azt a metamorfózist, amelynek során egy nő egy másik ember társává, feleségévé válik. Egyeseknek könnyen megy az életmódváltás, másoknak nehezebben. Utóbbiról mégis keveset beszélünk, mert még mindig tabu témának számít.

 

Első regénye óta nők tucatjai keresték meg, hogy megmutassák készülő írásaikat, vagy elmondják neki azokat a feszítő titkokat, amelyeket a férfiak által uralt magyar társadalomban hallgatás övez. Időközben segítő szakemberré, szupervizorrá is kiképezte magát „Az elmúlt tíz évben nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a nőnek elemi igénye a közösséghez tartozás, de sokan nélkülözik ezt” – ad magyarázatot arra, hogy miért hozta létre a Terézanyu Klubot.

 

Idén második alkalommal írták ki a Terézanyuságom története pályázatot. Az egyik fődíjas, egy kétgyermekes anya története arról szól, hogyan esett teherbe első szerelmétől alig tizennyolc évesen, hogyan fordult el tőle emiatt a saját családja, és vesztette el végül spontán vetélésben a magzatát. „Több mint húsz éve cipelte magával emiatt érzett bűntudatát. Végre kiírta magából a történetét, mert tudta, hogy én nem fogom elítélni.”

1972-ben született Miskolcon. Az ELTE angol és kommunikáció szakán, aztán a KRE szupervizor és coach szakán szerzett diplomát. Élménymozgalom néven középiskolai drogprevenciós programot alapított, a drogfüggő fiatalokkal foglalkozó Kábítószeretet című riportkötete kötelező olvasmány a szociális munkásokat képző szakokon. Az Állítsátok meg Terézanyut! 2002-ben jelent meg, két évvel később film készült belőle, rajta volt a Nagy Könyv 100-as listáján. Segítő szakemberként is tevékenykedik, életre hívta a Terézanyu Klubot. Férje a szociális szférában dolgozik, Szofi lányuk négyéves.

Bukta Zsuzsa Bukta Zsuzsa cikke