"Október közepén Barack Obama, az Amerikai Egyesül Államok első fekete elnöke avatta fel a polgárjogi mozgalom alapítójának szobrát Washingtonban."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A férfi, akinek volt egy álma

Október közepén Barack Obama, az Amerikai Egyesül Államok első fekete elnöke avatta fel a polgárjogi mozgalom alapítójának szobrát Washingtonban.

Bár Martin Luther Kingről nehezen lehetne azt állítani, hogy nem mert nagyot álmodni, ezt talán még ő sem gondolta volna a 60-as években. A polgárjogi mozgalmat követően fél évszázad kellett ahhoz, hogy az amerikai társadalom megérjen egy ilyen döntéshez, azonban mindez elképzelhetetlen lett volna Martin Luther King öröksége nélkül.

 

 

Martin Luther King Jr. 1929-ben látta meg a napvilágot Atlantában, egy többgenerációs baptista lelkészcsalád második gyermekeként. Már egészen kicsi korában szembesült a faji előítéletekkel, de az utcán ért megaláztatásokat ellensúlyozta az otthoni környezet: apja és nagyapja vérbeli ellenálló volt, így a kis Martint is ennek szellemében nevelték. „Soha nem érezheted azt, hogy kevesebb vagy bárkinél. Mindig azt érezd, hogy vagy valaki” – mondta neki az apja, miután kénytelen volt elmagyarázni ötéves fiának, hogy miért tiltották el tőle fehér bőrű barátját a gyerek szülei. Martin azonban a könyvekben vigaszra talált, és családjának hamar feltűnt, hogy a kissé koravén fiú igen jó képességekkel rendelkezik – különösen szónoki tehetsége volt legendás –, több osztályt is átugrott, 14 évesen a gimnázium harmadik osztályát járta, egy évvel később pedig sikeresen felvételizett a Morehouse főiskolára.

 

Tanulmányai kezdetén még nem tudta biztosan, folytassa-e a családi hagyományt, ezért jogot kezdett tanulni, egy év után azonban rájött, hogy a lelkészi pálya áll szívéhez a legközelebb. A főiskola befejezése után, 1948-ban felszentelték, és az apja templomában lett segédlelkész. Ezzel párhuzamosan egy előkelő, nem szegregált iskolában folytatta teológiai tanulmányait, ahol megismerte későbbi nagy példaképe, Gandhi történetét és filozófiáját. Egy tanára akkoriban tért vissza Indiából, és lenyűgözve mesélt Gandhi békés mozgalmáról a britek ellen, amely Kinget is megihlette. „Gandhi tanításaiban a szerelem és az erőszakmentesség vezeti a tömegeket, így harcolnak az elnyomás ellen.” Ez az élmény mérföldkőnek számított életében, hiszen ettől fogva ő is az erőszakmentes ellenállást tűzte zászlajára, és a későbbiekben számtalanszor hivatkozott az indiai sikerekre. Az egyetemet évfolyamelsőként végezte, és az ezért kapott ösztöndíjból doktori tanulmányokba kezdett a Bostoni Egyetemen. Magánélete is révbe ért, feleségül vette Coretta Scottot, és egy montgomeryi baptista templom lelkésze lett. Az alabamai városban azonban embertelen viszonyok uralkodtak, egy helyi törvény szerint az is bűntettnek számított, ha feketék és fehérek együtt kártyáztak, ilyen környezetben pedig Kingben hamar felébredt a tenni akarás, amelyhez Rosa Parks adta meg neki a kezdő lökést 1955-ben.

 

 A mongomeryi buszbojkott

 

A középkorú asszony az egész napos munkától fáradtan, sajgó lábbal szállt fel a buszra egy decemberi napon, majd leült a legközelebbi szabad ülésre. Az úton a jármű szép lassan megtelnt, és az ülőhelyek elfogytak, mire a sofőr a szokott rendszer szerint felszólította a fekete utasokat, hogy álljanak fel, és adják át helyüket a frissen felszálló fehér utasoknak. Három fiatal férfi így is tett, Rosa Parks azonban nem mozdult, csomagjaival az ölében mereven ült, és nemmel válaszolt a rákiáltó sofőrnek. Mivel duplán is megszegte a törvényt – nem a feketéknek fenntartott hátsó székek egyikén ült, és nem adta át a helyét –, letartóztatták. King figyelmét egy barátja hívta fel az esetre, aki úgy látta, hogy ezzel elérkezett a lehetőség valamilyen civil akcióra. Másnap megkezdődött a montgomeryi buszbojkott: az afroamerikaiak 90 százaléka közel egy évig nem szállt fel helyi buszjáratra. Az ügy híre egészen Washingtonig elért, és 11 hónappal később a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette a szegregációt az alabamai buszokon. Ez hatalmas győzelem volt annak a mozgalomnak, amelynek Martin Luther King volt az elnöke (SCLD), és magának Kingnek is, aki a Montgomeryben szervezett tüntetésekkel és beszédeivel országszerte ismertté vált. Ez a fajta népszerűség azonban egy életen át tartó fenyegetettséget is jelentett, hiszen már a bojkott alatt bombát dobtak a házára, és volt olyan nap, hogy 30 halálos fenyegetést kapott telefonon. Ettől függetlenül minden beszédében a szeretetet és a békés ellenállást hangsúlyozta. 1957-re Martin Luther King neve egyet jelentett a polgárjogi mozgalommal.

 

Kőrösi Ivett Kőrösi Ivett cikke 2011. november
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.